Hockeyspeler en Olymisch kampioen Thomas Briels: ‘Ik las onlangs een boek over creatieve generalisten. In dat rijtje pas ik wel’

*  

Thomas Briels is Olympiër, hockeyspeler & sportondernemer. Tijdens de Olympische Spelen in Tokio, 2020, haalde Briels nog goud, vandaag woont hij in Antwerpen met zijn vriendin en dochter.

Een nieuwsgierige peuter komt ons tegemoet in de authentieke traphal van het appartement waar Thomas Briels met zijn vriendin Charlotte en dochtertje Louca woont. Haar papa volgt met een brede glimlach en een warme “kom binnen”. Het appartement is van Charlotte. Thomas en zijn gezin wonen hier “tot de verbouwingen aan hun huis in Antwerpen klaar zijn”. Zijn outfit – een grijze hoodie, comfy donkerblauwe chino en een paar afgetrapte pantoffels – verraden het al: Thomas houdt het graag simpel. “Ik geef weinig om materialistische dingen. Sterker nog: ik vind vooral plezier in dingen weggooien. Je verzamelt zoveel in je leven. Ontspullen geeft mij het gevoel van een schone lei. Het brengt mentaal rust.”

Als jonge vader, ondernemer en topsporter zijn de rustmomenten in zijn leven zeer beperkt, want sinds zijn vertrek bij de nationale hockeyploeg na de gouden medaille in Tokio in 2021, heeft hij niet stilgezeten. “Ik las onlangs een boek over creatieve generalisten. Ik pas wel in dat rijtje en ik zie het ook rondom mij. Weinig mensen van mijn generatie doen slechts één ding. Ik ben heel mijn leven hockeyspeler geweest. Het is raar mezelf iets anders te noemen dan dat. Sinds ik na de Olympische Spelen in 2021 gestopt ben bij de nationale ploeg, ben ik me gaan verbreden. Ik wil mijn kennis over de sport delen met anderen. Dat doe ik vandaag onder meer via mijn online videoplatform LEAD Field Hockey waar ik ervaringen deel om trainers en coaches op te leiden. Ik geef ook keynotespeeches voor organisaties over teamdynamiek, en daarnaast speel ik nog altijd hockey op het hoogste niveau in België.”

Peuter Louca met haar mini-hockeystick

“Het grootste deel van mijn budget gaat naar ons nieuwe huis aan Boekenbergpark in Antwerpen, mijn gezin en reizen. Wat het huis betreft, heeft mijn vriendin carte blanche. Charlotte heeft goede smaak, dus ik vertrouw volledig op haar keuzes. Ik droom niet van bepaalde designklassiekers. Ik wil een kachel voor de gezelligheid, een fauteuil om in te lezen en een bad. Dat zijn mijn enige drie eisen voor het nieuwe huis. De rest mag Charlotte beslissen. Ik investeer het liefst in herinneringen. Ik ben absoluut niet zuinig als het op vakanties aankomt. Zo ben ik alweer op zoek naar vluchten om met Charlotte en Louca naar mijn moeder in Portugal te gaan. Ze is daar gaan wonen na haar pensioen. Aan wintersport geef ik ook graag geld uit. Dat is een hele dure affaire, maar op de berg vallen alle zorgen weg.”

Geschiedenis & seventies platen

“Tijdens de pandemie ben ik aan mijn platencollectie begonnen. Ik koop graag plaatjes, het liefst van artiesten uit de seventies. Tijdens de lockdown was ik single en genoot ik ervan om plaatjes te spelen en terwijl een boek te lezen. Nu Louca er is, komt dat er bijna niet meer van. Boeken daarentegen kan ik blijven kopen. Ik lees geen romans, enkel non-fictieboeken, het liefst over geschiedenis. Antwerp van Michael Pye is bijvoorbeeld een favoriet. Je herkent de verschillende straten, het gaat over hoe mensen hier vroeger leefden. Ik heb ook enorm genoten van De meeste mensen deugen door Rutger Bregman, van Courage is Calling door Ryan Holiday en van Wildevrouw door Jeroen Olyslaegers ook al is dat een roman. Geschiedenis boeit me enorm omdat het alles mooi in perspectief zet. Een geschiedenisboek zet je met de voeten op de grond. We klagen allemaal en dat is begrijpelijk want we leven in een uitdagende tijd, maar tegelijkertijd had de mens nog nooit zoveel comfort als nu. Ik vind dat we dat meer moeten beseffen.”

thomas briels
De platencollectie – vooral seventies klassiekers – ontstond tijdens de lockdown
‘Ik las onlangs een boek over creatieve generalisten. In dat rijtje pas ik wel’

thomas briels
In Briels’ boekenkast: vooral non-fictie en geschiedenis

Broeken uit Japan & Antwerpse kunst

“Ik hou van een mooie outfit, maar in de praktijk ben ik er eigenlijk echt niet mee bezig. Ik koop pas nieuwe kleren als mijn oude beginnen te verslijten. Als ik winkel, kies ik voor de usual suspects zoals COS of Arket, daar vind ik altijd wel iets. Voor mij geldt: comfort boven alles. Ik ben volledig afgestapt van jeans. Ik draag nooit meer denim, dat zit gewoon niet goed. Mijn vriendin gaf me onlangs een tof T-shirt van het Antwerpse label 17Vintage en twee Japanse broeken van het merk Jishinman. Ik ontdekte het label op Instagram. Ze zitten los, ruim en zijn in een lichte stof; fantastisch gewoon. Hoewel ik weinig met mode heb, ben ik tijdens de lockdown met mijn broer en een vriend een kledingmerk gestart. Onder de naam 2Mille verkochten we T-shirts, sportsokken en sweaters met het Antwerpse handje op als steun voor lokale ondernemers. Uiteindelijk hadden we te weinig tijd voor ons label en is het overgenomen. Vandaag wordt 2Mille verkocht in verschillende winkels. Daar ben ik wel fier op.”

thomas briels
Liever dan denim, draagt Briels zachte broeken zoals deze van Jishinman
thomas briels

Het gerenoveerde appartement van Thomas en Charlotte is gezellig met grote ramen en veel lichtinval door de linnen gordijnen. De hoofdkleuren zijn wit, beige en groen. Rond de houten tafel staan klassieke vintage schoolstoelen en in de hoeken staan planten die bijna tot het plafond reiken.

Blikvanger van het appartement is een groot schilderij. “Dit is het werk van een vriend, Diego Boonen. Hij ontwerpt ook kledingmerk Castart. Ik wilde dit werk heel graag, maar hij had het eigenlijk voor zijn moeder gemaakt. Toen bleek dat het te groot was om bij haar te hangen en het te koop kwam, heb ik geen seconde getwijfeld. Niet veel later is hij zijn werk beginnen exposeren en vandaag gaan zijn schilderijen als zoete broodjes over de toonbank. Ik vind het fantastisch om te zien hoe succesvol hij is geworden. Ik ben blij dat ik er vroeg bij was, want vandaag is zijn werk wel iets duurder (lacht).”

DOOR Kristin Stoffels Beeld Charlotte Van Noten

Thomas Briels (37)

Een Belgische hockeyspeler, keynote speaker en ondernemer

Heeft een dochter, Louca

Speelde bij de Red Lions, waarmee hij in 2016 zilver behaalde op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

Als kapitein van de Red Lions het WK 2018 en EK 2019 gewonnen.

Tijdens de Olympische Spelen in Tokio van 2020 haalde ze goud.

In september 2021 is hij gestopt als international.

Vandaag speelt hij bij Braxgata in Boom

Startte het platform LEAD Field Hockey om kennis te delen over de hockeysport

Coacht organisaties over teamwerk

Meer lezen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content