Bonden Coca Cola Gent staken tegen saneringsplan

22/09/10 om 10:40 - Bijgewerkt om 10:40

Bron: Trends

De bonden vrezen dat de aangekondigde ontslagen bij Coca-Cola slechts het topje van de ijsberg zijn. Dinsdag werd op een bijzondere ondernemingsraad aangekondigd dat in Zwijnaarde (14), Wilrijk (5) en Chaudfontaine (1) bedienden moeten vertrekken door het invoeren van een uniforme organisatiestructuur in Europa.

Bonden Coca Cola Gent staken tegen saneringsplan

© belga

Daarom leggen woensdag in Zwijnaarde 450 arbeiders en bedienden tussen 6 en 23 uur het werk neer.

"Op een bijzondere ondernemingsraad dinsdag werd een plan voorgesteld om de organisatiestructuur in Europa te uniformiseren om personeelskosten te besparen," aldus Geert Van der Spiegel (BBTK) en Geert Van Langenhove (LBC).

"In Zwijnaarde moeten voor eind 2011 veertien van de 112 bedienden vertrekken. Het gaat om leidinggevende jobs in ondersteunende diensten, zoals in de productie, magazijn, labo en planning. Jobs van arbeiders in de productie zijn voorlopig niet bedreigd."

De bonden vrezen dat de aangekondigde ontslagen slechts het topje van de ijsberg zijn. "In Zwijnaarde blijven slechts 56 van de 70 leidinggevende jobs over. Maar door de reorganisatie zal elke bestaande leidinggevende moeten solliciteren voor de nieuwe functies. We vrezen dat daardoor nog meer mensen als niet-gekwalificeerd uit de testen komen."

Bij de staking kregen de bedienden spontane steun van de arbeidersbonden. "Het is de stijl van Coca Cola om afdeling per afdeling aan te pakken, vandaar onze solidariteit."

Woensdag om 11 uur gaat een Europese ondernemingsraad in Brussel door. Vanaf donderdag starten de consultatierondes per productievestiging.

Lees meer over:

Onze partners