Een startersgids om zelf cocktails te maken: ‘Met ingrediënten uit de supermarkt kom je al een heel eind’

Jigger's © Thomas De Boever

Het maken van cocktails is veel toegankelijker dan je zou denken. Wij helpen je op weg met alles wat je nodig hebt om er zelf aan te beginnen.

Om ons op weg te helpen, richten we ons tot één van de bovenvermelde whizzkids die tijdens zijn werkuren maar wat graag met shakers in de weer is: Olivier Jacobs. Hij is de man achter de Gentse speakeasy Jigger’s (een jigger is overigens een maatbeker met twee open helften en een onmisbaar werktuig om cocktails te bereiden) en mocht zich de titel van beste barman van België opspelden in 2011 en 2012. Kortom: Olivier heeft kennis van zaken.

Nochtans dreigde dit een wel héél kort artikel te worden. Toen we hem vroegen wat een amateur-bartender nodig heeft om drankjes te bereiden, antwoordde hij “dat ijs eigenlijk het belangrijkse is. Om je drank ermee te shaken, kun je twee theetassen op elkaar zetten. Dat zal ook wel lukken.”

Zelfs als de man op een onbewoond eiland zou stranden, zou hij nog een manier vinden om cocktails te maken, zoveel is zeker. Voor de volledigheid geven we je toch een lijstje mee van bartools en ingrediënten waarmee je naar hartenlust kunt beginnen shaken, stirren, muddlen en strainen.

De bartools

Boston Shaker

Een shaker die normaal uit een glazen helft en een tinnen helft bestaat. In Jigger’s gebruikt Olivier een Boston met twee tinnen helften: “Een tin-on-tin noemen we dat”, zegt hij. “Heel geschikt voor drankjes met eiwit: een whisky sour, of een pisco sour, waarbij er lucht in het drankje geshaket moet worden.”

Strainer

Bij een Boston Shaker heb je een extra zeefje nodig om de mixdrank te scheiden van het ijs en de andere ingrediënten die je in de shaker gebruikt hebt.

Een startersgids om zelf cocktails te maken: 'Met ingrediënten uit de supermarkt kom je al een heel eind'
© Getty Images/iStockphoto

Barlepel

Een lange lepel waarmee je drankjes kunt omroeren (of stirren). Olivier is een adept van Japanse barlepels, die aan de ene kant een lepel hebben, en aan de andere kant een scherpe, drietandige vork. Een beginnende bartender hoeft echter niet te diep in de buidel te tasten: een normale barlepel doet net hetezelfde.

Jigger

Het ‘barmaatje’ of de bekende kleine dubbele maatbeker. “Waarschijnlijk nog de belangrijkste bartool die je nodig hebt,” aldus Olivier. De helft met het grootste volume heet de jigger; de andere helft is de pony. Ze komen in verschillende formaten; de meest courante is die met 2 en 4 centiliter.

Muddler (stamper)

Populaire cocktails zoals mojito’s, cuba libre’s en caipirinha’s hebben een basis van limoenen en suiker, die samen gemuddled worden met een staaf uit hout of kunststof.

Sappen, bitters, siropen en spirits

De bar van Jigger’s is voorzien van een indrukwekkend arsenaal van flesjes in allerlei formaten: zelfgemaakte siropen, bitters en sappen.

Moet een beginnende bartender zich daar zorgen over maken?

Olivier Jacobs: (grinnikt) “Eigenlijk zou het een goede oefening zijn om hier eens schoon schip te maken, want de helft gebruiken we toch niet.”

Zijn bitters niet het bartenderequivalent van peper en zout; de ingrediënten die de smaken in een drankje verbinden en benadrukken?

Olivier: “Het is inderdaad de specerij van de bartender. Met bitters van het merk Angostura, die je gewoon in Delhaize vindt, kom je al een heel eind. Vooral in klassieke cocktails kun je bitters gebruiken.”

Olivier Jacobs
Olivier Jacobs© Cocktail Nation

Hoe zit het met siropen?

Olivier: “Die kun je zelf maken. Het is wel tijdrovend, maar niet zo moeilijk om te doen. Neem bijvoorbeeld ananassiroop: je snijdt een ananas in stukken, en je legt ze in een pot met suikersiroop. De dag nadien heb je superlekkere ananassiroop, die je bijvoorbeeld in een piña colada kunt gebruiken.”

En welke spirits heeft de cocktailamateur nodig?

Olivier: “Diegene die ze zelf graag drinken (lacht). Als je met de klassiekers wil beginnen: een goeie bruine rum, een Schotse whisky, een Amerikaanse whiskey, een London Dry-gin, een jenever is ook wel geestig. Net als een triple sec, om margarita’s mee te maken, en een flesje vermout dat je in de koelkast bewaart, voor je manhattans.”

Wat zijn de gemakkelijkste cocktails om thuis te bereiden?

Olivier: “Longdrinks, met de Tom Collins of gin sour op kop. Daar heb je niets voor nodig, behalve een glas en ijs, en je ingrediënten. Je kunt de basisingrediënten (5 cl gin, 3 cl citroensap, 2 cl suikersiroop) shaken, maar dat hoeft niet: roeren en aftoppen met 10 cl spuitwater werkt ook al. Je kunt er ook eindeloos op variëren: binnen de Collinsfamilie heb je de Jack, de John, de Tom; elke spirit heeft zijn eigen Collins.”

Een startersgids om zelf cocktails te maken: 'Met ingrediënten uit de supermarkt kom je al een heel eind'
© Getty Images/iStockphoto

Vergeet je beginnende bar tenslotte niet uit te rusten met – véél – ijs, vers fruit, en de juiste glazen. Een goede top vier om mee te beginnen, bestaat uit het iconische martiniglas op een voetje, een stevig, rond old-fashionedglas, een groot highballglas en een klein shotglas.

Meer weten over hoe je aan cocktails begint? Als naslagwerk voor de amateur en de beginnende bartender raadt Olivier het boek The Joy Of Mixology aan, van auteur Gary Regan. “Het is leuk om te lezen, en niet te moeilijk”, zegt hij. “Regan stak er een tabel in van de klassiekers, en van de variaties op de klassiekers. Hij geeft ook uitleg over de ingrediënten en waar ze vandaan komen.”

Cocktailfeestje gepland? Hier vertelt Olivier over dé ideale feestdrank en smijt hij er nog eens drie recepten bovenop.

Jigger’s The Noble Drugstore, Oudburg 16, 9000 Gent

Dieter Moeyaert

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content