Hoge Raad voor de Werkgelegenheid vreest armoede door beperking werkloosheidsuitkering: ‘Armoede en werk zoeken, gaan moeilijk samen’

© Belga
*  

De Hoge Raad voor de Werkgelegenheid waarschuwt voor de gevolgen van de pensioenmaatregelen en de beperking van de werkloosheidsuitkering tot maximaal 2 jaar. De hervormingen kunnen ertoe leiden dat sommigen onder de radar of in de armoede belanden. “En armoede en werk zoeken, gaan moeilijk samen”, klinkt het.

De raad bestaat uit experts van universiteiten en federale en regionale overheidsinstellingen en werkt onafhankelijk van de regering. Tijdens een persconferentie in aanwezigheid van minister van Werk David Clarinval (MR) gaf de raad een stand van zaken van de arbeidsmarkt en formuleerde ze een aantal aanbevelingen.

De regering-De Wever grijpt stevig in op de arbeidsmarkt, met onder meer pensioenmaatregelen en een beperking van de werkloosheidsuitkeringen tot maximaal 2 jaar. Een meerderheid van de experts in de raad steunt die hervorming, zei ondervoorzitter en oud-CD&V-minister Steven Vanackere. 

De raad onderstreept wel dat de hervormingen maar geleidelijk positieve effecten zullen hebben op de arbeidsmarkt. Er zal meer tijd nodig zijn dan één regeerperiode. De werkzaamheidsgraad zal bijvoorbeeld nog niet op de 80 procent uitkomen waarop de regering mikt. 

Tegelijk waarschuwt de raad dat de hervormingen ertoe kunnen leiden dat bepaalde groepen uit beeld verdwijnen en daardoor niet meer geactiveerd worden richting werk. Zowat 180.000 mensen kunnen tegen 2027 hun uitkering kwijtspelen.

Velen zullen bij de OCMW’s aankloppen. Daarbij waarschuwt het adviesorgaan dat de impact zal verschillen van gemeente tot gemeente. Samenwerking tussen OCMW’s wordt daarom belangrijk, zegt Vanackere. In kleinere gemeenten ontbreekt immers soms de expertise over bijvoorbeeld opleidingen voor werkzoekenden.

Ook zullen de OCMW’s over voldoende middelen moeten beschikken om de extra werklast aan te kunnen, waarschuwt de Hoge Raad voor de Werkgelegenheid. Minister Clarinval benadrukte in dat verband dat de eerder beloofde extra 234 miljoen euro “een basis” is en nog kan worden verhoogd. 

Grondige hervormingen verdienen een grondige evaluatie. En daar loopt het in België soms mis, stelde Vanackere. “In andere landen is er een sterkere cultuur van evalueren en meten, terwijl er bij ons dikwijls wantrouwen is. Daardoor wordt een debat sneller louter ideologisch”, zegt hij. “Instellingen die data verzamelen, botsen vaak op privacywetgeving en onze statistiekwet is hopeloos verouderd.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content