Handel Elia opgeschort op Euronext Brussel

© Belga

Op Euronext Brussel is de handel in het aandeel van de hoogspanningsnetbeheerder Elia dinsdagmorgen opgeschort. Dat gebeurt in afwachting van de afronding van een zogenaamde accelerated bookbuilding, waarbij versneld aandelen worden geplaatst bij institutionele beleggers. Dat meldt de toezichthouder op de beurs CBFA dinsdag.

In een persbericht meldt Electrabel dat zij 5 procent van de Elia-aandelen plaatsen. In de markt wordt nu gezocht naar kopers voor die participatie van 5 procent. Electrabel beschikt op dit moment over 11,74 procent van de aandelen van de hoogspanningsbeheerder, meldt de website van Elia.

De transactie komt niet onverwacht. Bepaalde media meldden eerder al dat een dergelijke operatie een ruimere kapitaaloperatie ter waarde van 300 miljoen euro zou kunnen voorafgaan. Dat bedrag zoekt Elia om de overname van zijn Duitse sectorgenoot 50 Hertz Transmission te financieren.

De aandelenverkoop van Electrabel heeft daarop geen effect, maar rekening houdend met de lage volumes waaraan Elia verhandeld wordt, zou een verkoop via de gewone markt een te sterk effect op de koers van het aandeel hebben.

De kans is nu groot dat Electrabel zijn resterende belang in Elia,
na deze plaatsing ruim 6,5 procent, in de marge van die kapitaalverhoging zal proberen te verkopen. Vermoedelijk zal de kapitaalverhoging in juni plaatsvinden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content