‘We hebben al meerwaarden die worden belast’, benadrukt fiscaal jurist bij de moeilijke regeringsonderhandelingen

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez. ©  BELPRESS

De voorstellen van MR om de invoering van een meerwaardebelasting te vermijden, komen neer op recyclage van bestaande ideeën. Het zijn geen fundamentele hervormingen en ze dienen bovendien de rechtszekerheid niet. Dat heeft professor fiscaal recht Mark Delanote (UGent) woensdag verklaard. Hij spreekt het beeld tegen dat een meerwaardebelasting niet bestaat in ons land.

Formateur Bart De Wever heeft nog tot donderdagavond tijd om de onderhandelingen voor de vorming van een federale regering weer vlot te trekken. Die liepen zondagnacht helemaal vast nadat MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez niet akkoord was kunnen gaan met de fiscale toegevingen die De Wever had gedaan om Vooruit aan boord te krijgen.

Bouchez liet daarbij verstaan dat de meerwaardebelasting voor hem niet meer door de beugel kon. Dinsdag legde hij dan tegenvoorstellen op tafel, maar die worden elders als niet realistisch bestempeld. Het gaat om een nieuwe ronde fiscale regularisatie, een diamanttaks en een speculatietaks.

Cherry picking

Professor Delanote was de architect van de fiscale hervorming die minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) de vorige legislatuur op tafel legde, maar die vooral door verzet van MR de eindmeet niet haalde. Ook nu ziet hij dat er met een microscoop op één element wordt ingezoomd, maar dat men daarbij het bredere plaatje uit het oog verliest.

“Is het de natte droom van een fiscaal hervormer om een meerwaardebelasting in te voeren?”, vroeg Delanote zich luidop af in De Ochtend op Radio 1. “Neen. Maar het is de betrachting in te zetten op de lijn van efficiëntie en neutraliteit.” Dat komt erop neer dat de hoofdfocus moet liggen op belastingen invoeren die passen binnen het gewenste overheidsbeslag en die zo weinig mogelijk groeiverstorend werken, waarbij alle inkomensvormen op dezelfde manier worden belast en die zo weinig mogelijk gedragssturend werken. “Als je die drie elementen samenlegt, dan zijn er goede argumenten om een meerwaardebelasting in te voeren die correct is uitgetekend.”

Niets nieuw

Volgens Delanote is een meerwaardebelasting ook geen nieuwe belasting. “We hebben al meerwaarden die worden belast”, verwijst hij onder meer naar de zogenaamde Reynderstaks – een taks voor wie belegt in fondsen met obligaties. “Het niet belasten van meerwaarden in België is op zich een foute voorstelling van de feiten. Het is geen nieuwe belasting, maar het coherent doortrekken van een bestaand belastingssysteem.”

De tegenvoorstellen van de MR verwonderen de professor. De speculatietaks die in de regering-Michel werd ingevoerd, heeft bijvoorbeeld geen succes gehad en was te gedragssturend. Meer algemeen doen de voorstellen hem denken “aan de klassieke manier waarop begrotingsgesprekken worden gevoerd en waarbij men bestaande ideeën recycleert en opnieuw gebruikt. Het zijn geen fundamentele hervormingen en ze dienen ook de rechtszekerheid niet die burgers en ondernemingen willen”, aldus Delanote. “Men wil een symbooldiscussie niet voeren, maar in ruil daarvoor gaat men opteren voor meer ad-hocmaatregelen en verstorende heffingen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content