Bordspel: Sergio Herman presenteert derde serviescollectie voor Serax

Met Silhouette, zijn derde serviescollectie voor Serax, stopt Sergio Herman de service in servies. Of hoe een ogenschijnlijk simpele set vaatwerk straks zorgt voor een restaurantervaring in je eigen keuken.

Dat je van een mooi bord wél kunt eten, wisten we al: de sterrenchef Sergio Herman is bij Serax niet aan z’n proefstuk toe als het op servies aankomt. De eerste samenwerking tussen de twee resulteerde in Surface, een wat ruwer, aards servies dat de woestheid van Zeeland perfect capteert. Weinig keukens waarin geen stuk van Surface opduikt; weinig servies ook zo letterlijk onverwoestbaar als dit. Met Inku gingen Herman en Serax de minimalistische toer op. Het servies in wit en zwart is sober, met een knipoog naar de Japanse keuken, waar zen heerst.

‘Het servies is perfect imperfect, met organische vormen en subtiele onregelmatigheden’

sergio herman

Vandaag is er Silhouette, een ode aan de vader van Sergio Herman, die de kleine Sergio meenam naar klassieke Franse brasseries en hem zo de iconische, ongedwongen, tijdloos charmante Franse keuken leerde kennen. De collectie – in puur wit porselein – leent zich perfect tot het serveren van een steak au poivre, een garnaalkroket of een bouillabaise. Je ziet het voor je; enkel het logo van een van de iconische Franse brasseries moet je er zelf bijdenken. Het servies is met opzet neutraal gehouden: restaurants kunnen de borden – zoals dat in de klassieke eetcafé’s gaat – met gemak personaliseren.

sergio herman
sergio herman

Dat de brasserie diende als vertrekpunt, is meer dan een eerbetoon aan vader Herman: niet in de sterrenrestaurants, maar net in de meer relaxte brasserie vinden mensen elkaar, komt eten tot leven, en zorgt dat eten voor verbinding. Die emotie zit in elk bord, in elk kopje, in elke serveerschaal: bij het presenteren van de collectie in PrivéPrivée, het huiskamerrestaurant van Herman, was hij zichtbaar geëmotioneerd. Verwacht van Silhouette geen perfect afgelijnde, strakke collectie: het servies is perfect imperfect, met organische vormen en subtiele onregelmatigheden. De bijpassende wijnglazen verwijzen naar de kelk van een bloem; het lijnenspel van het espressoglas doet denken aan de rimpeling van water. Puur natuur, eigenlijk zoals de man zelf. Een servies naar ons hart, dat maar van één ding doet dromen: lange, innige avonden onder vrienden, met lekker eten.

Meer lezen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content