Boris Cukon

‘Trump licht grondstoffen een beentje’

Boris Cukon Columnist

De prestaties van goud en zilver sinds de overwinning van Donald Trump komen overeen met hoe ze presteerden na de overwinning van Trump in 2016.

De Amerikaanse dollar is op dreef sinds de overwinning van Trump, wat logisch lijkt, aangezien de financiële markten het beleid van de aanstormende president als een synoniem zien voor een sterke economische groei in de Verenigde Staten. Toen Trump in 2016 werd verkozen, rallyde de Amerikaanse dollar aanvankelijk ook onder dezelfde assumptie (zie grafiek), om daarna aan een meerjarige daling te beginnen omdat verschillende beloften nooit werden ingelost en omdat Trump veel geopolitieke onzekerheid creëerde.

Trump heeft echter geleerd van zijn eerste termijn en lijkt vastberadener dan de vorige keer, gezien zijn aanstellingen tot sleutelposities in zijn regering, die allemaal veel uitgesprokener (en controversiëler) zijn dan de meer gematigde mensen die onder zijn vorige bewind werden benoemd.

We blijven denken dat de beleidsmaatregelen van Trump zullen leiden tot oplopende begrotingstekorten en de sterk groeiende Amerikaanse overheidsschuld uiteindelijk tot een verzwakkende dollar zal leiden. Toegegeven, Elon Musk heeft regelmatig contact met Federico Sturzenegger, de minister voor ‘deregulering en staatstransformatie’ van de Argentijnse president Javier Milei en de man die verantwoordelijk is voor het verlagen van het nationale budget met een indrukwekkende 32 procent. Hoewel Musk beweert dat hij zo’n 2 biljoen dollar van de Amerikaanse begroting kan schrappen, blijven we sceptisch over de haalbaarheid in de Verenigde Staten, die verschilt van de Argentijnse publieke sector die tot voor Milei alom werd aanzien als opgeblazen met belachelijke regelgeving en een overvloed aan subsidies.

Vorige week daalde de goudprijs met 4,5 procent, de slechtste weekprestatie sinds juni 2021. Op dit moment komen de prestaties van goud en zilver sinds de overwinning van Trump overeen met hoe ze aanvankelijk presteerden na de overwinning van Trump in 2016, zoals de volgende grafiek laat zien. Toen bereikte goud een dieptepunt na een daling van 12 procent en keek het nooit meer achterom. Zilver bereikte toen een dieptepunt van -13 procent en kwam vervolgens een jaar lang in een range-bound trading-modus terecht. De goudprijs was recent te sterk opgelopen en een gezonde correctie is daarom niet meer dan normaal.

Ook de industriële metalenprijzen kregen klappen na de overwinning van Trump, gedreven door de angst dat zijn invoertarieven de Chinese export zullen treffen, wat de Chinese economie zal schaden en zodoende de grondstoffenvraag zal raken. Wij denken dat dit meer een psychologisch effect is en dat het nieuwe Chinese stimuleringsplan veel belangrijker is voor de de industriële metalenprijzen. In dat opzicht kwam er vorige week al ietwat hoopvol nieuws uit China, waar de detailhandelverkopen in oktober met 4,8 procent
stegen, het snelste tempo in acht maanden. Verder daalden de Chinese huizenprijzen in oktober voor de tweede maand op rij minder snel dan de voorafgaande maanden. Daarbij was de daling van de bestaande woningprijzen de kleinste sinds september 2023.

Grondstoffen hebben elk hun eigen vraag- en aanbodfundamenten. Die blijven onverminderd structureel sterk voor bijvoorbeeld koper en uranium. Voor olie, waar de OPEC+ momenteel met een capaciteitsoverschot van 5,85 miljoen vaten per dag zit (5,7% van de wereldwijde consumptie), ogen de fundamenten voor de komende periode minder goed.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content