Haciënda op zijn Antwerps: Binnenkijken in het Belgisch-Israëlische Casa Shalva in Mexico

© Richard Powers / Living Inside

Aan het begin van de pandemie ruilde de Belgisch-Israëlische Aviv Siso het bruisende stadsleven in voor de tropische jungle van Tulum. Daar creëerde hij met Casa Shalva een oase van rust in het anders weelderige Mexicaanse landschap. Voor het ontwerp liet Siso zich onder andere inspireren door de Antwerpse esthetiek: schoonheid schuilt in nederigheid.

Omgeven door gewelfde openingen prijken groene bladeren overvloedig op de achtergrond van bijna elke ruimte. “Ik wilde dat mijn huis de schoonheid van de natuur zou uitdrukken. In het Hebreeuws suggereert het woord ‘shalva’ de sensatie van vrede en sereniteit, en dus heb ik geprobeerd om met Casa Shalva mijn liefde voor de natuur, vrije ruimte, minimalisme en strakke esthetiek samen te voegen”, onthult de Belgisch-Israëlische ondernemer, projectontwikkelaar en eigenaar Aviv Siso.

Natuurlijke tinten

Voor het oorspronkelijke ontwerp werkte Siso samen met het plaatselijke bedrijf Arquitectura Mixta, waarna hij het project voltooide met de hulp van een vriendin, de ontwerper Alexandra Pedregal. “Ik houd ervan moderne architectuur samen te voegen met de sfeer van een Mexicaans landgoed. Op basis daarvan maakten we de plannen voor het project, met natuurlijke tinten in de hoofdrol. In het beginstadium was het een uitdaging om de oorspronkelijke plannen aan te passen volgens dit concept, maar ik denk dat we er toch in geslaagd zijn. Alle betrokkenen hebben veel liefde gestoken in de creatie en het ontwerp van het huis”.

Het doel was een ruimte te creëren die een gevoel van rust gaf, met een open sfeer, hoge plafonds, grote ramen, brede bogen en een tropische vegetatie. “Het was mijn intentie om natuursteen uit de omgeving, warm hout, neutrale tinten en gepolijst cement te combineren met het Mexicaanse vakmanschap en een overvloed aan tropische planten waar het huis in zou kunnen opgaan. In Mexico wordt vakmanschap in grote mate uitgespeeld en gewaardeerd, en zijn materialen zoals gepolijst beton, cement en steenwerk verankerd in de bouwcultuur en -traditie. De grijze en mannelijke cementkleur van Casa Shalva contrasteert prachtig met het natuurlijke groen.”

Eenvoud siert

De minimale soberheid van de scherpe lijnen in mat gepolijst beton, grote ramen en draaibare ijzeren deuren wordt verzacht door gewelfde deuropeningen. De bogen doen denken aan een moderne haciënda met gemeenschappelijke ruimtes rond de binnenplaats, of aan een Marokkaanse riad met een zwembad als centrale ontmoetingsplaats. De ingetogen en stille uitstraling sluit aan bij die van een galerie, met gedempte tonen en sculpturaal meubilair. Ondanks het robuuste gebouw is de sfeer zacht en sereen, net als de eigenaar. Siso werd geboren in Antwerpen en groeide tot zijn twaalfde op in Israël. Zijn tienerjaren bracht hij opnieuw door in Antwerpen, waarna hij verhuisde naar New York en vervolgens, aan het begin van de pandemie, naar Tulum. “Ik heb twintig jaar in New York gewoond en ik besefte al lang dat ik een pauze nodig had van dat intense leven. De pandemie bood de perfecte gelegenheid om mijn leven daar stop te zetten en even volledig uit te schakelen.”

Tussen de boomtoppen Vanuit het dompelbad geniet je van de ondergaande zon en de open sterrenhemel
Tussen de boomtoppen Vanuit het dompelbad geniet je van de ondergaande zon en de open sterrenhemel © Richard Powers / Living Inside

Siso’s Belgische oorsprong ligt ten grondslag aan de esthetiek van het ontwerp. “Antwerpen zit boordevol juweeltjes, met een accent op design en esthetiek, kleding, kunst en architectuur. Ik ben ervan overtuigd dat mijn Antwerpse origine mijn esthetiek heeft beïnvloed. De stad heeft mij geleerd dat schoonheid ligt in het nederige, het ingetogene. Ik vind schoonheid in eenvoud, maar tegelijkertijd heb ik een grote waardering voor details, grote open ruimtes en kwaliteitsmaterialen.”

