Liberation Day had ook een impact op grondstoffen


Liberation Day heeft ook zijn effect op enkele belangrijke grondstoffen niet gemist, van goud- en goudmijnbedrijven tot koper en olie. Een overzicht.
Liberation Day heeft zijn effect ook op enkele belangrijke grondstoffen niet gemist, te beginnen met een turbo-effect op de goudprijs en de koersen van goudmijnbedrijven.
De wereldwijde aandelenmarkten proberen te stabiliseren sinds president Trump zijn invoertarieven negentig dagen heeft uitgesteld, al kan zijn onvoorspelbaarheid de zaken in een handomdraai weer doen veranderen. De afgelopen weken hebben we te veel indicatoren om op te noemen gezien die historisch bekeken op een bodem in de aandelenmarkten wezen. Zo was de week van 7 tot 11 april de op drie na meest volatiele beursweek in zestig jaar, waarbij de vorige drie werden geregistreerd op belangrijke marktbodems.

Goud
Liberation Day heeft ook zijn effect op enkele belangrijke grondstoffen niet gemist, te beginnen met een turbo-effect op de goudprijs en de koersen van goudmijnbedrijven. De voorbije jaren waren de fysieke goudaankopen door de centrale banken wereldwijd de belangrijkste stuwkracht achter de goudhausse. Meer dan drie opeenvolgende jaren noteerden de goudaankopen boven 1.000 ton en meer dan waarschijnlijk hebben de recente Trump-perikelen ervoor gezorgd dat die trend zich nog verschillende jaren zal doorzetten.

Op korte termijn is het sentiment in de goudsector waarschijnlijk oververhit, met een goudprijs die nu al meer dan tweeënhalf standarddeviaties boven zijn tweehonderddaagse gemiddelde noteert en verschillende sentimentsindicatoren die op een te hoog beleggersoptimisme lijken te wijzen.
Koper
De koperprijs beleefde na Liberation Day een minicrash van 18 procent, wat Chinese kopers aantrok om betekenisvolle volumes in te slaan – naar verluidt kochten zowel importeurs als fabrikanten. Dat wordt bevestigd door de Chinese importpremie voor koper, die momenteel een degelijke 87 dollar per ton koper bedraagt. Voor koper houden we de Chinese cijfers in de gaten, aangezien China ’s werelds grootste koperconsument blijft. Hoewel de Chinese export naar de Verenigde Staten is gedaald sinds de eerste ambtstermijn van president Trump, zal er een impact zijn die moeilijk te voorspellen valt. Voor de lange termijn maken we ons geen zorgen over de koperprijs, gezien de sterke vraag- en aanbodfundamenten, waarvan de volgende grafiek nog maar eens een illustratie is.

Olie
Liberation Day gaf ook een uppercut aan de olieprijs, maar die lijkt ons nu te ver doorgezakt, wat ook de mening lijkt te zijn van het zogenoemde ‘slimme geld’ op de termijnmarkten, die de meest optimistische visie tegenover olie hebben ingenomen in de voorbije drie jaar. Ook voor olieaandelen lijkt het sentiment beneden het vriespunt te zijn gezakt, wat de volgende grafiek bevestigt.

Uranium
In onze column van januari 2024 meldden we dat we het sentiment in de uraniumsector te euforisch vonden en de waarderingen te hoog opgelopen. Ondertussen hebben de Denisons en Nexgens van deze wereld correcties van 40 à 50 procent achter de rug en is alle optimisme uit de markt verdwenen. Uranium was in alle volatiliteit van de voorbije weken een opmerkelijk stabiel baken, wat een uitbodeming zou kunnen voorspellen.
Een belangrijke oorzaak van de recente zwakte van de uraniumprijs was de pauze in het afsluiten van contracten door de nutsbedrijven als gevolg van de potentiële invoerheffingen en de geopolitieke onzekerheid. Uranium werd echter expliciet uitgesloten van de Amerikaanse invoertarieven, wat sinds begin april duidelijkheid verschaft aan de nutsbedrijven. Nu de niet-gedekte uraniumbehoeften toenemen en de spotprijs stabiliseert, lijkt het waarschijnlijk dat de kopers weer vertrouwen krijgen en opnieuw contracten zullen afsluiten. Verschillende uraniumaandelen kunnen daarbij de helft goedkoper dan een jaar geleden worden gekocht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier