Hoe veerkracht je helpt om als ondernemer gezond én succesvol te blijven

© GettyImages
*  
Launched by Securex

Hoe vaak kijk je naar je budget? Hoe vaak spreek je met je boekhouder? En… hoe vaak bekijk je hoe het met jezelf gaat? De dagelijkse uitdagingen vergen veel energie. Toch behoud je de goesting om er telkens opnieuw tegenaan te gaan, want je onderneemt vanuit een passie.

Veerkracht, noemen we dat. Hoe sterk is jouw veerkracht? Check geregeld je mentale en fysieke fitheid, zodat je altijd de focus op je onderneming kan houden.

Een timing net (niet) gehaald? De concurrentie die pittiger is dan ingeschat? Ongeziene drukte om de stroom bestellingen bij te houden? Dat alles hoort bij het ondernemen. Tenzij je zonder enig risico onderneemt en dat is voor een zelfstandig ondernemer best moeilijk. “De passie van de ondernemer zorgt telkens weer voor een energieboost,” zegt Ann Facq, senior consultant Vitality & Health bij Securex Consulting. “Maar met energie moet je gedoseerd leren omgaan. Er is een voortdurende blootstelling aan fysieke vermoeidheid en mentale stress. Die stress stuwt je vooruit, maar op je veerkracht kan sleet komen en langdurige stress kan je ziek maken.” Op fysiek en mentaal vlak herstellen betekent: tijd nemen voor sociale contacten, voor familiemomenten en voor ontspanning. Af en toe een klankbord hebben kan deugd doen. En dat je efficiënter werkt als er geen fysieke ongemakken zijn, spreekt voor zich.

Ann Facq, senior consultant Vitality & Health bij Securex Consulting

Mentale en fysieke fitheid

Ervaar je gezondheidsklachten? Voel je je niet helemaal in balans? Als zelfstandige heb je niet hetzelfde vangnet als een loontrekkende. En een verzekering ‘gewaarborgd inkomen’ is vaak nog niet aan de orde bij startende ondernemers, omdat ze erover twijfelen hiervoor de beperkte middelen in te zetten. Daarom geeft Ann deze tip: “Zelfs zonder aanwijsbare symptomen doe je best aan primaire preventie. Check met andere woorden je fysieke en mentale conditie.” Voor Ann is het logisch dat je sociaal verzekeringsfonds je daarbij ondersteunt: “Vanuit hun ervaring weten ze waar het bij (jonge en startende) ondernemers fout kan lopen.”

Meten is weten

Hoe breng je fysieke en mentale fitheid in kaart? “Er zijn twee manieren om dit in een preventieve fase te meten,” zegt Ann. “Ten eerste is er de eenvoudige, wetenschappelijk onderbouwde Need for Recovery-vragenlijst. Die geeft een beeld van je mentale fitheid zonder doktersbezoek. De Need for Recovery-schaal peilt naar je mentale herstelbehoefte (een belangrijke parameter op uitvalrisico). Hoe lager jouw score op deze elf-puntenschaal, hoe beter…”

Ten tweede is er de preventieve fysieke check-up: “Het doel is hier hetzelfde: mogelijke gezondheidsrisico’s opsporen in een vroeg stadium. Meten is weten… Een vroegtijdig gedetecteerd probleem kan je op tijd laten behandelen. Preventie kan voorkomen dat je je activiteiten tijdelijk moet opschorten, of dat je ernstige gezondheidsproblemen krijgt.”

©GettyImages

Neem je check-up op in je planning

Die check-up herhaal je best af en toe. “Maak van preventie een goede gewoonte en plan dit vooraf in,” suggereert Ann. “Hoe vaak? Tja, hoe vaak check je jouw financiën? Schat je fysieke en mentale gezondheid even belangrijk in als je financiële gezondheid.” Als ondernemer zit je agenda erg vol en en ga je wellicht niet spontaan op zoek naar informatie over herstelbehoefte en check-ups. Dat probleem los je op door een vaste afspraak voor die check-up (bijvoorbeeld tweejaarlijks),” besluit Ann: “Laat je informeren door je verzekeringsfonds en maak gebruik van de handvaten die je krijgt aangeboden. De minimale aandacht die je daaraan besteedt, win je dubbel en dik terug door gezond te blijven. Zo heb je elke dag weer voldoende energie om je onderneming tot een succes te maken.”

Zelfs zonder aanwijsbare symptomen doe je best aan primaire preventie