De vorming van één grote West-Vlaamse en wereldwijde marktleider in diepvriesfrieten leek een voor de hand liggend scenario, zegt Wolfgang Riepl.
De West-Vlaamse aardappelreus Clarebout wordt opgeslokt door het nog grotere J.R. Simplot uit de Verenigde Staten. In 2013 werd al een andere grote West-Vlaamse speler, Lutosa, ingelijfd door het Canadese McCain Foods, het wereldwijde nummer één in aardappelen.
Door die overname kon Lutosa verder bloeien. Wellicht zal ook Clarebout de volgende jaren blijven groeien. Onder de sterke schouders van het veel grotere J.R. Simplot en met een gebundelde aankoopkracht heeft de fusiegroep nog stevigere fundamenten. Clarebout is vooral sterk in Europa, waar J.R. Simplot nauwelijks voet aan de grond heeft.
Toch leidt de overname tot zure oprispingen. De Noord-Amerikaanse kooplust toont vooral hoe belangrijk de West-Vlaamse aardappelteelt is. De provincie is het wereldwijde epicentrum van diepvriesfrieten, zowel in aardappelproductie, industriële voedingsproductiviteit als machinebouw. West-Vlaanderen is de absolute wereldtop in aardappelen. Laat het een hart onder de riem zijn van onze fel geplaagde landbouw.
Toch konden de te individualistische West-Vlaamse ondernemers niet samen door een deur. De Noord-Amerikaanse deuren ogen rianter. De vorming van één grote West-Vlaamse en wereldwijde marktleider in diepvriesfrieten leek een voor de hand liggend scenario. Ver hoefden de West-Vlaamse diepvriesmagnaten niet te kijken: de Belgische familiale aandeelhouders achter de brouwerijen Artois en Piedboeuf deden het hen al voor. Twee schijnbaar onbeduidende bierbrouwers uit Leuven en Luik werden de grootste van de wereld: AB InBev. Blijkbaar was het water te diep tussen de familiale aandeelhouders achter Agristo, Clarebout en Lutosa.
Lees ook: wat schuilt achter het imperium van frietkoning Jan Clarebout?
