Peter De Keyzer

‘Waarom ik dit jaar reservist word’

Peter De Keyzer Econoom, ondernemer en columnist

Ik heb beslist dit jaar reservist te worden – om mijn land en gemeenschap te dienen. Daarom, en als reactie op de volkomen politieke apathie tegenover de sterk toegenomen oorlogsdreiging.

“Don’t ask what your country can do for you. Ask what you can do for your country.” Nog zes weken zullen we om de oren geslagen worden met politieke boodschappen. Beloftes hoe alles gratis wordt, hoe de politiek alle problemen zal oplossen.

Lees verder onder de video

Ik laat het aan mij voorbijgaan. Dit land zal niet plots sterker worden omdat deze of gene partij verkozen raakt. Dit land zal niet plots beter worden bestuurd omdat belastingen fors stijgen of overheidsuitgaven fors dalen. Dit land heeft geen behoefte aan nog meer politici of loze beloftes. Dit land heeft dringend nood aan betrokken burgers en gemeenschapszin.

Een gemeenschap zonder land is ijzersterk. Kijk naar de wereldwijde diaspora van joden, moslims, Indiërs, Armeniërs. Ze hechten veel belang aan waarden en normen en hangen sterk aan elkaar. Een land zonder gemeenschap is daarentegen gedoemd – een toevallige verzameling consumenten van overheidsdiensten, al dan niet in ruil voor belastingen. Een land zonder gemeenschap valt vroeg of laat uit elkaar. Waarom zou ik offers brengen voor iemand met wie ik me niet verwant voel? Waarom zou ik belastingen betalen voor mensen die nog nooit hebben bijgedragen? Enkel en alleen omdat het woord ‘Belg’ op ons beider paspoort staat?

De Belgische nationaliteit is geen gratis creditcard die automatisch toegang geeft tot voordelen. Het is geen ‘verlaat de gevangenis zonder betalen’-kaart. Toch reageren sommigen als door een wesp gestoken wanneer de termen ‘verplichte legerdienst’ of ‘dienst aan de natie’ vallen. Volgens hen betalen we al genoeg belastingen. Zij zien burgerschap of nationaliteit als een transactie waarbij tegenover betaalde belastingen een hoeveelheid geleverde diensten staan. Dat is een heel deprimerende visie op gemeenschap en burgerschap.

Een gemeenschap zonder politiek heeft het eeuwige leven. Politiek zonder gemeenschap is een permanente tapijtenhandel.

Praat eens met mensen uit Zwitserland, Noorwegen, de Verenigde Staten, Finland, Denemarken of Israël. Ze hechten een groot belang aan gedeelde waarden en normen. Ze houden van hun land, zijn er trots op en vinden het normaal iets terug te doen. Ze hebben hun cultuur, gemeenschap en land tijdelijk in bruikleen om ze door te kunnen geven aan de volgende generatie. Een gemeenschap zonder politiek heeft het eeuwige leven. Politiek zonder gemeenschap is een permanente tapijtenhandel.

Een sterke gemeenschap is het alfa en omega van een goed bestuurd land. Een leidende cultuur met gedeelde waarden en normen. Burgers die nieuwkomers wijzen op hun plichten, die vrijwillig de handen uit de mouwen steken. Om hun land beter te maken. Om de gemeenschap en de cultuur te versterken.

Het is onder meer daarom dat ik beslist heb dit jaar reservist te worden – om mijn land en gemeenschap te dienen. Daarom, en als reactie op de volkomen politieke apathie tegenover de sterk toegenomen oorlogsdreiging. Het is aan burgers om te laten zien hoe waardevol ze hun land vinden en hoezeer ze het willen beschermen. Na mijn fysieke en medische tests te hebben afgelegd start ik in juli met mijn militaire opleiding. Vervolgens ben ik elk jaar enkele weken beschikbaar om het land te dienen.

Ik kan nog honderd jaar columns schrijven en speeches geven over wat in dit land beter zou kunnen. Hoe we een voorbeeld moeten nemen aan beter bestuurde landen. Over hoe we zoveel sterker zouden kunnen zijn. Mensen die vrijblijvend van aan de zijlijn commentaar geven, zijn er al te veel. Van die groep wil ik geen deel meer uitmaken. Ik wil niet langer ontgoocheld kijken naar het oneindige verhaal van niet-ingeloste beloftes. Ik wil skin in the game. Dit land heeft alleen een toekomst wanneer burgers hun verantwoordelijkheid nemen, laten zien hoe belangrijk ze hun cultuur vinden, offers willen brengen en hun schouders onder de gemeenschap zetten. Echte verandering zal niet komen van de politiek, wel van een sterke gemeenschap en betrokken en verantwoordelijke burgers.

De auteur is founding partner van Growth Inc.

Partner Content