Ondernemer Guido Dumarey kandidaat-overnemer van chipfabrikant BelGaN

Guido Dumarey
Guido Dumarey © Kanaal Z

De West-Vlaamse ondernemer Guido Dumarey is kandidaat om de failliet verklaarde Oudenaardse chipfabrikant BelGaN over te nemen. Dat bevestigt hij dinsdag, na berichtgeving in enkele kranten.

Het technologiebedrijf moet in Europese, en liefst Vlaamse handen blijven, vindt Dumarey. De ondernemer waarschuwt tegelijk voor de geopolitieke gevaren bij strategische sectoren als de chipindustrie.

Dumarey heeft naar verluidt na het faillissement vrij snel contact gehad met de voormalige directie en de curatoren van BelGaN. Die laatste reageren dinsdag niet op het nieuws. Vorige week werd duidelijk dat zich al een handvol ernstige kandidaten hebben aangeboden om een doorstart mogelijk te maken.  

Lees verder onder de video

Dumarey zou met een afgeslankt BelGaN chips kunnen leveren aan zijn eigen bedrijven en op die manier de afhankelijkheid van een woelige supply-chain kunnen onderdrukken, klinkt het. Het is niet duidelijk welk bedrag Dumarey veil heeft voor het Oost-Vlaams bedrijf, maar dat was de voorbije jaren verlieslatend en een sanering zou nodig zijn.

‘Er is zeker potentieel’, zegt Dumarey. ‘Maar we moeten ons daar niet blind op staren. Er is zeker nog een lange weg af te leggen. De fabriek heeft een bepaalde leeftijd. De apparatuur is goed, maar is ingesteld op 6 duim, dat moet naar 8 duim (Dumarey heeft het hier over de meest efficiënte afmeting van de geproduceerd chips, nvdr). Je zit met een grote loonkost en een grote energiekost. Het is geen eenvoudige zaak.”  

Dumarey kwam eerder dit jaar ook al in het nieuws toen hij aasde op het failliete busbedrijf Van Hool.

Verankering van Vlaamse bedrijven

Dumarey pleit voor een verankering van Vlaamse bedrijven en ziet in BelGaN een onderneming die in de toekomst een waardevolle troef kan hebben in de markt van de semiconductoren. Dumarey zegt dat er vandaag een overproductie is in de chipindustrie, maar ook sprake is van een ‘gigantische dreiging’. 

Het gaat dan over de Chinese ambitie om Taiwan in te lijven en de consequenties die dat zou hebben voor TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company), de grootste chipfabrikant daar. Hij ziet met de inflation reduction act inspanningen in de Verenigde Staten om Chinese afhankelijkheid te reduceren en ook in Duitsland zijn er royale subsidies. 

“Dan zeg ik: we zitten in Vlaanderen met een fantastisch imec. Dat is wereldniveau. Mietec (De naam van BelGaN bij de oprichting in 1983 ) is wat oud, maar de technologie is er. We kunnen daar toch niet blind voor zijn? Dat kan toch niet stoppen?”

Dat het bedrijf ooit in Chinese handen is terechtgekomen noemt Dumarey ‘zeer dom’. De Chinese eigenaar zou het bedrijf gebuikt hebben “om er alle technologie uit te halen”, zegt Dumarey. “We moeten minder naïef zijn ten aanzien van Chinezen.”

Dumarey ziet in BelGaN een mogelijkheid om bedrijfszekerheid te introduceren in zijn bedrijven ‘en ook voor mijn vrienden’. Als zijn bod op BelGaN niet wordt weerhouden, hoopt hij dat de Oudenaardse fabriek op zijn minst in Europese handen blijft. “Als een ander bedrijf in Europa het koopt en ik kan in moeilijke tijden bij hen componenten inkopen? Dan zal ik dat ook doen,” klinkt het.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content