De arbeidsmarkt anno 2024: dit zijn de meest gevraagde competenties

Acerta Consult
Acerta Consult
Partner content

Partner content verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

30 mei 2024, 10:00 Bijgewerkt op: 30 mei 2024, 10:58

Vind je het moeilijk om de juiste mensen voor je vacatures aan te trekken en te behouden? Begrijpelijk, maar dat hoeft niet zo te zijn, als je inzet op de ontwikkeling van hun talenten. Hoe maak je daar werk van, en hoe zorg je er meteen ook voor dat ze hun vaardigheden blijven bijschaven? Want de vereisten veranderen zo snel … We vroegen het aan twee experten bij Acerta Consult: Cindy De Cat en Liselot Baert.

De war for talent lijkt wat te bekoelen. Dat bleek uit het jaarlijks werkgeversonderzoek van Acerta Consult bij meer dan 500 Belgische bedrijven in januari 2024. Maar toch vrezen nog bijna vier op de tien ondernemers dat ze goede medewerkers zullen zien vertrekken, onder andere wegens een gebrek aan doorgroei- en opleidingskansen.

“Dus moet je daar als werkgever blijven werk van maken: de talenten van je mensen verder aanboren, uitdiepen en verbreden”, steekt Cindy De Cat van wal, hr-consultant bij Acerta Consult. Hoe doe je dat, als werkgever? En minstens even belangrijk: hoe zorg je ervoor dat je mensen morgen ook de juiste vaardigheden hebben, in een snel veranderende werkcontext? Hoe hou je hen voldoende aanpasbaar?

Maar eerst: waarom is inzetten op talentontwikkeling zo’n goed idee?

Cindy: “Als je als werkgever je mensen de kans geeft om zich op het werk te ontwikkelen, voelen ze zich meer competent en presteren ze meestal ook beter. Ze krijgen bovendien het gevoel dat hun werkgever om hen geeft en hen waardeert, waardoor ze meer betrokken en loyaal blijven. Ze zijn dus minder snel geneigd om met hun ontwikkelde talenten naar een andere werkgever te trekken. En ze gaan comfortabeler om met veranderingen in de werkomgeving. Hun aanpasbaarheid neemt toe.”

Dat is een van dé talenten waarop je moet inzetten, het aanpassingsvermogen?

Cindy De Cat, hr-consultant bij Acerta Consult

Cindy: “Inderdaad. Kijk, je kan en moet de talenten van je mensen ontwikkelen voor de noden van vandaag. Dat is zeker nodig. Maar tegelijk veranderen de vereisten en werkomstandigheden zo snel. Kijk naar de voorbije jaren. Hoeveel veranderingen kregen we niet te verwerken? De oorlog in Oekraïne en de energiecrisis, en daarvoor al de coronapandemie die hybride werken een boost gaf, met voordelen maar ook uitdagingen op het vlak van samenwerken. Daarnaast rukken de digitalisering en het gebruik van AI op. Tegelijk zien we een verschuiving in vele jobs. Tussen 2023 en 2027 zal bijvoorbeeld het aantal IT- en data-jobs toenemen.

Dat alles maakt dat je ook het aanpassingsvermogen van je mensen in kaart moet brengen en waar nodig verder ontwikkelen. Want aanpasbaarheid is een talent dat je vandaag in nagenoeg elke baan nodig hebt. Het helpt je medewerkers om vlotter in veranderingen mee te veren en makkelijker te schakelen.”

Kan je aanpasbaarheid meten, om die te stimuleren?

Cindy: “Ja. Samen met de Antwerp Management School en partners VDAB, Baloise en IDEWE ontwikkelde Acerta Consult een wetenschappelijk onderbouwde, makkelijk in te vullen vragenlijst, waarmee we aanpasbaarheid bevragen. Maar het is zeker niet de bedoeling om een eenzijdige uitspraak te doen over wie meer of minder aanpasbaar is. We kijken net naar de verschillende lagen van aanpasbaarheid, zoals creativiteit, emotionele intelligentie en omgaan met (digitale) stress. Om vervolgens medewerkers daar te ondersteunen waar ze zich minder comfortabel voelen.

Het is ook net interessant om een bepaalde diversiteit in het team te hebben qua aanpasbaarheid. Met aan het hoofd bijvoorbeeld iemand die erg creatief is, die genoeg kan en durft om te gaan met verandering, en die hoog scoort op innovatie. Maar tegelijk met mensen die trager een proces doorlopen, kritisch kijken, zorgen voor structuur en zaken tot in het detail uitwerken.

Het is zeker niet de bedoeling om aan het licht te brengen wie niet meer deel van de organisatie kan zijn. Maar wel om zicht te krijgen op, wie we waarvoor kunnen inzetten en welke aspecten we nog verder kunnen ontwikkelen. Werkgevers zoeken ook meer naar het potentieel bij mensen om te groeien, omdat de war for talent blijft woeden. Vandaar dat we bij Acerta Consult ook verschuiven naar ontwikkelingsgerichte assessments.”

Oké, ik begrijp het: de talenten van je medewerkers ontwikkelen is van groot belang, waaronder hun aanpasbaarheid. Hoe helpt Acerta Consult daarbij?

Liselot Baert, manager Open Opleidingen bij Acerta Consult

Liselot Baert is manager van het aanbod Open Opleidingen bij Acerta Consult. “Medewerkers willen én moeten zich vandaag levenslang blijven bijscholen”, legt ze uit. “Iets waar ook de overheid stevig op inzet: elke voltijdse werknemer heeft sinds 2024 recht op vijf opleidingsdagen.”

“Dus zetten wij ten volle in op ontwikkeling, via ons aanbod Open Opleidingen voor ondernemingen. We doen dat om kennis te verbreden en te verdiepen. Zo bieden we sinds kort een opleiding op maat voor werknemers die payroller willen worden. Of ons grootste event, in oktober: een inspirerende dag rond hr en AI. Maar je kan bij ons ook opleidingen volgen voor de verdere ontwikkeling van persoonlijke vaardigheden, talenten, leiderschap … Indien gewenst, zoeken we zelfs mee naar de kracht van werknemers, die we verder aanboren en uitbouwen met onze opleidingen.”

Wil je meer weten over aanpasbaarheid of ben je benieuwd naar de aanpasbaarheid van jouw medewerkers? Je leest er hier meer over.

Op 10 oktober organiseert Acerta Consult in Antwerpen een dag vol inspiratie over de toekomst van hr. Info en inschrijvingen vind je hier.

Duik hier in het volledige aanbod aan opleidingen van Acerta Consult.