Jef Poortmans

‘Iedereen wint met meer financiële kennis’

Jef Poortmans redacteur bij Trends

Mensen met meer financiële kennis reageren sneller op het monetaire beleid van de centrale bank.

De financiële geletterdheid van de Belgen is al jaren maar zozo. Het kan slechter, zoals in Spanje, Portugal of Roemenië, maar het kan zeker ook beter, zoals in Nederland, Finland of Denemarken.

Er zijn redenen genoeg waarom meer kennis van financiën het nastreven waard is. Je kan er betere financiële en andere beslissingen door nemen. Je hebt minder stress en angsten. Je hebt meer kansen om financiële doelen te bereiken. Enzovoort.

Naast die persoonlijke voordelen valt er ook maatschappelijk veel te winnen bij financiële kennis. In samenlevingen waar die hoger is, is de criminaliteit lager, zijn mensen meer in staat elkaar te helpen en worden ze beter voorzien in hun basisbehoeften.

Hoe sneller we reageren op wijzigingen in het ECB-beleid, hoe beter.

De Europese Centrale Bank voegt daar nu een nieuw argument aan toe. Mensen met meer financiële kennis reageren sneller op het monetaire beleid van de centrale bank. Dat lijkt als argument bij de haren gegrepen, maar in een wereldeconomie waarin wendbaarheid een troef is, is dat belangrijk. Het ECB-beleid is erop gericht de Europese economie gezond en stabiel te houden. Hoe sneller we reageren op wijzigingen in het ECB-beleid, hoe beter.

Het is een zoveelste argument voor de regeringsonderhandelaars om met een alomvattend en samenhangend plan te komen om de Belgen in hun verschillende levensfases de relevante financiële kennis bij te brengen. Dat gaat verder dan het onderwijs. Iedereen is verantwoordelijk voor de financiële geletterdheid van een samenleving: ouders, scholen, werkgevers, banken, bedrijven en de media.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content