'Electrabel knoeit al 20 jaar met cijfers'

31/05/10 om 10:28 - Bijgewerkt om 10:28

Bron: Trends

De nucleaire bonus van bijna 2 miljard euro die Electrabel volgens de energiewaakhond Creg in 2007 opstreek, blijkt geen alleenstaand geval. Volgens ULB-professor Eric De Keuleneer manipuleert Electrabel zijn cijfers al twintig jaar lang. Dat meldt De Standaard maandag.

'Electrabel knoeit al 20 jaar met cijfers'

© belga

"Het is goed dat de studie van de Creg er is en dat we nu weten hoe hoog de nucleaire rente is. Ze leert ons dat de kostprijs per megawattuur (MWh) 17 tot 20 euro bedraagt. Bij een verkoopprijs van 60 euro leidt dat tot bijna 2 miljard euro winst", verduidelijkt De Keuleneer.

De ULB-professor pleit voor meer transparantie en vraagt een audit, zowel voor de kost- als verkoopprijs. "Tot in 2002 wist de regulator, het controlecomité, wat de kostprijs was. Spijtig genoeg heeft het samen met de regering die controle laten vallen, terwijl ze nog in talrijke landen bestaat. Als Gaz de France (GdF Suez) in Frankrijk zijn tarieven verhoogt, gebeurt dat op basis van duidelijke cijfers."

De Keuleneer is te vinden voor het voorstel van Johan Vande Lanotte om een aankoopcentrale op te richten. De sp.a'er pleit voor een kost-plus-systeem waarbij dergelijke aankoopcentrale energie koopt en goedkope energie met dure groene energie mengt. Die overheidscentrale zou het "gemengd" pakket dan doorverkopen.

Lees meer over:

Onze partners