Europa keurt ontmanteling Dexia en herstructurering Belfius goed

© belga

De Europese Commissie zet het licht op groen voor de ontmanteling van Dexia en de herstructurering van Belfius. Dat betekent dat beide een beroep kunnen doen op staatssteun.

De Europese Commissie zet het licht op groen voor de ontmanteling van Dexia en de herstructurering van Belfius. Dat betekent dat beide een beroep kunnen doen op staatssteun.

Volgens de Europese Commissie beantwoorden de transacties voor beide banken aan de Europese regels rond staatssteun, ‘wanneer tenminste alle engagementen worden nageleefd, in het bijzonder omdat de restbank uiteindelijk volledig van de markt zal verdwijnen’, luidt het in een persbericht.

De beslissing van de Commissie heeft betrekking op de verschillende entiteiten van de voormalige Dexiagroep. De Frans Belgische bank kwam in oktober 2011 voor de tweede keer in drie jaar in de problemen, waarna België, Frankrijk en Luxemburg beslisten om de groep op te splitsen in een restbank (Dexia) – die overeind wordt gehouden met staatsgaranties en overheidskapitaal in afwachting van een volledige ontmanteling – en in een staatsbank Belfius.

Dexia kan nu een beroep doen op overheidsgaranties voor een bedrag van 85 miljard euro om zich te herfinancieren. Er komt ook een kapitaalverhoging van 5,5 miljard euro vanuit de kas van de Belgische en Franse overheid.

Europees Commissaris Joaquin Almunia beklemtoont in een toelichting dat het ‘gerechtvaardigd’ is een aantal onderdelen van de groep Dexia in de markt te houden. Volgens Almunia zal het ontmantelingsplan van Dexia de kosten voor de belastingbetaler beperken tot ‘het minimum dat noodzakelijk is om het resolutieproces ordentelijk te laten verlopen’.

Ook de steun aan staatsbank Belfius blijft volgens de Commissie beperkt ‘tot het strikt noodzakelijke’ om ervoor te zorgen dat de levensvatbaarheid van de bank op lange termijn wordt verzekerd. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content