Cloudbeveiliging – bouw een veilige omgeving van bij de start
Advertorial verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.
Het niet investeren in robuuste cloudbeveiliging blijkt vaak een dure fout te zijn. Veel organisaties migreren naar de cloud zonder voldoende stil te staan bij de fundamentele beveiligingsbehoeften en nemen pas na incidenten maatregelen. Door proactief te investeren in cloudbeveiliging kunnen organisaties risico’s verlagen en kosten optimaliseren.
Security by design
Een van de belangrijkste stappen naar een veilige cloudomgeving is het toepassen van “security by design” en beveiliging meteen integreren bij het ontwerp van de cloudomgeving. Te vaak zien we organisaties die hun IT-omgevingen verhuizen naar de cloud en pas later nadenken over security. Dit kan leiden tot beveiligingsincidenten die voorkomen hadden kunnen worden door security van bij de start te integreren. In de cloud geldt het model van gedeelde verantwoordelijkheid – organisaties zijn zelf verantwoordelijk voor de beveiliging van hun data in de cloud. Dit vraagt een aangepaste migratiestrategie, waarin security centraal staat.
Geconsolideerde oplossingen voor minder complexiteit en kosten
Hoewel single-cloudomgevingen nog steeds populair zijn, kiezen Belgische bedrijven steeds meer voor een multi-cloudstrategie wat in het algemeen meer flexibiliteit biedt, maar het beveiligingsbeheer is vaak complex en kostbaar. Door geconsolideerde oplossingen te gebruiken, kunnen bedrijven hun uitgaven optimaliseren. Voor bedrijven die een uitgebreide cloudomgeving beheren, wordt het beveiligen een grotere uitdaging. Identificeren welke cybersecurity-incidenten prioriteit verdienen, voelt vaak als een naald in een hooiberg vinden. Check Point’s CNAPP-oplossing biedt een efficiënte manier om risico’s te identificeren en prioriteren én detecteert “toxische combinaties”: unieke samenstellingen van fouten en kwetsbaarheden die samen een serieus beveiligingsrisico vormen. Deze aanpak helpt beveiligingsteams niet alleen bij het identificeren van risico’s, maar ook bij het prioriteren en aanpakken ervan, wat zorgt voor betere beveiliging, lagere kosten en eenvoudiger beheer.
Set the basics right
Een goed startpunt is een overzicht maken van het cloudgebruik. Zonder een helder overzicht vaar je blind en kun je lacunes niet goed aanpakken:
- Maak een lijst van alle cloudgebaseerde tools en diensten die je organisatie gebruikt, zoals e-mail, opslag, CRM, …
- Breng in kaart welke toepassingen cruciaal zijn voor dagelijkse bedrijfsvoering, welke gevoelige data verwerken en welke minder belangrijk zijn
- Noteer wie toegang heeft tot elke toepassing, welke toestellen worden gebruikt en hoe de toegang wordt beheerd
- Kijk of de beveiligingsmaatregelen van je cloudproviders voldoen aan de wettelijke vereisten en de noden van je bedrijf
- Zorg dat je weet waar je data wordt opgeslagen en of de provider adequate back-up- en herstelopties biedt
Vervolgens begint een sterke basisbeveiliging met een risicoanalyse en bestaat uit enkele onmisbare componenten:
- Multi-Factor Authenticatie
- Encryptie
- Updates en patches
- Back-ups en disaster recovery
- Monitoring en bewustmaking
Het waarborgen van de beveiliging van cloudomgevingen is geen optionele investering, maar een noodzakelijke stap om de veerkracht van elke organisatie te beschermen. Door beveiliging vanaf het begin in de cloud te integreren, en te kiezen voor geconsolideerde, schaalbare oplossingen kunnen bedrijven niet alleen hun beveiliging verbeteren maar ook hun kosten optimaliseren. In een digitale wereld waar bedreigingen voortdurend evolueren, is het essentieel om vooruit te denken en beveiliging als een fundamentele bouwsteen te zien.
Lieven van Rentergem, security engineer expert bij Check Point Software Technologies