Eigenzinnige 90’s vibe: binnenkijken bij architect Alex Holloway

© Edmund Dabney

Toen architect Alex Holloway ruim twee jaar geleden een eigen flat kocht in Londen, besliste hij alles te gaan toepassen wat zijn eigen cliënteel vaak ‘te speciaal’ of ‘te kleurrijk’ vond. Het resultaat: een keuken geïnspireerd op een pitabar, knaloranje meubels en een bad pal in de leefruimte. “Zie je wel dat het werkt?”

“Ik weet niet goed hoe dat komt, maar wij Britten hebben een voorliefde voor alles wat oud is. Ook wanneer we huizen kopen: iedereen gaat op zoek naar een oud pand. Net daarom had ik me voorgenomen dat niet te doen. Maar ja, het leven loopt niet altijd zoals je het voor ogen hebt en voor we het goed en wel beseften, hadden we de bovenste helft van een victoriaans herenhuis gekocht.” Niet veel later in 2020, werd de eerste lockdown uitgeroepen in het Verenigd Koninkrijk en zag architect Alex Holloway plots tijd vrijkomen om zijn nieuwe pand volledig te verbouwen. Holloway had vijf jaar eerder samen met architecte Na Li het bureau Holloway Li opgericht in Londen. Dat bureau richt zich vooral op de projectmarkt: bars, restaurants, hotels… Zo ontwierp Holloway Li al panden voor de Soho Group en werkten ze mee aan de renovatie van Battersea Power Station.

Klanten kiezen heel vaak voor de veiligste optie, dat wilde ik hier net niet doen

Snel schakelen

De ervaring met bars en hotels nam Holloway heel bewust mee in het uittekenen van zijn plannen. “Toen ik begon te ontwerpen, heb ik meteen een bad in de slaapkamer getekend, zoals in een hotelkamer”, vertelt Holloway. Maar toen de sanitaire leidingen volledig waren vernieuwd, besefte Holloway plots dat die slaapkamer de mooiste lichtinval bleek te hebben van alle ruimtes in het huis. “Op zo’n moment moet je snel durven schakelen. Ik heb zowat alle binnenmuren gesloopt en heb de leefruimte en het bureau naar de plek gebracht waar origineel de slaapkamer moest komen.” En zo komt het dus dat er vandaag een badkuip prijkt tussen de sofa en het bureau. “Tv-kijken vanuit het bad wordt zwaar onderschat,” lacht Holloway, “en wanneer we feestjes hebben doet het bad dienst als gigantische ijsemmer.”

Badkamer werd woonkamer Tijdens feestjes doet het bad dienst als ijsemmer
Badkamer werd woonkamer Tijdens feestjes doet het bad dienst als ijsemmer © Edmund Dabney

Big Brother

Voor de keuze van het meubilair gaan alle credits naar Holloway’s vriendin Elle Parmar Jenkins, die in 2019 haar eigen online-vintageplatform oprichtte: Goods In. “Omdat ze voortdurend inkoopt en verkoopt, durft het meubilair hier wel eens te veranderen”, legt Holloway uit. Wat niet verandert, is de feloranje loungestoel in de woonkamer. Die werd door Holloway Li ontworpen in samenwerking met de meubelproducent Uma Objects en vorig jaar gepresenteerd tijdens het London Design Festival. De T4-sofa is een heel futuristisch ontwerp, net als de keuken trouwens, in geborsteld roestvrij staal.

“Ik ben een kind van de jaren negentig. In die tijd waren interieurs nogal sterk op de toekomst geprojecteerd. Ik heb het gevoel dat we opnieuw zo’n tijdperk ingaan”, aldus Holloway. “Daarnaast doet het RVS me ook denken aan de snoepwinkels en pitabars waar ik tijdens die jaren negentig al wel eens binnenwandelde. Ook het allereerste Big Brother-huis diende als inspiratie voor de keuken. “Nu lijkt dat allemaal zo vanzelfsprekend, maar Big Brother was echt revolutionair, het hele land zat aan de tv gekluisterd.”

Eigen snackbar De RVS-keuken knipoogt naar snoepwinkels en 90’s pitabars
Eigen snackbar De RVS-keuken knipoogt naar snoepwinkels en 90’s pitabars © Edmund Dabney

Told you so

“Een eigen stek ontwerpen, voor mij werkte het ook therapeutisch”, legt Holloway uit. “Een frustratie die veel architecten met me delen, is dat klanten heel vaak voor de veiligste opties kiezen, voor de grootste gemene delers, voor materialen en kleuren die ze bijvoorbeeld ook bij hun vrienden thuis hebben gezien. Zo worden ideeën vaak enorm afgezwakt richting de eindaflevering toe. Dat wilde ik voor een keertje eens niet doen. De stenen plinten die je hier overal ziet, had ik eerder al eens voorgesteld voor een project. Ik vind ze geweldig, maar de klant zag dat niet zitten. Ik kan daar dan echt van genieten om ze hier elke dag opnieuw te zien schitteren. Een onvervalst told-you-so-gevoel.”

Er zijn nog zo van die toepassingen die Holloway’s klanten eerder al eens hadden afgeschoten. Ruw plaaster op de muren bijvoorbeeld. “Niks handiger dan dat. Ik kan makkelijk nieuwe leidingen trekken of een gaatje in de muur dichten. Door het ruwe karakter van de bepleistering zie je niet waar er achteraf nog gemanipuleerd werd.”

Showroom

“Ik ben blij dat we dit huis ook als een soort showroom kunnen gebruiken”, zegt Holloway. “De volgende keer dat ik die stenen plinten wil voorstellen, nodig ik de klant gewoon hier uit” (lacht). Ook vriendin Elle gebruikt de woonst als een manier om het potentieel van haar vintage objecten te tonen. “Maar het belangrijkste wat je hier kunt aanschouwen, is hoe essentieel het is om je gevoel te durven volgen, om te doen waar je gelukkig van wordt en je niet achter een soort template-interieur te gaan verschuilen.”

www.hollowayli.com, www.umaobjects.com

London Interiors

Het bijzondere interieur van architect Alex Holloway prijkt in het gloednieuwe boek London Interiors, geschreven door Emma J. Page, lifestyle- en interieurjournaliste en zelf Londenaar. “Dit boek stelt een oersimpele, belangrijke vraag: wat zijn dat dan, Londense interieurs? Naarmate het vorm kreeg, ontdekte ik dat interieurs weerspiegelen hoe de stad leeft. Londen is heel eclectische stad waarin massa’s culturen samenleven. Londenaars zijn bovendien niet vies van een experiment, ze zijn net heel avontuurlijk. Ik heb ervoor gekozen om niet alleen de typische herenhuizen in het boek te tonen, maar om zeker ook bewoners te laten zien die bewust tegen de stroom in zwemmen en radicaal hun eigen ding doen, zoals Alex.”

London Interiors van Emma J. Page (256 blz., 49,99 euro) werd uitgegeven bij Lannoo www.lannoo.be

Looks old, feels new Op de voorgrond: T4, een retro-futuristische sofa die Holloway Li ontwierp met Uma Objects
Looks old, feels new Op de voorgrond: T4, een retro-futuristische sofa die Holloway Li ontwierp met Uma Objects © Edmund Dabney

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content