Duurzaamheid is de nieuwe locatie


Advertorial verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.
Vastgoed blijft een interessant alternatief voor de klassieke spaarrekening. Vooral nieuwbouwvastgoed koppelt zekerheid aan mooie rendementen. Matthias Vermeulen, commercieel directeur van de Gentse projectontwikkelaar Zabra, legt uit waarom.
Dat vastgoed het zo goed doet bij investeerders, hoeft eigenlijk niet te verbazen, zegt Matthias Vermeulen. “Een zeer belangrijke troef is dat vastgoed veel zekerheid biedt. Vergeleken met bijvoorbeeld obligaties of aandelen is de kans dat je aan vastgoed je broek scheurt eigenlijk quasi onbestaande. De vraag naar vastgoed blijft groter dan het aanbod.”
Nieuwbouwvastgoed kan daarbij nog een paar extra troeven op tafel leggen.
“Inderdaad. Dat het in vastgoed gaat om locatie, locatie en locatie geldt nog altijd, maar de laatste jaren is daar nog een ander aspect bijgekomen: duurzaamheid. Kopers zijn op zoek naar energiezuinige panden die uitgerust zijn met geothermie, vloerverwarming, een warmtepomp en zonnepanelen én die dicht bij winkels en scholen liggen. Met nieuwbouw heb je deze aspecten perfect onder controle. Bij oudere, bestaande panden is dat veel minder het geval en je zit bovendien met een renovatieverplichting om een minimaal EPC-peil te behalen. En zoals elke klusser weet: bij renoveren weet je op voorhand wel waar je begint, maar niet waar je eindigt.”

Kopers zijn op zoek naar energiezuinige panden die uitgerust zijn met geothermie, vloerverwarming, een warmtepomp en zonnepanelen én die dicht bij winkels en scholen liggen
Matthias Vermeulen, commercieel directeur van de Gentse projectontwikkelaar Zabra
En die onzekerheid sluiten investeerders liever uit?
“Absoluut. De bouwkosten, die sowieso al stevig gestegen zijn, zijn bij renovaties lastig in te schatten omdat je op veel onaangename verrassingen kunt stoten. Daardoor kunnen er bijvoorbeeld grote verschillen zijn tussen offertes en facturen, iets wat ook kredietverleners niet graag zien gebeuren.”
Vastgoed heeft wel de naam dat het grote bedragen vereist.
“Het is een maatschappelijke realiteit dat de droom van een eigen woning voor veel jonge mensen lastig is geworden. Maar net daar ligt ook een grote opportuniteit voor investeerders. Dat jonge starters zelf geen huis of appartement kopen, is niet alleen een gedwongen keuze, maar steeds vaker ook een bewuste keuze. Eenvoudigweg omdat voor de jongere generatie de prioriteiten anders liggen: ze willen duurzaam wonen met een lage energiefactuur, maar ze willen ook nog budget hebben voor leuke sociale activiteiten. Of voor een jaarlijkse reis. Dat maakt van hen ook vaak heel kwalitatieve huurders.”
Op welke rendementen mag een vastgoedinvesteerder rekenen?
“Je hebt een huurrendement en een meerwaarderendement. Een eerlijk en goed huurrendement ligt tussen de 3 à 4%. Kies je voor de juiste locatie en een energiezuinig pand, dan kan je bovendien nog rekenen op een stevig meerwaarderendement.
Het grote voordeel van investeren bij een projectontwikkelaar zoals Zabra is dat je kan rekenen op de expertise van 40 vastgoedprofessionals die er dagdagelijks mee bezig zijn om de beste projecten op de juiste locaties te realiseren.
Op de investeringsavonden van Zabra leggen we je graag alles uit over vastgoedinvesteringen. Onze eigen specialisten, maar ook externe fiscalisten en kredietverleners, maken er graag tijd voor een persoonlijk gesprek. Schrijf je alvast in voor de investavond op dinsdag 26 maart in Sint-Martens-Latem (Deurle). Meer informatie: www.zabra.be/invest