Diensten voor exportbedrijven

© iStock
Credendo
Credendo
Partner Content

Partner Content verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

27 juni 2024, 06:00 Bijgewerkt op: 27 juni 2024, 08:35

De negende editie van de Exportbarometer laat zien dat de bedrijven opnieuw vertrouwen hebben in het wereldwijde economische klimaat dat vorig jaar de toon heeft gezet. Deze trend komt tot uiting in hun ambities om zich op verre, grootschalige exportactiviteiten te richten. En Credendo kan hen daarin bijstaan.

Wij zetten in op drie acties: te beginnen met preventie, gevolgd door risicodekking en tot slot vergoeden wij ook eventuele schade.

Volgens de negende barometer van Credendo en Trends lijken de exportbedrijven opgelucht adem te halen. Getuige daarvan is de vertrouwensscore die dit jaar 6,1 op 10 bedraagt. Dat is het beste resultaat sinds 2017 (6,3). Nabil Jijakli, Deputy CEO bij kredietverzekeraar Credendo, noemt het alvast een opsteker: “Deze positieve vertrouwensscore benadrukt de veerkracht van de ondernemingen tegenover de opeenvolgende crisissen waarmee ze de afgelopen jaren geconfronteerd werden. En dit ondanks de aanhoudende exportbelemmeringen, zoals productiekosten en geopolitieke risico’s.”

Op zoek naar groei

Nabil Jijakli – Deputy CEO bij Credendo

80% van de respondenten verwijst naar de buurlanden als voornaamste exportmarkten, gevolgd door de rest van de Europese Unie. “Dat valt te begrijpen”, zegt Nabil Jijakli, “de ondernemingen willen hun positie op de markten dicht bij huis immers eerst consolideren voordat ze op verre afzetgebieden buiten Europa mikken. We zien trouwens dat de resultaten over de jaren heen stabiel zijn, zowel voor de export naar onze buurlanden als naar verre afzetgebieden, zoals Azië, het Midden-Oosten en Afrika.”

Deze markten zouden moeilijker zijn, maar het zijn evenzeer opkomende markten in volle groei met potentieel voor onze bedrijven. Tenminste, als ze niet blindelings hun ambitie najagen, zonder de risico’s in te schatten. Dat is waar Credendo in beeld komt. De kredietverzekeraar kent verschillende landen en regio’s wereldwijd een rating toe op basis van risicoanalyses op korte termijn (minder dan twee jaar) en middellange en lange termijn (meer dan twee jaar).

Politieke risico’s verwijzen naar de kans dat er zich een geval van overmacht voordoet

Zich wapenen tegen risico’s

“Zowat alle ondernemingen krijgen af te rekenen met dezelfde risico’s: onbetaalde facturen, schade door oorlogsdaden, natuurrampen, onteigeningen enz.”, verduidelijkt Nabil Jijakli. “De barometer laat zien dat maar liefst 4 op de 10 bedrijven (43%) geld hebben verloren door openstaande facturen en dat 3 op de 10 bedrijven schade hebben geleden omwille van conflicten en natuurrampen (33%). De overige risico’s – wisselkoersverschillen, willekeurige contractbreuk en de onmogelijkheid om geld over te maken – komen vooral voor bij bedrijven die actief zijn op de verre exportmarkten.

Pascaline della Faille – Country and Sector Risk Manager bij Credendo

Pascaline della Faille, Country and Sector Risk Manager bij Credendo, legt uit dat politieke risico’s verschillende vormen kunnen aannemen: “Politieke risico’s verwijzen naar de kans dat er zich een geval van overmacht voordoet, bijvoorbeeld deviezentekorten, oorlogen, verstrekkende internationale sancties, natuurrampen of willekeurige overheidsmaatregelen. Het politieke risico op korte termijn meet de liquiditeit van een land, zijn politieke en institutionele situatie en kwestbaarheid voor natuurrampen. Het politieke risico op de lange termijn geeft de solvabiliteit van een land weer. Dat is het vermogen om externe verplichtingen op de lange termijn terug te betalen, rekening houdend met de economische, financiële, politieke en institutionele situatie van een land en zijn kwetsbaarheid voor natuurrampen.”

Credendo beoordeelt de risico’s van alle landen ter wereld. Deze ratings zijn hier terug te vinden.

Ondernemingen kunnen zich tegen deze risico’s indekken door te opteren voor 100% voorafbetaling, een bankgarantie of een kredietverzekering. Als kredietverzekeraar dekt Credendo onder meer het risico op niet-betaling voor klanten die een verzekering hebben genomen, maar evenzeer het risico op contractbreuk wanneer het bedrijf al kosten heeft gemaakt en investeringen heeft gedaan die tot verliezen kunnen leiden.

De rol van de kredietverzekeraar

“Wij werken in de eerste plaats preventief”, aldus Nabil Jijakli, “door de landen aan de hand van een risicoanalyse een rating te geven. In onze analyse nemen we zowel het politieke als het commerciële risico op. Vervolgens bieden we het bedrijf meerdere producten aan.”

“Onze core business is de kredietverzekering waarmee we klanten beschermen tegen het risico op niet-betaling en/of contractbreuk. We kunnen ook een buitenlandse investering dekken wanneer een bedrijf bijvoorbeeld beslist om er een fabriek te vestigen. Via onze financiële garanties kunnen we ook bijdragen in de financiering van een transactie. Bovendien kunnen bedrijven bij ons terecht voor directe financiering. Ten slotte vergoeden we hen bij schadegevallen.”

De risicobeoordelingen van alle landen zijn terug te vinden op de website van Credendo.