Ex-topman Lehman Brothers wijst Fed met de vinger

01/09/10 om 17:49 - Bijgewerkt om 17:49

Bron: Trends

Richard Fuld, de vroegere topman van de ter ziele gegane Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers, beschuldigt de Amerikaanse regulatoren ervan zijn bedrijf op een oneerlijke manier te hebben behandeld. De Amerikaanse centrale bank (Fed) krijgt de wind van voren omdat ze de noodlijdende bank geen kredietlijn zou hebben toegekend.

Ex-topman Lehman Brothers wijst Fed met de vinger

© Richard Fuld (belga)

Volgens Fuld werd Lehman gedwongen om de boeken neer te leggen, "niet zozeer als gevolg van onachtzaamheid of van de weigering om oplossingen te zoeken voor de crisis, maar als gevolg van een beslissing van de regulator". Die beslissing zou aan de basis hebben gelegen van het faillissement van de zakenbank. Het faillissement van Lehman Brothers van eind 2008 wordt algemeen beschouwd als de katalysator die de wereldwijde financiële crisis vaart heeft gegeven.

Fuld benadrukt er in zijn verklaringen van woensdag op dat de beslissing van de regulatoren, waardoor het bedrijf niet de financiële steun kreeg die de concurrenten wel hebben ontvangen, gebaseerd is op foutieve informatie. Fuld wees in dat verband naar feit dat de avond voor het faillissement van Lehman Brothers - op zondag 14 september 2008 - de Amerikaanse centrale bank (Fed) een kredietlijn toekende aan de financiële sector, met uitzondering van Lehman Brothers.

Het plotse faillissement van Lehman - het grootste in de Amerikaanse geschiedenis - legde de interbankenmarkt vervolgens volledig stil, wegens een gebrek aan vertrouwen tussen de banken.

Lees meer over:

Onze partners