Zo kan je echt bont en imitatiebont van elkaar onderscheiden
Steeds meer winkels en merken verkopen (soms nietsvermoedend) kledingstukken en accessoires met echt bont als nepbont. Dierenrechtenorganisatie PETA wil dat de consument zich hiervan bewust is en geeft enkele handige tips om faux fur te herkennen.
Een winterjas kopen met een nepbonten kraag om dan te ontdekken dat het zachte pelsje in je nek alsnog ooit aan een konijn toebehoorde: het is geen ondekbaar scenario meer. De tijden waarin bont uitsluitend een luxemateriaal was dat enkel door ‘madammen’ aangekocht werd zijn voorbij en ironisch genoeg is dat net omdat wij ons geen bont meer willen aanschaffen – vaak vanwege het dierenleed dat erbij komt kijken. De prijzen kelderen en de hele industrie – voornamelijk gevestigd in Azië- davert op haar grondvesten. De oplossing? Echt bont van de hand doen als nep bont. Want die warm harige structuur wil de consument nog steeds wanneer de temperaturen droppen.
De prijs is hierdoor ook geen betrouwbare indicator meer, aangezien echt bont uit China steeds vaker gelabeld wordt als ‘namaak’ op kleding die over de hele wereld verkocht wordt. Het kan dus best zijn dat jouw jasje uit een goedkope keten toch nog steeds uit echt bont bestaat. Omdat de kwaliteit van namaakbont aanzienlijk is verbeterd, lijken synthetische opties bovendien vaak op het echte werk en voelen ze ook zo aan, waardoor het soms moeilijk is om onderscheid te maken tussen echt en nep. Dierenrechtenorganisatie PETA heeft daarom een handige videohandleiding gemaakt met eenvoudige tips en trucs om het onderscheid te maken tussen echt en namaakbont.
Wij zetten enkele belangrijke tips nog eens op een rijtje:
- Controleer het label. Alle kledingstukken moeten een label bevatten waarin vermeld staat hoe het kledingstuk is samengesteld. Wanneer de jas echter is samengesteld uit een mix van materialen en bont is niet het hoofdmateriaal kan het gebeuren dat het label het niet vermeld. Bovendien wordt echt bont zoals gezegd vaak verkocht als nepbont, waardoor het merk in kwestie dat ook als dusdanig zal vermelden op het label.
- Voel aan het bont. Hoewel faux fur gevoelsmatig steeds meer lijkt op the real deal kan het helpen wanneer je zweethanden hebt: nepbont gaat dan een beetje kleverig aanvoelen, terwijl de echte dierenharen nog steeds zacht door je vingers glijden.
- Kijk naar de voering. Nepbont is meestal vastgenaaidaan een voering en kan je duidelijk zien wanneer je de haren scheidt. Bij echt bont is de voering niet te zien omdat de haren vastgehecht zijn aan huid. Bovendien is een echte bonten jas vaak dubbel gevoerd. Niet helemaal zeker? Je kan ook proberen een naald door de voering steken (niet aan te raden wanneer je nog in de winkel staat): als de naald er vlot doorheen gaat heb je faux fur in handen, gaat het wat stugger dan zit je met echt bont opgescheept.
- Kijk naar de haren. Echte dierenharen lopen spits toe, tenzij ze geschoren of geknipt zijn. Namaakbont heeft echter vaak botte uiteinden. Dus als de haren spitse uiteinden hebben, neem dan het zekere voor het onzekere en laat het kledingstuk in het rek hangen.
- Doe een brandtest Verwijder een paar haren, houd ze met een pincet boven een onbrandbaar oppervlak en steek ze dan aan met een lucifer of aansteker. Brandend dierenhaar ruikt als brandend mensenhaar. Namaakbont, dat vaak van polyester wordt gemaakt, ruikt naar brandend plastic wanneer je het aansteekt.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier