Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid De Commissie der Wijzen van Trends, 20 jaar later: ‘België gaat de perfecte storm in’ In 2004 verzamelde Trends een Commissie der Wijzen, een gremium van academici en economen, om zich te buigen over de sociaaleconomische uitdagingen. Twintig jaar later heeft Trends die commissie opnieuw samengeroepen. "We staan voor nieuwe uitdagingen, terwijl de oude problemen niet opgelost zijn."
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid De balans: naar een populistisch opbod rond de staatsfinanciën De Vlaamse socialisten willen de begroting op koers houden door een overwinstbelasting op de banken. Premier Alexander De Croo (Open Vld) beweert dat België de goede richting uitgaat, ondanks een extra gat van 2 miljard euro in de begroting. Een tamelijk verontrustend en zelfs populistisch discours in de aanloop naar de laatste budgettaire opmaak van de Vivaldi-regering.
Nieuws Nieuws Studiecommissie Vergrijzing: 'Sociale uitgaven stijgen boven 30 procent van bbp in 2050' Daags na het pensioenakkoord van de federale regering, komt de Studiecommissie voor de Vergrijzing met nieuwe berekeningen over de impact van de verouderende bevolking op de sociale uitgaven. Bij ongewijzigd beleid stijgen die rond 2050 naar een piek van meer dan 30 procent van het bbp, luidt het.
Immo Immo Nominale prijsstijgingen verhullen grote reële prijscorrectie op de vastgoedmarkt Na een lastige winterperiode rekenen vastgoedmakelaars op een spoedig herstel van de woningmarkt. Vooral de nieuwbouwmarkt heeft zwarte sneeuw gezien. Toch zijn de prijzen nominaal weer gestegen. Dat is een belangrijke nuance, want die stijging kan de toegenomen inflatie niet volgen. “Tussen het derde kwartaal van 2021 en het vierde kwartaal van 2022 zagen we de grootste reële prijscorrectie sinds het begin van de jaren tachtig”, zegt Johan Van Gompel, macro-econoom en woningmarktspecialist bij KBC.
Ondernemen Ondernemen Onze bedrijven beginnen weer te investeren (maar voorzichtigheid is geboden) De Belgische bedrijven lijken weer bereid zware investeringen te doen, is het niet dit jaar, dan zeker in 2024. Maar voorzichtigheid blijft geboden. Een aanhoudend hoge inflatie en de stijgende rentevoeten dreigen roet in het eten te gooien. Al is er voor investeringen in groene transitie hoe dan ook geen weg terug.