Maand van de Lambiek: lambiekbieren scoren bij fijnproevers én avonturiers

© Lander Loeckx
Visit Brabant
Advertorial

Advertorial verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

1 oktober 2024, 06:00 Bijgewerkt op: 1 oktober 2024, 10:19

Wie denkt dat lambiek een wat ouderwets zuur biertje is, vergist zich. De artisanale specialiteit uit het Pajottenland en de Zennevallei heeft tegenwoordig fans in de hele wereld en bekoort ook fijnproevers. Het geheim: de perfecte mix van eeuwenoude vakkennis met verfrissende experimenteerdrift.

Uniek: gemaakt met wilde gisten

Ons land, op zich al beroemd voor zijn rijkdom aan bieren, mag ook nog eens uitpakken met een unieke variant: lambiek is het enige bier ter wereld dat met wilde gisten, Brettanomyces Bruxellensis en Brettanomyces Lambicus, wordt gemaakt. Die zweven alleen rond in het Pajottenland en de Zennevallei. Tijdens de koele najaarsnachten brengen die Bretts in de wort – het brouwsel van tarwe, gerst en overjaarse hop – de spontane eerste gisting op gang. Daarna mag het prille bier verder rijpen en gisten in eikenhouten vaten. Dat bijzondere proces geeft lambiek zijn karakteristieke smaak. Volgens die methode wordt er in dit specifieke stukje Vlaams-Brabant al eeuwenlang lambiek gebrouwen.

©Marco Mertens

Naar geuze en fruitlambiek

Na de rijping kan een lambiek meteen gedronken worden, maar nog vaker wordt die als basis voor andere bierspecialiteiten gebruikt. Verschillende lambieken kunnen met elkaar vermengd of ‘gestoken’ worden tot geuze, die dan verder hergist en rijpt in de fles tot een sprankelend bier. Uit lambiek vermengd en vergist met vers fruit – van krieken of frambozen tot kweeperen of pruimen – ontstaat dan weer kriek of een andere fruitlambiek.

Passie en vernieuwing

Door internationale schaalvergroting in de bierwereld dreigde die lange traditie in de jaren 1960-1990 te verdwijnen. Maar enkele vastberaden brouwers zetten alles op alles om de ambachtelijke streekspecialiteit te redden. Met succes. Ook vandaag zorgen jonge generaties van gedreven bierbrouwers en geuzestekers met hun gedurfde aanpak voor een frisse wind. Lambiekbieren en geuzes zijn nog altijd authentiek en artisanaal, maar krijgen er heel nieuwe smaken en blends bij, die zelfs tot in Azië en Amerika worden gesmaakt.

©Lander Loeckx

Bouwen aan een eigen traditie

Boerenzoon Senne Eylenbosch (28) is zo’n gedreven brouwer. Als jongste geuzesteker van het land besloot hij op zijn drieëntwintigste om de familieboerderij, die ooit ook een brouwerij was, onder de naam Boerenerf een nieuwe toekomst te geven: “Al jong was ik begeesterd door natuur en milieu, tegelijk ben ik opgegroeid met mythische verhalen en oneliners van mijn grootvader over lambiek, geuze en Brabantse trekpaarden die vroeger de brouwerskar trokken. Toen ik als negentienjarige in contact kwam met gepassioneerde lambiekbrouwers uit de streek, was er een klik: eigenlijk is lambiek het enige echte natuurbier én een verlengstuk van mijn interesses. Ik wilde mijn eigen bijdrage leveren aan die mooie lambiek- en geuzetraditie. Daarvoor kijk ik graag naar andere tradities en gepassioneerde mensen: naar kwekers van rode perziken uit de Savoye, of naar de rabarber van mijn broers boerderij. Maar vooral de wijnwereld inspireert mij. Zo maak ik niet alleen oude geuze, maar bijvoorbeeld ook frambozenlambiek met muscatdruiven. Die tussenwereld boeit mij: waar eindigt de wijn en begint de geuze? Boerenerf is een passieproject dat het niet van grote volumes moet hebben, maar op de gastronomische wereld mikt.”

©Lucas Cliff

Rijke, complexe smaken

De opmars van lambiekbieren is biersommeliers en chef-koks inderdaad niet ontgaan. Zij waarderen de complexiteit en het rijke smakenpalet. Geuzestekers en blenders kunnen immers eindeloos variëren met jonge en oude lambieken, met frisse, fruitige of kruidige varianten, met lambiek gerijpt in whisky- of wijnvaten…. Het levert stuk voor stuk unieke bieren op, delicatessen die ook topchefs inspireren.

©Lander Loeckx

Culinair festijn

Enkele plaatselijke brasserieën en restaurants verwerken dan ook lambieken en geuzes in hun gerechten. Andere adressen focussen op foodpairing: bij de gerechten op hun kaart geven ze een suggestie voor een passende lambiek of geuze uit de streek of uit eigen makelij mee.

Een goed adres om kennis te maken met die culinaire rijkdom is geuzestekerij Oud Beersel. Zij maken niet alleen klassiekers, zoals Oude Geuze of Oude Kriek, maar ook bijzondere lambieken, bijvoorbeeld met walnoten of een infusie van rozen, olijfblad geroosterde oolongthee of rode Szechuanpeper. Hun eigen brasserie Bierhuis serveert dagverse gerechten bereid met hun bieren. En bij alle gerechten op de kaart geven ze bovendien verschillende bierpairingtips.

Maand van de Lambiek

Zin gekregen om je in de wereld van lambiek en geuze te verdiepen? Noteer dan de Maand van de Lambiek: van 25 oktober tot 24 november zetten het Pajottenland en de Zennevallei hun lambiekcultuur met een breed palet activiteiten in de kijker. Er zijn onder meer nachtelijke brouwerijbezoeken met kaarslicht én blinde proeverijen. Elders kun je sorbetijs op basis van lambiekbieren proberen, of een volledig degustatiemenu met lambiekbierarrangement reserveren.

©Lander Loeckx

Klik door naar Maand van de Lambiek voor alle info, activiteiten, themawandelingen en themafietsroutes.