‘Overheden hebben een gat in hun hand en dat stuwt de inflatie hoger’

Wolfgang Riepl
Wolfgang Riepl © National
Wolfgang Riepl
Wolfgang Riepl redacteur bij Trends

Overheden hebben een stevig gat in hun hand. Dat merken we aan de grote begrotingstekorten. De Belgische staat slorpt 54 procent van het bruto binnenlands product op. Ondanks dat grote overheidsbeslag blijven de tekorten oplopen.

Dat geld gaat bovendien te weinig naar investeringen die de samenleving versterken, zoals infrastructuur. Ook onze oosterburen zijn in dat bedje ziek. Duitsland pompt 500 miljard euro in infrastructuurwerken. Toch zijn er zware twijfels of dat echt nodig is. Het huidige begrotingsgeld voor investeringen raakt al niet op. De redenen zijn bekend: personeelsschaarste alom, aanslepende vergunningsprocedures, overheden die niet altijd soepel communiceren.

Hoe de subsidies zich terugverdienen, blijft onduidelijk.

Ook in België schort er wat. Tijdens de pandemie zwaaide de Europese Commissie met honderden miljarden subsidies. Die zouden onze economie weer doen opveren. Maar ons land maakt slechts mondjesmaat gebruik van die miljardenstroom. Naast diverse projecten staan vraagtekens. Er gaan tientallen miljoenen naar vage initiatieven zoals ‘sociale inclusie’ of ‘strijd tegen digitale uitsluiting’. Wie goed lobbyt, wordt blijkbaar goed bediend. Van veel Europese subsidies is onduidelijk welke terugverdieneffecten ze hebben.

Subsidiestromen stuwen ook de inflatie hoger, en dat niet enkel door de bijkomende leencapaciteit die op de markt komt. Het vuur van al behoorlijk oververhitte sectoren zoals de bouw wordt nog eens extra aangewakkerd door overheidsinitiatieven voor renovatie of nieuwe panden. Ook de Duitse 500 miljard euro extra kan de Belgische inflatie doen oplopen. Ze biedt kansen voor bedrijven in ons land, maar kan ook materialen, grondstoffen en arbeidskrachten nog eens duurder maken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content