Ruwe steen

Aardetinten, houten elementen en opvallende stenen meubels verbinden het huis met de natuurlijke omgeving. Sublime Studios ontwierp sculpturaal meubilair van ruwe steen, dat door zijn materiaal en vorm perfect is afgestemd op de architectuur. Zo worden de open keuken en eethoek gedomineerd door een massieve eettafel, en banken en stoelen van ruw gebeitelde kalksteen, opgefleurd door unieke en functionele kunstwerken. De lager gelegen woonkamer is opgevuld met een ingebouwde bank en een salontafel met ingewerkte, stenen vuurkorf.

Sublime Studios is wereldwijd gevestigd en werkt vanuit Mexico, Zweden en Australië. Hoe dan ook is de studio geïnspireerd op zowel Japanse als brutalistische designelementen. De ruwe stenen meubels van Crema Maya Stone suggereren moderniteit, hoewel het lijkt alsof ze zijn opgegraven uit een lang vergeten tempel. De rustieke stukken zijn na verloop van tijd en gebruik gevormd en gladgestreken, wat ze verfijnd en uniek maakt. “Crema Maya is een prachtige Mexicaanse kalksteen die wordt gebruikt in meubelcollecties uit ruwe steen. De neutrale basis en de nerven voegen een gevoel van natuurlijke beweging toe”, aldus Stephanie Ström, oprichter en ontwerper van Sublime Studios. Haar inspiratie haalt ze van Constantin Brancusi, wiens modern kunstmeubilair de nadruk legde op eenvoudige, minimale ontwerpen vol asymmetrie en sculpturale lijnen.

Into the wild De patio werd opgevuld met stoelen van Sublime Studios en een handgemaakte hangmat
Into the wild De patio werd opgevuld met stoelen van Sublime Studios en een handgemaakte hangmat © Richard Powers / Living Inside

De indeling van het huis biedt een gevoel van ontdekking vanuit verschillende perspectieven en posities. Op de bovenverdieping kijken de afgelegen slaapkamers uit over de boomtoppen, terwijl een buitenbar op het dakterras en een dompelbad op het bovenste balkon uitzicht bieden op de zonsondergang en de sterrenhemel. In de woonkamer met zitkuil komt dan weer iedereen samen aan het eind van de dag. “Dit huis is bedoeld voor een groep geweldige mensen en creatievelingen die een passie delen voor kunst, muziek, meditatie, eten en het creëren van nieuwe herinneringen”, oordeelt Siso. Zoals de naam al aangeeft, biedt Casa Shalva vrede, rust en kalmte. Een plek waar je je kan verbinden met anderen, maar evengoed volledig kan uitschakelen.

Recht of rond? De centrale binnenplaats biedt een mix van stijlen en functionaliteiten
Recht of rond? De centrale binnenplaats biedt een mix van stijlen en functionaliteiten © Richard Powers / Living Inside
Aviv Siso De Belgisch-Israëlische eigenaar van Casa Shalva
Aviv Siso De Belgisch-Israëlische eigenaar van Casa Shalva © Richard Powers / Living Inside
Yin en yang Stenen loungestoel van Sublime Studios
Yin en yang Stenen loungestoel van Sublime Studios © Richard Powers / Living Inside
Baden in vrijheid In de badkamer poets je je tanden bij natuurlijk daglicht
Baden in vrijheid In de badkamer poets je je tanden bij natuurlijk daglicht © Richard Powers / Living Inside
Less is more De accessoires van Monica Calderon bezorgen de monochrome keuken extra pit
Less is more De accessoires van Monica Calderon bezorgen de monochrome keuken extra pit © Richard Powers / Living Inside
Niets te verbergen De open eetruimte en lager gelegen woonruimte genieten van een groen uitzicht
Niets te verbergen De open eetruimte en lager gelegen woonruimte genieten van een groen uitzicht © Richard Powers / Living Inside

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content