Een eerste officiële show in Parijs, een plaats in de finale van de International Woolmark Prize, het vooruitzicht van een tweede merk én en passant een samenwerking met Vitra. Ontwerper Meryll Rogge is onstopbaar.
Er is de voorbije maanden veel gezegd en geschreven over Meryll Rogge. De Belgische ontwerper had dan ook heel wat te vertellen. Van persoonlijke hoogtepunten – haar huwelijk vorig jaar in het Spaanse Cadaqués – tot professionele mijlpalen – het vijfjarige bestaan van haar merk met de bijbehorende debuutshow in Parijs – Rogge reeg de successen ogenschijnlijk aan elkaar. Toch was het achter de schermen niet enkel rozengeur en maneschijn. Zo werd haar Instagram-account geschorst na het posten van enkele paparazzibeelden waarop celebs als Rihanna haar ontwerpen droegen. Een les in auteursrecht die ze niet snel zal vergeten. Veel tijd om achterom te kijken is er echter niet in het leven van de designer uit Deinze. Vlak na haar terugkeer uit Parijs ruilde ze mode in voor interieur en richtte een installatie in bij Vitra Partner Store in Antwerpen. Ze creëerde er een kantoorruimte als cocon, inclusief boeken, kopieerapparaat en haar eigen bureaustoel: “Op deze stoel werk ik al vijf jaar elke dag, honderden uren per maand.”

Mode & interieur
De stoel in kwestie is de Vitra Aluminium Chair, een ontwerp van Charles en Ray Eames uit 1958. Rogge bekleedde het designicoon met grijze wol van het Britse Moorhouse & Brook. “De stof wordt doorgaans voor maatpakken gebruikt en legt op die manier de link naar de werksfeer”, vertelt de ontwerper in The Apartment, de installatieruimte van Vitra die ze voor de gelegenheid omdoopte tot The Research Room. Rogge is de vijfde bewoner van dit zogeheten appartement en de eerste modeontwerper die het naar haar hand mocht zetten. De samenwerking kadert binnen een nieuwe tentoonstelling in het Antwerpse MoMu die de relatie tussen mode en interieur verkent: Mode & Interieur. A Gendered Affair.
‘Een interieur is net als mode: alles draait om materialen samenbrengen en het ontwikkelen van een visuele taal’
Binnen de expo komen ontwerpers aan bod die meubilair en kleding als gesamtkunstwerk zagen, naast hedendaagse designers die zich door architectuur en design laten inspireren, van Raf Simons tot Ann Demeulemeester. Simons ontwerpt naast zijn baan bij Prada stoffen voor Kvadrat, Demeulemeester zei haar modehuis vaarwel om zich onder meer voor Serax op keramiek te storten. Zit er voor Rogge ook iets in de pijplijn? “Ooit wil ik een home-collectie lanceren, maar daarvoor is het nu nog te vroeg. Daarom is de samenwerking met Vitra zo’n fijn experiment gebleken. Ik wist vrij snel welke materialen ik wilde gebruiken, alleen was het afwachten of de wol stevig genoeg zou zijn voor een stoel. Hij heeft de test doorstaan.”
Nomadisch bestaan
De fascinatie voor interieurontwerp komt voort uit Rogges eigen woonsituatie: “Een huis inrichten intrigeert me omdat ik het nog nooit heb gedaan. Ik woon al vijf jaar lang tijdelijk in Deinze. Je ziet dat ‘tijdelijk’ een rekbaar begrip is. (lacht) Ik voel me een halve nomade die nu eens hier, dan weer daar woont, maar ik droom van een vaste stek en dan begin je je af te vragen hoe die eruit zou zien. In het begin is dat overweldigend, maar eigenlijk is het met een interieur net als met mode: alles draait om het samenbrengen van materialen en ontwikkelen van een visuele taal. Het was fijn creatief te kunnen zijn op een andere manier zoals ik vroeger deed bij Dries Van Noten, waar ik ook aan de beauty- en parfumcollecties meewerkte.”

Voordat ze in 2020 haar eigen merk startte, ontwierp Rogge voor Dries Van Noten en Marc Jacobs, twee designers die in verschillende categorieën uitblinken. Zelf lanceert ze later dit jaar een nieuw knitwearmerk, genaamd B.B. Wallace, samen met Sarah Allsopp. Was het nog niet druk genoeg? “(Lachend) Het is een intense periode. Natuurlijk wist ik niet op voorhand dat alles samen zou vallen, maar het is fijn dat de dingen bewegen. Vlak na de opening van de installatie bij Vitra vertrek ik naar Milaan voor de Woolmark Prize. Het leukste aan prijsuitreikingen is dat je je collega’s ontmoet en samen kunt klagen over dezelfde dingen.” Naast Rogge is onder andere het Belgische ontwerpersduo Ester Manas genomineerd.
Kopiëren mag
De vele projecten getuigen van Rogges creatieve veelzijdigheid, om van haar werklust nog te zwijgen. Het is dan ook tekenend dat ze voor Vitra een researchkamer inrichtte, vol boeken van kunstenaars en fotografen die haar werk inspireren zoals Liv Liberg en Marie Déhé. “De bedoeling is dat mensen zich hier kunnen installeren en ervan profiteren om de boeken te bestuderen. Wie wil, kan zelfs een kopie nemen. Natuurlijk kan je ook een foto maken met je iPhone, maar dat heeft niet dezelfde charme. Het kopieerapparaat speelt een grote rol in de creatie van mijn collecties. Verder is er ook een link naar onze show: het behangpapier op het plafond, gebaseerd op het boek Walls Paper van Gordon Matta-Clark.”
De installatieruimte is net als in Japanse huizen verhoogd om een gevoel van geborgenheid te creëren. De vloer is bekleed met bruin vast tapijt en de wanden met fineerhout. “De materialen worden zoveel mogelijk gerecupereerd. Haast niets is nieuw. Vroeger noemde men dat gierigheid, nu duurzaamheid”, zegt Goele Vermeeren, managing director van Vitra Partner Store. “Dat circulaire aspect is belangrijk omdat het om een tijdelijke invulling gaat en past ook binnen het Vitra-verhaal.” De raamblinden, zo typisch voor oude kantoren, vond Rogge zelf op een naburige werf. “Ontvreemden is het woord, denk ik”, vertelt de ontwerper lachend.
Rogges versie van de Vitra Aluminium Chair prijkt momenteel in de installatieruimte en in de MoMu-museumshop. Liefhebbers kunnen hem op aanvraag bestellen bij Vitra Partner Store als speciale editie. Rogges ontwerpen nemen ondertussen hun plaats in de modegeschiedenis in: The Costume Institute, de modeafdeling van het Metropolitan Museum, kocht vier looks aan. “Ik heb tijdens mijn tijd in New York prachtige expo’s gezien in de Met, dus dit is een droom die uitkomt”, aldus Rogge. Een andere droom ligt dichter bij huis: “Weer meer tijd met mijn kinderen doorbrengen. Ik heb ze weinig gezien de laatste tijd. De jongste is tweeënhalf en was een beetje boos, maar binnenkort heb ik weer meer een nine-to-five. Ik kijk ernaar uit.”
The Apartment van Meryll Rogge i.s.m. MoMu is tot 30 september te bezoeken bij Vitra Partner Store, Sint-Antoniusstraat 12, Antwerpen.
Meryll Rogge
. Werd geboren in Gent
. Behaalde een bachelor in de rechten en een tweede aan de Antwerpse modeacademie
. Liep stage bij Marc Jacobs in New York en klom er op tot senior designer
. Keerde na zeven jaar terug naar België als head of womenswear bij Dries Van Noten
. Lanceerde haar eigen merk in 2020
. Werd uitgeroepen tot Designer of the Year op de Belgian Fashion Awards in 2024
. Organiseerde haar eerste officiële show tijdens Paris Fashion Week in maart 2025 i.s.m. Profirst
. Richtte een installatie in bij Vitra Partner Store Antwerp, i.s.m. MoMu
. Lanceert later dit jaar een nieuw knitwearlabel, B.B. Wallace