De energietransitie is volop aan de gang: ook in ons land wordt steeds meer hernieuwbare energie geproduceerd. Dat zet echter het energiesysteem onder druk: op sommige momenten is er een overschot aan zonne- en windenergie, op andere momenten is er net nood aan meer beschikbaarheid. Die zogenaamde onbalansmarkt biedt een unieke opportuniteit voor bedrijven, stelt Edouard De Bruyne van Luminus.
België beschikt over een steeds grotere capaciteit aan zonnepanelen en windturbines. Dat is een goede zaak, omdat we af willen van fossiele brandstoffen. Maar voor het energiesysteem en de netbeheerders duiken nieuwe problemen op. Edouard De Bruyne, expert flexibility bij Luminus: “De productie van hernieuwbare energie is weersafhankelijk en soms moeilijk voorspelbaar. De netbeheerders moeten meer dan vroeger maatregelen nemen om vraag en aanbod aan elektriciteit op elkaar af te stemmen en de bevoorrading te verzekeren. Op sommige momenten, denk aan een weekend met veel zon en wind, is er teveel elektriciteit aangezien het verbruik lager ligt. Dan moeten soms productieinstallaties worden afgeschakeld en zijn er negatieve prijzen voor elektriciteit. Met andere woorden: wie dan verbruikt, wordt daarvoor betaald.”

Die onvoorspelde overschotten aan hernieuwbare energie, maar ook eventuele tekorten, worden geregeld op de onbalansmarkt. “Deze marktplaats zorgt ervoor dat het net in evenwicht blijft. De netbeheerders gaan daartoe op zoek naar partijen die tijdelijk energie kunnen opslaan bij een overschot, of die extra elektriciteit kunnen leveren als er een tekort is. Hierdoor ontstaat een economische opportuniteit. En Luminus wil die mogelijkheid aanbieden aan zijn bedrijfsklanten”, geeft Edouard De Bruyne aan.
Interessant voor groot en klein
Zowel voor grote ondernemingen als kmo’s kan dit interessant zijn. Wie investeert in een batterij kan dan via Luminus flexibiliteitsdiensten leveren aan het energienet: “Je hoeft niet eens een groot energieverbruik te hebben of zelf over zonnepanelen te beschikken. Door een batterij kan je op momenten dat de elektriciteitsprijs laag is of zelfs negatief, energie opslaan. Je verbruikt die stroom dan wanneer de prijs hoog is. En wanneer er een tekort dreigt, kan je stroom leveren aan het net en daar een vergoeding voor krijgen.”
Je hoeft niet eens een groot energieverbruik te hebben of zelf over zonnepanelen te beschikken om voordeel te halen uit een slimme batterij
Om die flexibiliteit zo eenvoudig mogelijk te organiseren voor bedrijven, doet Luminus al het nodige via een energiemanagementsysteem. Edouard De Bruyne: “Wij nemen de verantwoordelijkheid voor het aansturen van de batterij op ons. De klant krijgt een gegarandeerde inkomstenstroom in functie van de grootte van zijn batterij en wanneer er zonnepanelen zijn, zorgen we er bijvoorbeeld ook voor dat er geen injectie op het net is, als er negatieve prijzen zijn. In vier tot zes jaar verdient een batterij zich terug, en sowieso zal de klant vanaf het begin een lagere energiefactuur hebben.”
Ontdek hier meer informatie over onze Smartkit voor zonnepanelen en/of batterij.
