Bestemming beurs: 3 kunst- en designbeurzen die een tripje waard zijn

Kunst- en designbeurzen, ze zijn met veel en worden almaar toegankelijker. Voor wie de komende tijd een bezoek plant aan Tefaf, Art Basel of Salone del Mobile: zo maak je er meteen een citytrip van.
Art Basel (19-22 juni)

Art Basel, dat is 27.500 vierkante meter aan hedendaagse en moderne kunst, aangeboden door galeries van over de hele wereld. De beurs werd opgericht in 1970 door drie lokale galeristen, Ernst Beyeler, Trudl Bruckner en Balz Hilt, en groeide uit tot een heus instituut met dezer dagen ook vertakkingen in Miami Beach, Hongkong en Parijs. Aan de volgende Bazelse editie doen 291 galeries mee uit 42 landen – uit België zitten daar klinkende namen als Xavier Hufkens, Greta Meert en Nathalie Obadia bij.
Slapen
Op nog geen tien minuten stappen van de Messeplatz, de thuishaven van de beurs, ligt het kunstzinnige boetiekhotel Volkshaus Basel. Het pand, vormgegeven door het beroemde Bazelse architectenduo Herzog & de Meuron, omhelst ook een exquise brasserie en bar. Wie liever aan het water – de Rijn is de slagader én het zwembad van de stad – slaapt, checkt dan weer in bij het met geschiedenis beladen Hotel Krafft.

Eten en drinken
Na een dag kunstkijken smaakt een spritz of glas wijn met een charcuterieschotel altijd, en Consum serveert éxact dat. Een pasta van Bodega zum Strauss of lokaal lekkers van Zum goldenen Fass versterkt uw innerlijke mens.
Shoppen
Designermode troef bij Set&Sekt en mid-century design te over bij okay art. Rijd ook eens een klein kwartiertje buiten Bazel, want net over de Zwitserse grens ligt het VitraHaus, waarin ook een designshop huist die u wel even zoet zal houden.
Nog meer kunst?
Wie Bazel zegt, zegt kunst. Met instituten als de Fondation Beyeler, het Kunstmuseum en de Kunsthalle is kiezen simpelweg altijd verliezen. Ook het galeriewezen – met onder meer Von Bartha en Stampa – tiert er welig.

Praktisch
Art Basel is van 19 tot 22 juni geopend van 11 tot 19 uur. Een ticket voor een bezoek van een dag kost 69 Zwitserse frank (zo’n 73 euro). Elke dag gaan kijken kan met een Permanent Ticket van 250 Zwitserse frank (zo’n 266 euro).
Geheimtips van standhouder: Xavier Hufkens
“Met z’n ongeëvenaarde kwaliteit en sterke internationale aanwezigheid van verzamelaars, curatoren en invloedrijke galerieën zet Art Basel de toon in de kunstwereld,” zegt Xavier Hufkens. De Brusselse hedendaagse kunstgalerist is al sinds 1991 trouwe deelnemer. “Na een beursdag dineren we met het team traditiegetrouw bij Chez Donati, een instituut voor liefhebbers van de klassieke Italiaanse keuken: tijdloos, elegant én met oldskool service. Hotel Les Trois Rois is zonder twijfel de ultieme plek om te logeren – inclusief uitzicht op de Rijn. Maar een bezoek aan Bazel is niet compleet zonder een passage bij Läckerli Huus, waar ik altijd wat Basel Läckerli – traditionele kruidige honingkoekjes – koop om mee naar huis te nemen.”
Salone del Mobile Milano (8-13 april)

Salone del Mobile is de grootste design- en meubelbeurs ter wereld, waarvoor zowel professionals als particulieren naar Milaan afzakken. Werd ze in 1961 opgericht om Italiaans design te promoten, dan presenteren Italiaanse familiebedrijven vandaag naast andere internationale spelers. De beurs zelf vind je in Fiera Milano Rho, de beursgebouwen aan de rand van de stad. Al verschuift de buzz meer en meer naar het centrum, waar merken oppoppen met tijdelijke installaties op bijzondere locaties of in hun showrooms.
Eten en drinken
Geef chef Franco Salvatore in zijn 28 Posti carte blanche en hij verrast je met een seizoensgebonden productkeuken die lang blijft nazinderen. Ook bij Røst kookt Piermaria Trischitta volgens de seizoenen. Groenten spelen hier de hoofdrol, naast uitstekende natuurwijnen. Bij Signor Lievito zit je goed voor (zuurdesem) viennoiserie en koffie.
Shoppen
10 Corso Como is niet nieuw, maar blijft een begrip in Milaan. Struin er van het shopgedeelte naar de kunstgalerij en ga eten in de binnentuin. Highfashionlabels voor mannen en vrouwen hangen bij Antonioli en Antonia. Bij beide multimerkenwinkels shop je onder meer stuks van Loewe, The Row en Maison Margiela. Ook boekenwinkel Armani Libri blijft een favoriet. Snuister er tussen de mode-, kunst- en designboeken.
Cultuur
Een stop bij Fondazione Prada is een no-brainer voor wie naar Milaan reist. Je vergaapt je in de voormalige distilleerderij aan het beste van architectuur, kunst en design. Mis hun Bar Luce niet; in de bar van regisseur Wes Anderson waan je je in een jarenvijftigfilm. Alleen al de door David Chipperfield ontworpen inkom van het Mudec maakt ook dit museum een must-visit. Al is er uiteraard meer. Liefhebbers van moderne kunst plannen een stop bij Pirelli HangarBicocca. En ook de Fondazione Luigi Rovati is fascinerend, vooral de ondergrondse zalen met hun Etruskische kunstcollectie en imposante gewelven.

Nog design
In het Brera Design District hangt een niet te evenaren vibe. Je hopt er van de ene vintage designwinkel naar de andere. Tijdens Milan Design Week tonen topmerken hun creaties in historische gebouwen in deze wijk. Uniek, want meestal kun je doorgaans niet binnen op deze locaties. Ook bijzonder is Il Circuito delle Case, vier te bezoeken museumhuizen in het hart van Milaan. Het bekendste is wellicht Villa Necchi Campiglio, ontworpen in de jaren dertig door architect Piero Portaluppi.
Slapen
Keten of niet, Room Mate Giulia scoort. Niet alleen door de locatie vlak bij de Duomo, maar vooral omdat de Spaanse architect Patricia Urquiola de plek inrichtte. Net nieuw van Urquiola’s hand is het stijlvolle Casa Brera. Haar ontwerp sluit naadloos aan bij de architectuur van het, door Pietro Lingeri ontworpen, gebouw.

Praktisch
De beurs is publiek toegankelijk op 12 en 13 april van 9.30 tot 18.30 uur. Koop je je ticket ter plekke, dan betaal je 50 euro, online 40 euro. Bestel je voor 4 april online, dan betaal je 35 euro. Je ticket verleent beide dagen toegang. Showrooms in de stad zijn gratis te bezoeken.
Geheimtips van standhouder: Tim Vrancken
“Ik exposeer straks samen met Linde Freya Tangelder en Middernacht & Alexander in een industrieel pandje in het centrum zelf,” vertelt Tim Vranken, hij zal er zijn handgemaakte collectible designstukken voorstellen in de Via Rutilia 10/9. “Het is de leefbaarheid, het groen en z’n uitzonderlijke culturele aanbod dat me zo aantrekt in Milaan. Zoals het Triennale di Milano, dat een mix van designexposities en avant-gardekunst biedt. Dat het vlak bij het indrukwekkende Castello Sforzesco ligt, waar je achteraf kunt wandelen, is een plus. Het Studio Museo Achille Castiglioni laat je binnenkijken in het creatieve brein van een designlegende. Het atelier, bewaard zoals Castiglioni het in 2002 achterliet, toont zijn werkwijze en de essentie van Italiaans design. Cocktailbar Bar Basso – bekend om de uitvinding van de Negroni Sbagliato – is dé ontmoetingsplek voor designers en creatievelingen tijdens Milan Design Week. Achteraf schuif ik aan bij La Cappelletta, een authentiek Milanees familierestaurant waar je terechtkunt voor pasta’s en pizza’s. Het is geen hippe designspot, maar een plek met tl-licht, gastvrijheid en steengoed eten.”
Tefaf Maastricht (15-20 maart)

Tefaf – kort voor The European Fine Art Foundation – toont niet minder dan 7.000 jaar aan kunstgeschiedenis in de vorm van een exquise selectie beeldende kunst, antiek, juwelen en design. Dit jaar nemen er in Maastricht 273 internationale exposanten deel, voor België zijn daar gevestigde waarde Axel Vervoordt Gallery en nieuwkomer Objects With Narratives bij. De beurs, die voor het eerst plaatsvond in 1988, staat onder meer bekend om de jaarlijks steeds imposanter wordende bloeminstallaties aan de entree. Sinds 2016 is er in mei ook een New Yorkse editie die de focus legt op moderne en hedendaagse kunst.
Eten en drinken
Het Scandinavische restaurant Bikke in de fijne buurt Wyck is esthetisch vormgegeven en je kunt er terecht voor zowel ontbijt, lunch als diner. Borrelen en meer kan dan weer bij Le Fernand, een Franse bistro op z’n Maastrichts. Bij restaurant TUUR is het van walk-ins only – geen reservaties mogelijk, dus! Handig om meteen na de beurs binnen te lopen voor een diner.

Shoppen
Modeliefhebbers hebben keuze te over, met dank aan luxueuze multimerkenwinkels als Aim en Sketch en het Maastrichtse fashioninstituut Kiki Niesten. Bij de koffiebranderij Blanche Dael scoor je verse bonen in de meest verfijnde verpakkingen.
Nog kunst
Een trip naar Maastricht is niet af zonder een bezoek aan het Bonnefantenmuseum, gevestigd in een raketachtig pand aan de Maas. Kijk er naar oude, moderne en hedendaagse kunst uit binnen- en buitenland. Bezoek ook het Fotomuseum aan het Vrijthof, dat regelmatig grote namen uit de fotografie weet te strikken.

Slapen
Wat slaap tanken wordt hemels bij Hotel Monastère, gevestigd in een veertiende-eeuws klooster in de binnenstad. Maison Haas Hustinx is een luxehotel met spa dat uitkijkt op het historische Vrijthof.
Praktisch
Tefaf Maastricht is van 15 tot 20 maart open van 11 tot 19 uur. Een ticket voor een bezoek op een weekdag kost 50 euro en op een weekenddag 75 euro. Elke dag gaan kijken kan met een Multiple Entrance-ticket van 155 euro.
Geheimtips van standhouder: Patricia De Wit
“Tefaf is telkens weer een hoogtepunt,” zegt Patricia De Wit van Epoque Fine Jewels, de Kortrijkse specialist in antieke juwelen. “Al sinds 2006 tonen we een brede selectie art-nouveau- en art-decomeesterwerken en gesigneerde juwelen van huizen als Cartier en Tiffany. Eten in Maastricht doen we bij Onglet, een klassieke slagerij die via de koeldeur toegang geeft tot een verborgen restaurant. We logeren bij Château St. Gerlach, in het nabijgelegen Valkenburg, een historisch kasteel omringd door weelderige tuinen. En niet te vergeten: Maastricht herbergt een van de mooiste boekhandels die ik ken. Boekhandel Dominicanen, gevestigd in een oude kerk, is een niet te missen bestemming.”
DOOR Cara Brems en Marie Monsieur
Meer lezen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier