Hevige strijd om televisiebedrijf Endemol

© Belga

De Nederlandse televisieproducent Endemol staat het water aan de lippen. Door aanhoudende druk op de resultaten is de schuldenlast van bijna 2 miljard euro ondraaglijk geworden.

Volgens de Nederlandse krant Het Financieele Dagblad vechten aandeelhouders en banken om de controle over het bedrijf. De krant baseert zich op gesprekken met bronnen binnen de onderneming en op het jaarverslag.

Endemol is ook in België bekend, als producent van Big Brother. Het bedrijf heeft een vestiging in Mechelen. De zware schuldenlast hangt als een strop rond de nek van de onderneming. Volgens het Financieele Dagblad dreigen de banken ermee hun leningen aan Endemol nog dit jaar op te eisen, geld dat het bedrijf niet zou kunnen betalen.

Om te voorkomen dat Endemol onder zijn schulden bezwijkt, zouden de aandeelhouders Cyrte, Mediaset en Goldman Sachs volgens de krant het Amerikaanse adviesbureau Houlihan Lokey in de arm hebben genomen. Dat onderhandelt met het bankensyndicaat over een oplossing. De aandeelhouders zouden hierbij een forse kapitaalinjectie moeten doen.

Het bedrijf heeft een negatief vermogen van bijna 1 miljard euro en volgens ingewijden zou dat ook ongeveer de huidige kapitaalbehoefte zijn. Maar de onderhandelingen dreigen nog maanden te duren. Eén van de problemen is de dubbelzinnige positie van Goldman Sachs, dat tegelijk aandeelhouder en schuldeiser is. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content