Grootste theeproducent ter wereld verliest fairtrade-label in India

18/09/15 om 16:45 - Bijgewerkt om 16:45

Bron: Trends

McLeod Russel, naar eigen zeggen de grootste theeproducent ter wereld, heeft het fairtrade-label verloren voor alle thee uit India.

Grootste theeproducent ter wereld verliest fairtrade-label in India

© iStock

Dat is het gevolg van controles op plantages ter plaatse waarbij wordt gekeken naar hoe met pesticiden wordt omgegaan, de arbeidsomstandigheden en de lonen, aldus een woordvoerster van Fairtrade Deutschland.

Miserabele werkomstandigheden

Waarom het bedrijf zijn label kwijt is geraakt, is vertrouwelijk, zo luidt het. Volgens een woordvoerder van het bedrijf zal McLeod er alles aan doen om het label terug te krijgen. Op de homepage van het Indiase bedrijf wordt wel nog uitgepakt met het label. Dat mag, aldus de woordvoerder, omdat het label wel nog is toegekend voor twee plantages in Oeganda.

McLeod produceerde vorig jaar op 64 plantages zo'n 110 miljoen kilogram thee. Begin deze maand kwam het bedrijf in opspraak door een reportage op de BBC over de miserabele leef- en werkomstandigheden van de theeplukkers op sommige plantages.

De plukkers leven er in krakkemikkige onderkomens, zonder sanitair. Arbeiders spuiten er met pesticiden, zonder enige bescherming. In een reactie zei het bedrijf dat het jaarlijks 250 onderkomens bouwt voor de arbeiders. (Belga/NS)

Lees meer over:

Onze partners