Vrije Tribune

‘Lot Britse pond ligt stevig in handen van centrale bank’

Vrije Tribune Hier geven we een forum aan organisaties, columnisten en gastbloggers

“Het Britse pond herstelt zich van de tik die de munt na een renteverlaging begin augustus kreeg”, schrijft valutaspecialist Joost Derks (iBanFirst). “Valutamarkten verwachten dat de Bank of England voorlopig pas op de plaats maakt. Of stuurt voorzitter Andrew Bailey stiekem aan op een renteverlaging?”

Het Verenigd Koninkrijk heeft in economisch opzicht een mooie zomer achter de rug. Half juli maakte het Britse bureau voor de statistiek bekend dat de economie in drie voorgaande maanden in het snelste tempo was gegroeid in meer dan twee jaar. Alleen al in mei dijde de economie met 0,4 procent uit. Dat percentage lag dubbel zo hoog als waar economen op hadden gerekend. Voor verschillende zakenbanken was de meevaller aanleiding om het verwachte groeitempo voor heel 2024 op te schroeven van 1 procent tot 1,5 procent of meer. Premier Keir Starmer beloofde zelfs dat de economische groei op termijn kan opbloeien tot de 2,5 procent van begin deze eeuw.

Economische groei aanwakkeren

Starmer is deze zomer aangetreden na de riante overwinning van zijn Labour-partij tijdens de verkiezingen van 4 juli. Hij is van plan de strenge regels voor huizenbouwers te versoepelen. Daarnaast wil hij via gerichte investeringen in infrastructuur en groeisectoren een extra duwtje in de rug geven. En Starmer hoopt ook dat Labour buitenlandse investeerders ertoe kan verleiden geld te investeren in het Verenigd Koninkrijk door een meer voorspelbaar beleid te voeren dan de Conservatieven. Het bewind van die partij kenmerkte zich onder meer door chaotische brexitonderhandelingen en de proefbegroting van voormalig premier Liz Truss die grote onrust veroorzaakte op de financiële markten.

Scherpe koersbeweging

In de praktijk heeft het beleid van de Bank of England (BoE) echter minstens zoveel invloed op de economie als de maatregelen van Starmer. Enkele dagen na de publicatie van de economische groeicijfers bereikte het pond tegenover de euro de hoogste koers in meer dan twee jaar. Begin augustus deed de munt echter met ruim 2 procent een stap achteruit. Die scherpe koersbeweging van het jaar volgde op het besluit van de centrale bank om de beleidsrente met een kwart procent te verlagen naar 5 procent. BoE-voorzitter Andrew Bailey liet bovendien doorschemeren dat die rente in de toekomst mogelijk wat sneller gaat dalen dan waar valutamarkten op voorsorteerden.

Pas op de plaats

Tijdens een toespraak afgelopen vrijdag vertelde Bailey dat de inflatie wel duidelijk afneemt, maar valutahandelaren zagen in zijn verklaringen een aanwijzing dat de BoE in september de beleidsrente niet verder verlaagt. Aan de andere kant is een renteverlaging door de Europese Centrale Bank in die maand zo goed als zeker. Het groeiende renteverschil maakt het aantrekkelijker voor partijen om vermogen in ponden aan te houden. Dat verklaart waarom de munt na de initiële schrik van de renteverlaging in de loop van augustus toch weer is opgeveerd. Een inflatie van 2,2 procent (CPI juli) geeft de BoE echter wel ruimte voor een rentezet. Als dat gebeurt, staan de valutamarkten helemaal op het verkeerde been.

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.

Joost Derks | Foto: LinkedIn

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content