Braziliaanse aandeelhouders AB InBev spekken oorlogskas

Carlos Brito, CEO van AB Inbev. © BELGA
Wolfgang Riepl
Wolfgang Riepl redacteur bij Trends

De Braziliaanse referentieaandeelhouders van AB InBev tekenden vorig jaar voor nieuwe kredietlijnen, tot een maximaal bedrag van 2miljard euro. Dat lijkt op het eerste gezicht merkwaardig, want ze hebben het geld niet echt nodig. Tenzij ze een nieuwe grote overname willen doen.

Volgens The Wall Street Journal praat AB InBev met banken om geld bijeen te zoeken voor de overname van SABMiller. De Amerikaanse zakenkrant noemt een bedrag van circa 122 miljard dollar. Met het Zuid-Afrikaanse SABMiller wordt nog niet gepraat, aldus de krant, de brouwer wil eerst zijn geld bijeenschrapen voor de overname.

Het bedrag is opvallend, niet alleen gezien de grootte. In 2008 werd de Amerikaanse marktleider Anheuser-Busch gekocht voor bijna 54 miljard dollar, toen de grootste overname in de geschiedenis. Daarbij werd ook een kapitaalverhoging doorgevoerd bij AB InBev, voor 9,8 miljard dollar. Het resterende bedrag werd geleend.

Indien het bedrag van 122 miljard dollar klopt, zou er deze keer geen kapitaalverhoging aan te pas komen. Het bedrag stemt overeen met de overname tegen een premie van ruim een derde in vergelijking met de beurskoers van SABMiller vóór de huidige speculatie.

Geld voor een kapitaalverhoging

Het is opvallend dat BRC, de holding van de Braziliaanse referentieaandeelhouders in AB InBev, vorig jaar kredietlijnen onderhandelde met de banken Crédit Suisse, JP Morgan en UBS, voor een maximaal bedrag van 2miljard euro. Nochtans heeft BRC, dat als enig actief het belang van de Brazilianen in AB InBev heeft, volgens de ons beschikbare informatie geen vreemd geld nodig. Vorig jaar betaalden de Brazilianen het laatste deel terug van een 1,2 miljard euro dure bankschuld, die ze in 2008 waren aangegaan voor de overname van Anheuser-Busch. Meteen na de afbetaling van de laatste schijf, sloten ze een nieuwe financiering af bij Crédit Suisse, tot maximaal 1 miljard euro. Daarvan was eind vorig jaar al circa 540 miljoen euro opgenomen.

1,3 miljard euro van de Belgische referentieaandeelhouders

De Brazilianen pompten in november 2008 1,5 miljard euro in de kapitaalverhoging, waarvoor dus 1,2 miljard euro werd geleend. De Belgische referentieaandeelhouders staken op hun beurt 1,3 miljard euro rechtstreeks in de kapitaalverhoging, en daarnaast verkochten ze nog eens voor 1,2 miljard euro bestaande aandelen. Met die opbrengst tekenden ze nog eens in op de kapitaalverhoging. Ook de Belgen leenden geld bij de banken voor die operatie: 765 miljoen euro, met daar bovenop interestlasten. De lening werd normaal gezien eind mei afgelost. De Belgische en Braziliaanse referentieaandeelhouders controleren, met aanverwante partijen, circa 52 procent van de aandelen in de grootste brouwer van de wereld.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content