Tuin inbegrepen: wij zochten en vonden de mooiste hoteltuinen

*  

Waarom in een tuin zweten en 
zwoegen, als je er op hotel gewoon heerlijk in kunt vertoeven? Enkele van de mooiste hotels met aanpalende tuinen ter wereld voor u uitgezocht.

Aman Kyoto, Japan

Jaarlijks trekken duizenden toeristen en Japanse scholieren op daguitstap naar het noorden van Kyoto voor de perfecte selfie met de in bladgoud badende Kinjaku-Ji-tempel te midden van het water en de prachtige natuur.
Het allerbeste wacht echter zo’n 2 kilometer verderop. Aan de voet van de Hidari Daimonji-berg en naast een riviertje, hebben de hotelgasten van Aman het bos, de geheime tuin met Japanse ceders, esdoorns en als sculpturen geplaatste rotsblokken voor zich alleen. Het in paviljoenen opgetrokken luxehotel in minimalistische stijl ligt ingebed in meer dan 70 hectare bos, en dat impliceert dan weer prachtige uitzichten vanuit de met tatami’s bedekte kamers. Wat maakt het dan nog uit dat er geen zwembad is, als je in de plaats kunt genieten van de natuurlijke hotspring, bosbaden en yogalessen in deze groene zee?

Aman Kyoto, Japan – Washigamine Pavilion Living room

1 Okitayama Washimine-cho Kita-ku. Kita-ku, Kyoto 603-8458, Japan. aman.com

Abbaye des Vaux-de-Cernay, Frankrijk

Nee, dit is Harry Potters Hogwarts niet, maar qua sfeer komt het wel dichtbij. Op amper 45 kilometer ten zuidwesten van Parijs slaapt de Abbaye des Vaux-de-Cernay al eeuwenlang in de vallei van het Regionaal Natuurpark van de Hoge ­Chevreusevallei. Ooit huisde de twaalfde-eeuwse abdij een cisterciënzerkloosterorde en kwamen middeleeuwse royals hier graag op bezoek. Later werd het 75 hectare tellende ­domein de thuis van Charlotte de Rothschild, een barones uit de illustere bankiersfamilie die Henri Rousseau, Édouard Manet en Chopin onder haar kennissen had.

Tijdens de vorige eeuw namen zowel de Duitsers als de Amerikanen namen het gebouw in alvorens het een geliefde locatie voor feestelijkheden werd. Tot Laurent de Gourcuff van de Paris Society-­hospitalitygroep er zijn zinnen op zette, op zoek naar een smaakvol hotelconcept dat de groene honger van stedelingen kon stillen. Na een drie jaar durende miljoenenrenovatie is ­Abbaye des Vaux-de-Cernay een megasprookje. Binnen: 146 prachtig gerenoveerde kamers en suites, restaurantruimtes en een indrukwekkende ontbijtzaal waar zelfs koningen vandaag van dromen. Buiten: immense weilanden met bloemen- en moestuinen en een vijver waarop je bootje varen kan.

Domaine de l’Abbaye des Vaux de Cernay, Cernay-la-ville, Frankrijk. abbayedesvauxdecernay.com

Four Seasons Resort Lanai, Hawaï, VS

Hotels uit de Four Seasons-groep zijn altijd, en dat is op zijn zachtst gezegd, indrukwekkend. Maar als de vestiging op het Hawaïaanse Lanai de kroon spant, dan is het wel om de indrukwekkende botanische tuinen die de gasten er bovenop krijgen. 12 hectare vol geplante tuinen met palmen, bamboe, varens, orchideeën en anthuriums. Met lokale planten zoals pohuehue – een paars bloemetje dat ‘beach morning glory’ heet – en naupaka, een bloemetje dat, vreemd genoeg, in twee helften groeit.

Dat alles wordt overzien door Robert Woodman, de director of landscaping van het hotel, om maar te zeggen hoe serieus de tuin genomen wordt. Hij werkte eerder voor de Royal Botanic Gardens in het Britse Kew – een botanische tuin met de grootste ­collectie planten ter wereld – eer hij neerstreek in Hawaï. Tip: op zijn Instagram @robwoodman documenteert hij de mooiste planten die hij tegenkomt.

1 Manele Bay Road, Lanai City, Hawaï, Verenigde Staten. fourseasons.com

Keemala, Thailand

Mochten de blauwe protagonisten uit James Camerons blockbuster Avatar een plek op deze wereld uitkiezen om te gaan wonen, het zou vast Keemala zijn. Geen toeval, het Thaïse architectuurkantoor Architect Space en de interieurontwerper Pisit Aongskultong kregen de opdracht om een buitenaards resort met zicht op zee te ontwerpen in het groene Kathu-district van Phuket. Met duurzame materialen in gedachten, ontwierpen ze vier kamerstijlen, geënt op vier ­fictieve clans: van kamers in aardetinten tot op nomaden ­geïnspireerde tentvilla’s en boomhutten.

hoteltuinen
hoteltuinen

Dat alles ligt in het weelderige groene en azuurblauwe decor van het Thaïse ­regenwoud en de Andaman-kust, met gebouwen zo min ­mogelijk impact hadden op de aanwezige natuur en het ­uitzicht. In lijn met de aandacht voor de omgeving en groenere maatregelen – van geen plastic flessen tot natuurlijke schoonheidsproducten en waterhergebruik – focust Keemala op een gezonde keuken, met biologische groenten uit hun ­eigen moestuinen.

hoteltuinen

10 88 Nakasud Road Kamala, Kathu District, Phuket, Thailand. keemala.com

Castello Elvira, Italië

Heerlijk dramatisch kasteel in het hartje van Puglia, de ­Italiaanse streek die ooit niet meer dan de hiel van Italië was maar tegenwoordig the place to be is dankzij haar ­authentieke kost, wijdse vista’s en onaangeraakte plaatsjes. En dat is gelijk alles waarvan gasten genieten vanop het terras van Castello Elvira, als ze niet te bijgelovig zijn ­tenminste.

hoteltuinen
hoteltuinen

Het verhaal gaat dat het kasteel aan het einde van de negentiende eeuw werd gebouwd voor Elvira, de zeventienjarige dochter van een Italiaanse generaal. Alleen stierf ze vroeg­tijdig – door een giftige paddenstoel – waarop haar familie de deuren van het afgewerkte paleis achter zich toetrok en nooit meer terugkeerde. Meer dan honderd jaar van leegstand later kochten Steven Riseley en Harvey B-Brown, een Brits koppel op zoek naar een ommekeer, het op. Een grootscheepse renovatie later is dit boetiekhotelletje met amper zes kamers de ideale plaats om op zijn Italiaans uit te blazen: flamboyante interieurs, Carrara-marmer en ­Ortigia-producten in de badkamers, zonnebedden aan het zwembad en de lokale Apulische keuken op het menu. En dat alles op 37 hectare met weilanden, olijf- en citroen­bomen en uitstekend onderhouden Italiaanse tuinen.

hoteltuinen

Via Andrano, Trepuzzi, Lecce, Italië. castleelvira.com

door Natalie Helsen

Meer lezen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content