La la land: de architectuurparels van Los Angeles

Architectuurfans hebben wel wat met het westen van de Verenigde Staten. Ze lopen langs bij mid-modernistische parels die de vergane glorie van Hollywood tot leven brengen. Ook hedendaagse realisaties dwingen respect af. Veerle Windels trok all the way West en vinkt graag enkele toppers af.

Cruising down the highways van LA is het best moeilijk om architecturale hoogstandjes te spotten. Langs de snelwegen tiert het welig van de reclameborden, roepend om aandacht voor een sluwe advocaat of een botox-dagkliniek. Los Angeles ontpopt zich tot een heerlijke esthetische ervaring zodra ik de brede boulevards achter me laat en de zijstraten durf in te slaan. Wat meteen opvalt, als ik vergelijk met steden als New York of Chicago, is de laagbouw in de City of Lights. Downtown zijn de voorbije jaren wel wolkenkrabbers uit de grond gerezen, maar die prijken wel naast oude theatergebouwen die de tand des tijds gelukkig doorstaan hebben en tegenwoordig de setting bieden aan bijvoorbeeld de Apple Store. Verder naar het westen zijn heel wat zogenaamde Case Study Houses gebouwd, vaak hoog boven de canyons van de stad. Ze werden gerealiseerd door Mid-century modern-meesters zoals als Richard Neutra, Rudolph Schindler, Frank Lloyd Wright, John Lautner, Craig Ellwood en Ray én Charles Eames. Ook hedendaagse smaakmakers hebben de voorbije jaren hun architecturale look-and-feel kunnen neerzetten. Denk aan het privémuseum The Broad van het architectenbureau Diller Scofidio + Renfro, aan The Walt Disney Concert Hall, signé Frank Gehry, en The Getty Museum, een realisatie van Richard Meier. Boeiend tussen al dat high-end geweld: de vele andere relicten uit de jaren vijftig, van Mel’s Drive Inn en Pann’s tot Norm’s, diners die nog altijd hele families over de vloer krijgen en hun mid-century feel zowel buiten als binnen etaleren. Goede architectuur zit hier echt op de meest diverse plekken.

The Broad

Bezoekers aan The Broad zien vaak eerst het gebouw dat er net naast ligt: de Walt Disney Concert Hall. Dat heeft uiteraard vooral te maken met het opvallende Gehry-dak, met referenties aan wat hij ook in Bilbao en Parijs heeft neergezet. Toch is het pand waar het privémuseum van de familie van Eli Broad huist, wel degelijk de moeite. Een ontwerp van Diller, Scofidio + Renfro waarin zo’n 2.000 kunstwerken huizen. De witte buitenkant lijkt op een sluier met slechts één raam. Ik ga meteen de roltrap op richting derde verdieping waar de topstukken uit deze privécollectie (Basquiat! Warhol!) hun vaste stek hebben. Ook de moeite: bij het afdalen met de trap, krijg ik de opslagruimte voor de niet-uitgestalde kunstwerken te zien. Ook dat oogt als een huzarenstukje.

thebroad.org

The Eames House

Picknicken in de tuin van het Eames House? Waarom niet? Allicht deden Ray en Charles Eames dat vroeger ook, met uitzicht op de Stille Oceaan en prachtige eucalyptusbomen. Die bomen stonden er al toen beide Eames’ de kans kregen te bouwen op dit stuk land. Daarom verplaatsten ze hun originele concept met een halve draai – kwestie van de bomen met rust te laten. The Eames House is eigenlijk twee werelden ineen: het grote woonhuis van Charles en Ray links en rechts de studio, waar ze samenwerkten aan hun vele ontwerpen voor architectuur en design. Het huis staat bij de fans bekend als Case Study House #8 en is een kruising van het ‘less is more’-principe van Bauhaus en het ‘more is more’-ethos van de Eames’. Ray schilderde graag, dus kwamen er kleurvlakken in de gevel. De gebruikte materialen waren innoverend, en zo net na de oorlog duurde het wel even voor ze in Santa Monica beschikbaar waren. Het bouwen zelf ging snel. Vandaag kun je de woning enkel van buitenaf bekijken, maar zo dicht tegen het raam aan, zie ik elk detail: van de fameuze Eames Chair tot het plateau waar de planten op stonden en staan. Deze woning uit 1949 oogt zo hedendaags. Fijn detail: in dezelfde straat staan ook Case Study Houses van Eero Saarinen, Richard Neutra en Rodney Walker, maar die staan helaas goed verstopt achter muren en ik heb geen drone bij.

eamesfoundation.org

Santa Monica Proper Hotel

Het is heerlijk arriveren in de lobby van The Santa Monica Proper Hotel. Via een zware houten deur kom ik een uitnodigende oase van rust binnen. Dat is in elk geval het gevoel dat de inrichting van Kelly Wearstler oproept. Warme kleuren, veel hout en bouclé wolletjes in de sofa’s, collectible design en koffietafelboeken. Het ultieme huiskamergevoel maar dan eentje om je vingers bij af te likken. De meeste fans komen voor de rooftop, waar het eten in La Cabra heerlijk is, maar wie er logeert, kan er ook zwemmen en dat is op deze locatie echt de max. Er staan meer exotische planten op dit terras dan er ooit mensen in het zwembad kunnen, en dat zorgt alleen voor meer sfeer. Een topplek voor wie met design bezig is.

properhotel.com

The Los Angeles Theatre (en de vele andere theaters downtown)

architectuurparels Los Angeles

Broadway was ooit het commerciële hart van de benedenstad. Nog altijd vinden we er een tiental gebouwen uit de jaren twintig en dertig die tot de verbeelding spreken. De grote studio’s van weleer lieten er filmpaleizen bouwen die de tand des tijds hebben doorstaan en nu volop opgeknapt worden. Voorbeelden genoeg: The Arcade, The United Artists Theatre, The Palace, The Los Angeles… Sinds de jaren zestig kwamen deze paleizen onder druk te staan en werden ze verlaten en verwaarloosd. Vaak zijn het lokale ondernemers en vrijwilligers die zich ontfermen over de vaak magnifieke interieurs, die veel weg hebben van heuse balzalen. Eén van die milde weldoeners heet Escott Norton en hij runt de LA Historical Theatre Foundation. Hij kan eindeloos vertellen over de première van Charlie Chaplins film City Lights in dit theater, in 1931. En het faillissement dat daarop volgde.

gmr.net.com

The Getty Center

architectuurparels Los Angeles

Vlakbij het Eames House wacht de grootste privécollectie van de wereld in The Getty Center. Dit is liefdadigheid op haar best, met dank aan het oliefortuin van J.P. Getty. Het Center zelf oogt monumentaal en modernistisch en kijkt uit over de stad als een heuse Akropolis. Ik rijd er met een treintje naartoe en mag dan verdwalen in de verschillende paviljoenen en tuinen. Topwerken van Giacometti en Ensor binnen, maar ook buitensculpturen verspreid over de sculpture garden. Het ontwerp van het Center is van de hand van Richard Meier: hij speelde met cirkels en vierkanten om de verschillende gebouwen van een eenheid te voorzien. De gebruikte steen is travertijn, afkomstig uit Bagni di Tivoli in Italië. Fossielen van bladeren, schelpen en andere objecten zitten om de haverklap tussen de effen travertijn stenen om het ritme te doorbreken. Een plek waar ik een hele middag wil blijven. Opgelet: ook de Getty Villa kan bezocht worden. Maar die ligt even verderop in Malibu.

architectuurparels Los Angeles

getty.edu

The Sunset Tower Hotel

architectuurparels Los Angeles

Een art-decoparel te midden West Hollywood? Het is het minste wat je kunt zeggen van dit unieke hotel. Gebouwd in de periode 1929-1931 door architect Leland A.Bryant, die er het eerste aardbevingsbestendige gebouw van maakte. De vele diva’s en sterren die er ooit woonden of resideerden, maakten de plek beroemd. De Golden Era van Hollywood passeerde hier, van Jean Harlow en Marilyn Monroe tot Clark Gable en Truman Capote. Ik voel hun aanwezigheid wanneer ik van de lobby naar de bar naar het terras en het zwembad loop. John Wayne woonde ooit waar nu de spa is en Frank Sinatra deed er een huwelijksaanzoek bij Ava Gardner. Oh, en zei ik al dat het geestigste feestje na Oscar Night hier plaatsvindt? Georganiseerd door Vanity Fair.

sunsettowerhotel.com

door Veerle Windels

Meer lezen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content