2500 jobs op de tocht bij Delhaize

© Belga

De herstructurering bij Delhaize kan gevolgen hebben voor de tewerkstelling van 2.500 werknemers. Mogelijk sluiten veertien supermarkten.

De herstructurering bij Delhaize in België kan de komende drie jaar leiden tot het ontslag van 2.500 mensen. De supermarktketen overweegt 14 supermarkten te sluiten. Delhaize België wil met de transformatie ‘haar toekomst veilig stellen’.

Dat is bekendgemaakt na een bijzondere ondernemingsraad. De geruchten over slecht nieuws liepen sinds het weekend, maar het bleef koffiedik kijken wat de directie zou aankondigen.

Ontslagen en sluitingen

In zijn zogenaamd ‘transformatieplan’ zegt Delhaize dat het bedrijf 450 miljoen euro wil investeren in de periode 2015-2017. Om die investering mogelijk te maken, dringen verschillende maatregelen zich op. Die kunnen de komende drie jaar leiden tot het collectief ontslag van 2.500 medewerkers in de supermarkten in eigen beheer en de centrale diensten.

Delhaize zegt naakte ontslagen zoveel mogelijk te willen vermijden. Delhaize zegt ook de loon-en arbeidsvoorwaarden van alle medewerkers aan te passen, ‘teneinde deze meer aan te passen aan de loonschalen van de concurrenten’.

Delhaize overweegt de stopzetting van de uitbating in eigen beheer van 14 niet-rendabele supermarkten. Het gaat om Aarschot, Berlaar, Diest, Dinant, Eupen, Genk (Stadsplein), Herstal, Kortrijk (Ring), La Louvière, Lommel, Dendermonde (Oude Vest), Tubize, Turnhout en Schaarbeek (Verhaeren).

Toekomst

Volgens Delhaize staan de resultaten van de supermarktketen in ons land staan onder druk wegens de ‘groeiende structurele kostenhandicap op het vlak van loon- en arbeidsvoorwaarden in de activiteiten in eigen beheer, het economisch klimaat en de snel toenemende concurrentie in de afgelopen jaren’. Delhaize zegt dat de kostenhandicap in vergelijking met de voornaamste concurrenten oploopt van 15 tot meer dan 30 procent.

In een toelichting zegt de nieuwe topman van Delhaize België, Denis Knoops, dat de maatregelen ‘absoluut noodzakelijk zijn’ om de toekomst van het bedrijf te verzekeren. ‘Het transformatieplan zal ervoor zorgen dat we één van de toonaangevende voedingsretailers in België blijven, en dat we tegelijkertijd onze medewerkers eerlijke en concurrentiële lonen en arbeidsvoorwaarden blijven aanbieden’.

Vakbonden: ‘Paniekvoetbal’
Het nieuws is bij de vakbonden van Delhaize bijzonder hard aangekomen. Zij hadden dit scenario helemaal niet verwacht. ‘Het is een slag in het gezicht van het personeel’, verklaarde Veerle Verleyen van LBC.

Vooral het feit dat Delhaize nog steeds een rendabel bedrijf is en toch zo’n zware sanering doorvoert, krijgt kritiek van de bonden. Myriam Delmée van Setca en Veerle Verleyen van LBC geloven niet dat dit plan de groep uit het slop kan halen. ‘Het lijkt op paniekvoetbal. Dit zal de klant niet naar de winkels lokken’.

Jan De Weghe van BBTK haalde op zijn beurt uit naar de premie van 7 miljoen euro die voormalig topman Jean-Pierre Beckers bij zijn vertrek incasseerde. ‘Dat men nu aan de kassiersters vraagt om in te leveren, is schandalig!’.

Acties?

Spontane acties worden niet uitgesloten als het personeel van Delhaize woensdag zal worden ingelicht.

Delhaize telt in België 854 winkels en stelt meer dan 15.000 mensen in ons land tewerk. Delhaize was vorig jaar goed voor een omzet van 5,1 miljard euro en een marktaandeel van 25,5 procent in België. (Belga/EE/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content