Jef Poortmans
‘Stop de carrousel van fiscale uitzonderingsregimes’
Het wordt onmogelijk voor vennootschappen en ondernemers om op de lange termijn te plannen.
De beleggingsfiscaliteit voor vennootschappen en die voor privépersonen zijn nauw met elkaar verweven. Tegelijk zijn ze een dankbare bron voor politieke compromissen. Een tariefverhoging hier, een gunstregime daar. Dat zijn de truken van de foor waarmee de koehandel, die elke regeringsvorming is, wordt afgeklopt.
Dat zal deze keer niet anders zijn. Op de federale onderhandelingstafel liggen verschillende plannen om aan die fiscaliteit te morrelen. Er circuleren voorstellen om gunstregimes, waarmee vennootschappen tegen voordelige tarieven geld kunnen uitkeren aan hun zaakvoerders-aandeelhouders, af te schaffen. Dat valt misschien te rechtvaardigen, maar de afgelopen tien jaar hebben politici al heel vaak gesleuteld aan het fiscale kader voor vennootschappen.
Tien jaar geleden verhoogde de regering-Di Rupo de belasting op de cashreserves die vennootschappen uitkeerden bij vereffening. Zaakvoerders die op een berg geld in hun vennootschap zaten en erop rekenden die tegen een gunstig tarief van 10 procent aan zichzelf uit te keren wanneer ze de boeken neerlegden, kregen 25 procent aan hun been. Ondertussen is dat 30 procent.
Er zijn dan enkele gunstregimes in het leven geroepen, waarmee zaakvoerders toch nog tegen voordelige tarieven geld uit hun vennootschappen kunnen halen. Zij plannen er de vereffening van hun vennootschap naar. Nu bestaat de kans dat die regimes weer op de schop gaan. Maar wie weet, komen er nieuwe uitzonderings- en gunstregimes om dat te compenseren.
Die carrousel van wetsaanpassingen, uitzonderingen en gunstregimes moet stoppen. De lasten zijn groter dan de baten. Het maakt het vennootschappen en ondernemers onmogelijk op de lange termijn te plannen. Zorg voor een eenvoudig en duidelijk kader, zonder uitzonderingen, en vooral, garandeer dat daar de komende 25 jaar niet aan gesleuteld wordt.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier