Vrije Tribune
‘Leg in sollicitatiegesprekken meteen uw beste loonvoorstel op tafel’
Zijn loononderhandelingen nog van deze tijd? Op een kandidaatgedreven arbeidsmarkt heeft een bedrijf tijdens een sollicitatiegesprek maar één kans om een goede eerste indruk te maken over het loonbeleid. Bovendien is er voor grote bedrijven binnenkort de nieuwe regelgeving inzake salaristransparantie. Bart Goossens, regionaal directeur van de rekruteringsspecialist Robert Half, roept bedrijven op om een stap verder te gaan: leg in sollicitatiegesprekken meteen uw beste loonvoorstel op tafel.
Het was nog niet zo heel lang geleden anders: voor elke vacature kon een werkgever kiezen uit meer dan voldoende sterke kandidaten. Beide partijen wisten dat en waren zich er goed van bewust dat dat meespeelde wanneer het gesprek op het meest delicate punt kwam: de verloning. De onderhandelingsmarge voor de kandidaten was eerder beperkt. Maar het spel werd gespeeld: het bedrijf deed een voorstel en de kandidaat reageerde daarop.
Vandaag is de dynamiek op de arbeidsmarkt eerder omgekeerd. Kandidaten met de juiste skills kunnen vaak kiezen uit verschillende vacatures. Ook nu houden beide partijen daar rekening mee. En ze spelen hetzelfde spel, zij het nu met ietwat gewijzigde regels.
Net daarom is het op de huidige competitieve arbeidsmarkt wellicht belangrijker dan ooit dat bedrijven als potentiële werkgever een goede eerste indruk maken. Een correct en competitief loonvoorstel is daarbij cruciaal.
Laten we elkaar niks wijs maken: het loon is nog altijd, met voorsprong, de allerbelangrijkste factor in een sollicitatieproces. Een recente bevraging leert dat zes op de tien kandidaten afhaken omdat ze het financiële aanbod ontoereikend vinden. Als dat gebeurt op een moment dat een bedrijf nog niet eens zijn beste voorstel heeft gedaan, is dat natuurlijk extra bitter.
Als u weet dat een kandidaat over de juiste troeven beschikt voor de baan, en u kent het budget voor die functie, waarom zou u die dan niet meteen uw beste bod overmaken?
Maak daarom duidelijk dat u de kandidaat graag aan boord wilt door hem of haar meteen uw beste aanbod te doen. Verlies geen tijd met een lang proces van onderhandelingen over dat salaris. Doe direct een voorstel dat beide partijen duidelijk maakt waar ze staan. Als u weet dat een kandidaat over de juiste troeven beschikt voor de baan, en u kent het budget voor die functie, waarom zou u die dan niet meteen uw beste bod overmaken?
En benoem dat ook zo. Wees transparant over de inhoud van het voorstel, inclusief salaris, bonus, voordelen en groeimogelijkheden. Die duidelijkheid zal de kandidaat een goed gevoel geven en hij of zij zal zich gewaardeerd voelen.
Bovendien is het kwestie van respect. De meeste kandidaten hebben zich vooraf geïnformeerd over het bedrijf, hebben via de een of andere tool uitgerekend wat ze zouden kunnen verdienen en verwachten een financiële stap vooruit te zetten als ze van baan veranderen. Doe daar dan als bedrijf niet flauw over.
Bijkomend voordeel: door de salarisdiscussie snel en efficiënt af te handelen, is er meer tijd en ruimte om over de inhoud van de functie en de wederzijdse verwachtingen te praten, of om dieper in te gaan op vragen van een van de partijen. Waardoor de geselecteerde kandidaat met een goed geïnformeerd gevoel kan starten.
Sommige bedrijven oordelen misschien dat het spel rond loon er nu eenmaal bijhoort. Omdat het iets zegt over de assertiviteit en het inschattingsvermogen van de kandidaat. Tegelijk zien ze het met lede ogen aan wanneer kandidaten voorstellen tegen elkaar afwegen, op zoek gaan naar betere tegenvoorstellen en hen lang in het ongewisse laten. Finaal lijkt niemand dus echt gebaat bij zo’n tijdrovend proces. Waarom dan twijfelen als het bedrijf en de kandidaat overtuigd zijn van een goede samenwerking?
Want daar draait het per slot van rekening toch om?
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier