Freya Uldal

‘In Scandinavië heerst een algemeen gevoel van vertrouwen tussen werkgevers en werknemers’

Freya Uldal Marketingmanager voor GreenMobility

​Vertrouwen, taart en alles ertussenin, het geheim van een leuke werkplek in Denemarken. Voor een goede work-lifebalance wordt al snel gekeken naar bedrijven in Scandinavië. Nu ik hier al bijna twee jaar voltijds aan de slag ben, is het misschien eens tijd om mijn kijk te geven op wat een leuke werkplek typeert, Kopenhagen-style.

Allereerst heerst hier een algemeen gevoel van vertrouwen tussen werkgevers en werknemers. Er wordt veel waarde gehecht aan verantwoordelijkheid en autonomie. Als werknemer heb je vaak de vrijheid om je eigen werkuren te kiezen en projecten op je eigen manier aan te pakken. Op die manier kom je vaak op unieke en creatieve oplossingen voor bepaalde problemen, die vervolgens de werkgever ten goede komen. Het is een synergie: als jij als werknemer proactief meedenkt en je werk doet, zal je werkgever ook meer geneigd zijn je vertrouwen te geven in verschillende vormen – gaand van thuiswerken tot zelfs werken op afstand. Zoals gezegd is vertrouwen geen eenrichtingsverkeer, want jij als werknemer hebt ook een verantwoordelijkheid. Zodra je die balans vindt, is een goede work-lifebalance creëren die past bij jouw levensstijl een fluitje van een cent. Er heerst ook in de meeste bedrijven een vrij vlakke structuur. Het zou dus goed kunnen dat je opeens naast de CEO zit, terwijl je gezellig je lunch opeet en over je weekendplannen praat.

Een leuke werkplek gaat in mijn ogen ook gepaard met het vieren van successen. Net een nieuw target gehaald? Daar hoort een stukje taart bij. Niet enkel mijlpalen, maar ook verjaardagen en jubilea worden gevierd met een zoete zonde. Al hebben we vaak geen reden nodig om te zondigen. Het feit dat je als collega’s onder elkaar leuke dingen kunt vieren, zorgt ervoor dat je samen nog beter je best wilt doen om goede resultaten te halen, en het brengt ook gewoon mensen samen. Geef nu eerlijk toe, wie houdt er niet van een lekker stukje taart?

In Scandinavië zijn we goed op weg om een balans te creëren, waardoor je het gevoel krijgt dat vijftig jaar werken helemaal niet zo negatief is als het lijkt.

Dan hebben we ook nog de beruchte Friday bars. Het verschilt van bedrijf tot bedrijf, maar de Denen stoppen op vrijdag vaak vroeger met werken om – vaak op kosten van het bedrijf – samen met de collega’s het weekend in te zetten met een drankje. Bedrijven koppelen dat soms met een leuke activiteit, denk maar aan een tafeltennistoernooi, of als het weer meezit een spelletje Viking kubb of Kongespil – zoals dat hier in Denemarken heet – in het park. Voor de internationale medewerkers – ik spreek uit ervaring – is dat vaak de perfecte kans om je collega’s beter te leren kennen in een meer informele setting en vaak vriendschappen te smeden die blijven duren, zelfs als er iemand van baan verandert.

Naar mijn mening kunnen veel bedrijven leren van het Scandinavische model. Ik zeg niet dat alles rozengeur en maneschijn is, allesbehalve, maar we zijn hier wel goed op weg om een balans te creëren, waardoor je het gevoel krijgt dat vijftig jaar werken helemaal niet zo negatief is als het lijkt.

En terwijl ik geniet van mijn donderdagse zoetigheid, droom ik toch nog van vakantie, want zeg nu zelf, ook al doe ik mijn werk graag en is de work-lifebalance goed, vakantie vieren doe ik toch net dat tikkeltje liever.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content