Sectorfederaties leggen hun toekomstpact industrie voor aan Diependaele, Mahdi en Depraetere

Flemish Minister of Finance, Budget and Housing Matthias Diependaele pictured during a plenary session of the Flemish Parliament to present the 'Septemberverklaring' (September Declaration), Monday 25 September 2023 in Brussels. In the traditional speech after the summer recess the Flemish Minister-President presents the Government's policy plans for the year. BELGA PHOTO ERIC LALMAND © BELGA PHOTO ERIC LALMAND

Vlaams formateur Matthias Diependaele (N-VA) heeft vrijdag samen met partijvoorzitters Melissa Depraetere (Vooruit) en Sammy Mahdi (CD&V) een gesprek met vier Vlaamse sectorfederaties: Agoria (technologie), Essenscia (chemie en life sciences), Fevia (voeding) en Fedustria (textiel, hout en meubel). Dat heeft Belga uit verschillende bronnen vernomen. De sectorfederaties zullen onder meer aandringen op de uitvoering van de engagementen uit het Toekomstpact voor de Vlaamse Industrie die in het voorjaar zijn afgesproken met de ontslagnemende regering-Jambon.

De knipperlichten van de Vlaamse industrie branden al langer en de laatste tijd krijgt de industriële sector klappen, denk alleen maar aan het verhaal van busbouwer Van Hool. De problemen en uitdagingen zijn al langer gekend, gaande vande hoge energie- en loonkosten tot de  toenemende duurzaamheidseisen, de energiehandicap tegenover andere delen van de wereld, de krapte op de arbeidsmarkt en de vergunnigsproblematiek. 

Op een speciale industrietop in maart hebben de Vlaamse industriefederaties daarom samen met de Vlaamse regering een ‘toekomstpact’ gesloten. Dat pact bevat vijf bouwstenen waar aan moet gewerkt worden: concurrentievermogen en internationale handel, investerings- en rechtszekerheid, innovatie, talent, en energie en circulaire transitie.

‘Nu ingrijpen’

Jolyce Demely, algemeen directeur van Agoria Vlaanderen, is alvast “erg tevreden” dat de industriesector gehoord wordt door de Vlaamse formateurs. Zij hoopt dat de toekomstige Vlaamse regering aan de slag gaat met de afspraken van de industrietop en het toekomstpact. Demely wijst er wel op dat het pact is afgesloten met de vorige Vlaamse regering. “Daar zat Vooruit nog niet in, dus we hopen dat ook zij de afspraken uit het pact kunnen onderschrijven”, aldus Demely. Agoria rekent er ook op dat de nieuwe regering geen tijd verliest en snel de nodige ingrepen doet om de industrie te versterken en ondersteunen. “We moeten nu ingrijpen. Er is geen tijd om te wachten”, klinkt het.

“Het zijn heel uitdagende tijden voor onze leden”, bevestigt Aurélie Gerth, communicatieverantwoordelijke van Fevia. “We vragen aan de Vlaamse onderhandelaars om de engagementen uit het toekomstpact mee te nemen in de nieuwe regeerplannen. De industrie is belangrijk voor onze welvaart, niet alleen op het vlak van jobs, maar voor onze hele economie. En de sector staat zeker onder druk”, aldus Gerth.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content