Danny Reweghs
‘“Het komt wel goed op de beurzen” is een gevaarlijke uitspraak’
Plots zijn de beurzen weer een hoofdpunt in het algemene nieuws op tv, radio, kranten en websites. Dan mag je er donder op zeggen dat de aandelenmarkten forse verliezen aan het lijden zijn. Nu was de klapper de val van meer dan 12 procent van de beursindex in Tokio. Paniek dus bij de Japanse aandelenbeleggers. En meteen worden allerlei specialisten opgetrommeld om de oorzaken van de forse beurscorrectie te duiden.
Dubbele aanleiding
Wat ons betreft, is er maar één oorzaak: de zeer hoge waardering van de Amerikaanse beurs in het algemeen, en de extreme overwaardering van de Amerikaanse techgiganten in het bijzonder. Om beleggers tot dat inzicht te brengen, zijn wel aanleidingen nodig. Vandaag zijn er twee duidelijke aanleidingen die beleggers aan het denken hebben gezet.
Vooreerst zijn er de steeds manifestere tekenen dat de Amerikaanse economie aan het afkoelen is. Dat is al enige tijd bezig, maar plots is het een issue geworden op de markten en wordt het R-woord (recessie) alweer in de mond genomen. Voorbarig, maar de Amerikaanse centrale bank staat meer dan ooit onder druk om vanaf september wel degelijk de rente te verlagen.
Daarnaast is er het rentebeleid van de Bank of Japan. Het heeft lang, heel lang geduurd, maar als laatste belangrijke centrale bank in de wereld is ook de Japanse centrale bank bezig aan een opwaartse rentecyclus. Maar ze doet dat wel op een moment dat de andere centrale bankiers daarmee al begonnen zijn – onder meer de Europese Centrale Bank – of dicht bij een eerste renteverlaging staan (Fed).
Logisch dat de yen aan een klim is begonnen tegenover de dollar en de euro. Dat maakt een einde aan een jarenlange succesvolle strategie van carry trades. Beleggers ontleenden in Japanse yen (nulrente en chronisch zwakke munt), om daarmee elders te beleggen. In Amerikaanse dollar vooral, maar ook in Amerikaanse (tech)aandelen, die allemaal een veel hoger rendement gaven dan wat moest worden terugbetaald in yen. Een uiterst lucratieve strategie. Tot onlangs. De stijgende yen dwingt nu een aantal investeerders die posities versneld af te wikkelen, waardoor er verliezen worden geleden op de markten.
Geen gedane zaak
De teneur van de artikels die verschijnen, is dat we ons geen zorgen hoeven te maken en vooral niet mogen panikeren en aan het verkopen slaan. ‘Het komt allemaal goed’, is het besluit. Dat we in alle omstandigheden het hoofd koel moeten houden, daar zijn we het volledig mee eens. Maar dat er niks aan de hand is, dat het hoe dan ook goed komt, daar zijn we niet mee akkoord. Dat kan voor beleggers een heel dure uitspraak zijn, en dus gevaarlijk om te doen. De beursval beschouwen we wel degelijk als een nieuw, belangrijk waarschuwingssignaal. Wellicht krijgen we nu een herstelfase. Maar wat ons betreft, is die maar van tijdelijke aard. Het gevaar is ook bij een heropleving nog verre van geweken.
Het wordt de komende weken en maanden dan ook extra uitkijken geblazen. We vrezen voor een bijzonder lastig najaar op de aandelenmarkten. Tussentijdse stijgingen beschouwen we steeds meer als verkoopkansen, veel meer dan dat de recente daling een unieke koopkans zou zijn. Enkel voer voor traders, die te midden van de huidige volatiliteit hun hartje kunnen ophalen. We achten de kans reëel dat we eind dit jaar nog een stuk lager zullen staan dan het dieptepunt van afgelopen maandag.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier