De Concept BST van Polestar: ‘Wij hanteren drie kernwaarden: puur, progressief en prestatiegericht’

Als ‘expert exterior designer’ bij Polestar weet Maxime Célérier als geen ander hoe je een verfijnd concept bedenkt. De ‘Concept BST’, een op de racesport geïnspireerde concept car, doet nu al dromen van de Polestar 6. Die e-roadster zoeft eraan in 2026.
Hoe is Polestar Concept BST ontstaan?
Célérier. “Het begon allemaal met onze toenmalige CEO, Thomas Ingenlath, die samen met onze chassisspecialist zijn eigen Polestar 2 aanpaste om hem sportiever en wendbaarder te maken. Ze tilden de prestaties naar een hoger niveau en integreerden onderdelen van de Polestar 1, zoals betere remmen, grotere en bredere velgen en een breder spoor. Die auto – een experimenteel model dus – stond vaak voor ons hoofdkantoor in Zweden en had veel bekijks van passanten. Omdat de auto geen officiële naam had, doopten ze hem ‘the beast of Thomas’. Wat later stelde Thomas ons designteam voor een echte, krachtige versie van de Polestar 2 te ontwikkelen. De naam ‘beast’ bleef hangen, maar werd ingekort tot ‘BST’. Sindsdien hebben we twee speciale BST-edities van de Polestar 2 uitgebracht: de BST 230 en de BST 270, beide in een beperkte oplage. Het nieuwe concept, de roadster, vonden we een perfecte kans om opnieuw met het BST-concept te experimenteren en de prestaties tot het uiterste te pushen. Het is een puur stijlexperiment, echt een concept car die niet bedoeld is voor productie, maar wel draait om het verkennen van ideale proporties op basis van ons nieuwe PPA-platform (Polestar Performance Architecture), hetzelfde platform dat we ook zullen gebruiken voor de Polestar 5 (de elektrische vierdeurs-GT die in de tweede helft van 2025 op de markt komt, nvdr).”

Welke ontwikkelingen mogen we voor zo’n elektrische cabrio’s verwachten in de toekomst?
Célérier. “De markt voor cabrio’s is relatief niche. Voor ons is het nu belangrijk om ook de exclusieve kant van Polestar te benadrukken, de premiumpositionering van het merk, en een vernieuwende visie op luxe te tonen. Duurzaamheid en de keuze van materialen spelen daarin een belangrijke rol. Als we het BST-roadster-concept als voorbeeld nemen, biedt een elektrische auto mij als designer de mogelijkheid om ongelooflijke proporties te realiseren. Ik kan een voldoende lange wielbasis combineren met korte overhangen, waardoor de vier wielen perfect op de weg gepositioneerd worden. Dankzij het elektrische platform kunnen we de wielen precies plaatsen waar we willen, wat zorgt voor een elegant en goed geproportioneerd koetswerk. Daarnaast biedt elektrisch rijden nog andere voordelen: we hebben bijvoorbeeld geen motorblok voorin, waardoor we meer aandacht kunnen besteden aan de wielkasten. Daarnaast kunnen we de motorkap lager doen aflopen, wat zowel de aerodynamica als het karakter van de auto ten goede komt.”
U heeft dan wel geen verbrandingsmotor, de batterij neemt toch nog altijd aanzienlijk veel plaats in.
Célérier. “Klopt, de batterij bevindt zich tussen de wielen in de vloer. De elektromotoren zitten op de voor- en de achteras, maar de hele verpakking is compacter. Dat stelt ons in staat de ruimte optimaal te benutten en de auto een strakker en dynamischer uiterlijk te geven.”
‘In ons design hanteren we drie kernwaarden: puur, progressief en prestatiegericht’Maxime Célérier, expert exterior designer bij Polestar
Waarom de opvallende achterspoiler die we niet meteen met Polestar associëren?
Célérier. “Bij Polestar hanteren we in ons design drie kernwaarden: puur, progressief en prestatiegericht. Bij elk van onze wagens zoeken we steeds de perfecte balans tussen die drie pijlers. Maar bij het BST-concept wilden we de focus sterk leggen op prestaties – om te verkennen hoever Polestar kan gaan in extreme performance. En wat is daar beter geschikt voor dan een sportieve roadster? De spoiler is opvallend en dramatisch, maar we wilden hem naadloos in het design integreren. Daarom loopt de carrosserielijn omhoog en sluit ze perfect aan op de spoiler. Vanaf een afstand bekeken heeft hij exact dezelfde hoek als de rest van het design, waardoor hij volledig opgaat in de algemene vorm. We hebben nauw samengewerkt met onze aerodynamica-experts in Engeland om de luchtstroom optimaal te benutten. De lucht moet perfect onder de vleugel doorstromen om maximale efficiëntie te garanderen. De steun waarop de vleugel is bevestigd, zorgt ervoor dat de luchtstroom onderin volledig zuiver blijft. Zo combineren we prestaties met een gestroomlijnd en functioneel design.”

De Polestar 6, de elektrische roadster die in 2026 op de markt komt, zal heel krachtig zijn, maar wat kun je verder al onthullen over die cabrio?
Célérier. “In de autowereld is er een voortdurende race om de snelste tijd van 0 tot 100 kilometer per uur neer te zetten, maar dat is niet onze filosofie. Bij Polestar draait het om de perfecte rij-ervaring: een auto die moeiteloos door bochten snijdt, met een uitgebalanceerde krachtverdeling en een rijgevoel dat puur rijplezier biedt. De Polestar 6 is ontworpen als een cruiser, een elektrische cabriolet die je laat genieten van een stille, soepele rijervaring. Maar onder dat elegante exterieur schuilt een verborgen beest, dat klaarstaat om in racemodus te gaan wanneer je maar wilt. De performanceversie zal 650 kilowatt leveren, wat overeenkomt met 880 paarden.”
Wat is voor u het meest geslaagde element aan de BST-conceptcar? En wat was het moeilijkst om te realiseren?
Célérier. “Ik hou heel erg van de achterkant. Het is wat ongebruikelijk, maar ik begin mijn design-walk-around bij die auto altijd achteraan. In vergelijking met het roadsterconcept dat we twee jaar geleden toonden, hebben we bij deze BST-versie de achterpartij sterk geaccentueerd om te laten zien hoe de auto op de weg ligt. We hebben de lijnen verder naar binnen getrokken en de wielen juist verder naar buiten geplaatst, waardoor er een krachtige schouderlijn en wielkast ontstaat. Ik vind die vorm prachtig, echt sensueel zelfs.”
Wat was het meest uitdagende aspect?
Célérier. “De grootste uitdaging lag in de integratie van de aerodynamische elementen die we hebben toegevoegd. We wilden niet dat die simpelweg als toevoegingen aan de auto zouden voelen, maar dat ze volledig opgingen in het totaalontwerp. De uitdaging was dus te bepalen wat we moesten toevoegen en hoe we dat naadloos konden integreren, maar ook wat we konden weglaten. Welke elementen waren overbodig? Het ging steeds om het vinden van de perfecte balans tussen functionaliteit en esthetiek.”

Is er iets bij Polestar dat u nu al als iconisch beschouwt?
Célérier. “Er zijn eigenlijk heel veel dingen! Een aspect dat ik erg waardeer, is bijvoorbeeld onze verlichtingssignatuur, de zogenoemde dual blade. Als je het koplampdesign van voren bekijkt, is het perfect symmetrisch. Ik hou van die symmetrie, omdat het een strak en eenvoudig ontwerp oplevert dat direct herkenbaar is. Maar we hebben de symmetrie ook functioneel ingezet: de koplamp heeft niet alleen de klassieke verlichtingsfunctie, maar ook een aerodynamische functie. Dat past in onze filosofie om met één element meerdere functies te combineren, zodat het ontwerp zo puur en minimalistisch mogelijk blijft.”
Ziet een buitenstaander aan uw interieur thuis dat u designer bent?
Célérier. “Jazeker. Ik heb een grote voorliefde voor Scandinavisch design, met oog voor afwerking, detail en de gebruikte materialen. Denk daarbij aan merken als Bolia, Hay, Muuto, NORR11, Ferm Living en Chhatwal & Jonsson. Thuis heb ik enkele meubelstukken en elementen die ik enorm waardeer omwille van hun eenvoud.”
Met welke auto rijdt u zelf?
Célérier. “Dagdagelijks rij ik met een Polestar 2. Het blijft een geweldig gevoel om in een auto te rijden waaraan je zelf hebt meegewerkt. Maar wanneer ik naar Zuid-Frankrijk op vakantie ga, rijd ik in een Citroën 2CV AZAM uit 1965 in gris rosé, een warme lichtgrijze kleur, zeer modern, zelfs al is het geitje zestig jaar oud. De zetels zijn rouge diamanté rood. Voor mij is dat echt de ultieme vakantieauto: traag, met allerlei kraakjes en piepjes, maar dat maakt het juist zo charmant. Een waar genot om mee te rijden tijdens de vakantie!”
Meer lezen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier