De wereld veroveren met oordoppen, heel sexy is dat niet. En toch is het Belgische Loop erin geslaagd in sneltempo de lieveling te worden van muziekfanaten, frequente vliegers en iedereen die de wereld te luid vindt.
Zulke bedrijven moeten we koesteren. Dat is ook de Vlaamse regering niet ontgaan. Zij heeft Loop, via het promotievehikel Flanders Investment & Trade, uitgeroepen tot Scale-up van het Jaar 2023. Het is heel mooi dat de deelregering oog heeft voor – en meesurft op – het succesverhaal. Maar ook heel jammer dat twee van de drie Vlaamse regeringspartijen hun collega’s in de federale coalitie onvoldoende aanmoedigen om het fiscale kluwen van België te ontwarren.
Als één van de hipste, meest begeerde scale-ups van West-Europa aan de alarmbel trekt, is er wel degelijk een probleem
“Ondernemen in België is complex”, zegt medeoprichter Dimitri O. “Onze Belgische werknemers kosten veruit het meeste. En dan zijn er nog de extra’s, zoals salariswagens. Ook die bijkomstigheden kosten een hoop geld en vind je alleen in het Belgische arbeidsrecht.” Doordat Loop in een hypergroeiscenario is terechtgekomen, is het personeelsbestand in een jaar tijd zowat verdrievoudigd. Veelzeggend: tot voor kort kwam de helft van de medewerkers uit eigen land. Nu helt de balans over naar werknemers uit het buitenland.
Is het al kommer en kwel? Nee. De Vlaamse regering heeft van innovatie een speerpunt van haar beleid gemaakt. Maar als één van de hipste, meest begeerde scale-ups van West-Europa aan de alarmbel trekt, is er wel degelijk een probleem. De problemen zijn overigens niet alleen fiscaal. Ook het tekort aan hooggeschoolde technologische werkkrachten is nog altijd een nijpend probleem voor iedereen die in Vlaanderen wil innoveren. Voor iedere Loop die overeind blijft, zijn er tien ondernemers die er gefrustreerd de brui aan geven. Die luxe kan Vlaanderen zich niet veroorloven.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier