Vrije Tribune

‘Neem dit weekend de tijd om naar je kinderen of kleinkinderen te luisteren’

Vrije Tribune Hier geven we een forum aan organisaties, columnisten en gastbloggers

Open brief aan de politiek, ondertekend door verschillende ondernemers.

Beste politici,

Hoe ziet de wereld van onze kinderen eruit in 2050? We kunnen niet voorspellen hoe het leven er zal uitzien. We weten wel dat het radicaal anders zal zijn. Artificiële intelligentie, de klimaatopwarming, de relatie tussen welvaart en welzijn. Die drie aanjagers zullen de wereld van de volgende generaties volledig op hun kop zetten. En onze kinderen weten dat.

Met de verkiezingen in aantocht vragen ze dan ook hoe partijen bijdragen aan de wereld van (over)morgen. Goeie vraag.

Alleen al de voorbije regeerperiode werden beleidsmakers geconfronteerd met een aardverschuiving in de technologie, een oorlog aan onze grenzen en een aanval op onze gezondheid en ons welzijn. Je zou denken dat er voor politici redenen genoeg zijn om de toekomstvisie op lange termijn scherp te stellen.

In de partijprogramma’s lezen we echter mixed signals. Met een extreemrechtse partij die naar links schuift (“meer pensioenen”) en een socialistische partij die naar rechts schuift (“meer koopkracht”) is het moeilijk te zeggen waar ze echt voor staan. Waar ze echt voor gaan.

Ook deze regeerperiode: de wetenschap dat we doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs niet halen. De voorbije jaren werd ons land geteisterd door hittegolven, overstromingen en watertekorten. Toch aanvaarden we het idee dat we de aarde meer dan 1,5 graad laten opwarmen. Het verschil tussen 1,5 en 2 graden mag dan klein lijken, de veranderingen en de impact zijn exponentieel. Door niet in te grijpen koloniseren we de toekomst van onze kinderen.

In de Britse krant The Guardian geven klimaatonderzoekers aan radeloos te zijn. Ze weten niet hoe ze mensen overtuigd krijgen. Nog luider roepen? We weten dat dat niet werkt. Als je niet begrepen wordt, is luider praten niet de juiste oplossing. We hebben andere communicatietools nodig om mensen mee te krijgen. En dat begint bij beter luisteren.

Beste politici, we hebben veel respect voor het democratische systeem. We bewonderen ook jullie moed om hierin tijd en energie in te investeren. Ja, er is stevig aan crisismanagement gedaan de voorbije regeerperiode. Het was nodig. En ja, laten we eerlijk zijn, niet op de slechtste manier. Het kon erger. Maar nu is het tijd om echt vooruit te kijken. Om verder te kijken. Naar de lange termijn. Naar de wereld van onze kinderen.

We hebben een vraag. Of beter, een tip. Neem dit weekend de tijd om naar je kinderen of kleinkinderen te luisteren. Vraag hen hoe zij de wereld en de toekomst zien. Niet deze zomer of volgend jaar. Maar als ze jouw leeftijd hebben. Reken samen eens uit in welk jaar dat zal zijn. Hoe zullen zij wonen? Hoe zullen ze werken (zullen ze überhaupt nog werken)? Hoe zullen zij gezond blijven?

Uit de denkoefening volgt de tweede vraag. Welke impact kunnen jullie vandaag maken om een hoopvolle toekomst op lange termijn te realiseren, voor de generaties die na ons komen?

Fredo De Smet – Co-founder Long Term Society

Ondertekend door

Nele Van Damme – Co-CEO & believer Upgrade Estate

Bruno Iserbyt – Financieel journalist

Linde Luyten – Founder van Redopapers

Bob D’Haeseleer – Climate Neutral City Advisor – ICLEI Europe

Robin ibens – Bezieler Shaved Monkey

Niels Bosmans – Founder van Refaqt

Ann Debeuf – Onderzoeker-lector Design for Good

Buvana Lefevre – Founder Alari

Peter Depauw – Co-founder S&L & ambassadeur Steward-ownership

Rudy de Waele – Co-founder RegenerateX & Unconditional Men

Erik Mannens – Prof. Sustainable AI & director imec-UA-IDLab

Lieven D’hont – Activist ondernemer WijDelen

Dewi Van De Vyver – CEO Effex

Timothy Macken – Impactondernemer

Rutger Bevers – CEO Conversation Starter

Barbara Seynaeve – Zaakvoerder Tekst+Beeld & Voelbaar

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content