Familiale aandeelhouders willen Duvel Moortgat van beurs halen

Duvel Moortgat © Belga

Een nieuw verlies voor Euronext Brussel. Na IRIS, Telenet en Devgen, is het de beurt aan brouwer Duvel Moortgat om zich terug te trekken uit de beurs van Brussel. Ditmaal gaat de beursexit wel niet gepaard met een overname door de concurrent.

Een nieuw verlies voor Euronext Brussel. Na IRIS, Telenet en Devgen, is het de beurt aan brouwer Duvel Moortgat om zich terug te trekken uit de beurs van Brussel. Ditmaal gaat de beursexit wel niet gepaard met een overname door de concurrent.

Zoals bij Omega Pharma het geval was, is het vandaag de aandeelhouder die opnieuw de volledige controle over zijn bedrijf wil. De familiale aandeelhouders – Philippe, Bernard en Michel Moortgat en hun nicht Veerle Baert – hebben een overnamebod gelanceerd op de aandelen die ze nog niet in bezit hebben. Het bod op de resterende 24,42 procent van de aandelen bedraagt 95 euro per aandeel.

Het bod van 95 euro stemt overeen met een premie van 8,9 procent tegenover de slotkoers van donderdag 10 oktober. Die premie lijkt op het eerste gezicht gering, maar de familiale aandeelhouders die het bod al enige tijd aan het voorbereiden waren, zagen zich – volgens goed ingelichte bronnen – gedwongen in te spelen op de speculatie rond het Duvel-aandeel. Het Duvel-aandeel, dat tussen de 86 tot 88 euro schommelde, was in één dag tijd namelijk opgeveerd tot 92 euro. Met een maximaal bod van 95 euro per aandeel hebben de familiale aandeelhouders alsnog de koers van het aandeel onder controle willen houden. Officieel luidt het uiteraard dat een premie van 19,4 procent werd betaald op de koers van de laatste zes maanden. Voor de kleine aandeelhouder die intekende op Duvel bij de beursintroductie in juni 1999 is de waarde van het aandeel intussen bijna verdrievoudigd.

Duvel Moortgat, bekend van de merken Duvel, Maredsous en Vedett, kent de laatste jaren een forse groei, zowel in België als in het buitenland (Tsjechië en de Verenigde Staten). De Belgische brouwer dankt die forse groei onder meer aan het enthousiasme van de consument die van speciaalbieren houdt. Maar de groei is in de eerste plaats het resultaat van de ontwikkeling van het merkenaanbod van de brouwer. Bovenaan prijkt de ‘Duvel’, die ondanks de crisis in het eerste halfjaar nog een toename van de verkoop met 5 procent noteerde. Daarnaast heeft ook een aantal overnames (La Chouffe, Liefmans en De Koninck) zijn vruchten afgeworpen.

De aandeelhouders van Duvel Moortgat hebben beslist uit de aandelenmarkten te stappen om op korte termijn niet langer onder druk te staan van de markten en alle verplichtingen die verband houden met een beursnotering. Van zodra het Duvel-aandeel niet langer op de beurs noteert, zal de familie onder leiding van Michel Moortgat – in 2010 door Trends verkozen tot ‘Manager van het Jaar’ – de handen vrij hebben om risico’s te nemen op de middellange en lange termijn.

Sandrine Vandendooren

De familie biedt 95 euro per aandeel voor de 1,255 miljoen beursgenoteerde aandelen. De familie lanceert een bod via de vehikels Fibemi (64 procent van de aandelen) en Veerle Baert (zij controleert 10,2 procent van de aandelen). Fibemi is voor elk een derde in handen van de broers Michel, Bernard en Philippe Moortgat. Veerle Baert is de nicht van de drie broers.

Het aandeel ging naar de beurs in juni 1999 tegen 36,5 euro per aandeel. Een deel van het bod kan door Duvel-Moortgat zelf worden betaald, want op het einde van de eerste jaarhelft van 2012 had de onderneming voor bijna 33 miljoen euro aan geldbeleggingen en liquide middelen. Het bod van de aandelen op de beurs zou een bedrag betekenen van 119 miljoen euro. (W.R.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content