Danny Reweghs
‘Het delirium rond Nvidia is een kanarie in de koolmijn’
De jaaromzet van chipontwerper Nvidia bedroeg het afgelopen boekjaar 60,9 miljard dollar, tegenover 27 miljard dollar voor het voorgaande boekjaar. Een sprong van 125 procent. Er zijn alleen maar superlatieven van toepassing op Nvidia. De vraag is natuurlijk in welke mate al dat goede nieuws al niet in de koers verrekend zit.
Lees verder onder de video
Dagenlang leek maar één ding belangrijk voor de Amerikaanse beleggingsgemeenschap. Urenlang werd erover gepalaverd op de zakenzenders: hoe goed zullen de kwartaalcijfers van Nvidia zijn? Welke vooruitzichten maakt het bekend? Voor Goldman Sachs is Nvidia in korte tijd uitgegroeid tot “het belangrijkste aandeel op aarde”. En het kan nog straffer: Dan Ives van de broker Wedbush noemde de kwartaalresultaten van Nvidia vooraf “waarschijnlijk de belangrijkste winstcijfers van een bedrijf van de afgelopen vijf jaar”. Heel veel druk en heel hoge verwachtingen dus.
Puike cijfers
Wees gerust, de Amerikaanse chipfabrikant heeft niet teleurgesteld. Opnieuw niet, en dat niet alleen met zijn cijfers, maar ook met zijn verwachtingen. De omzet kwam 8,3 procent boven de hooggespannen verwachtingen uit. De kwartaalomzet bedroeg 22,10 miljard dollar, tegenover een analistenconsensus van 20,41 miljard dollar. Ter vergelijking: in het vierde kwartaal van 2022 bedroeg de kwartaalomzet nog 6,1 miljard dollar. Daarmee komt de jaaromzet van het afgelopen boekjaar op 60,9 miljard dollar, tegenover 27 miljard dollar voor het voorgaande boekjaar. Een sprong van 125 procent.
De winst per aandeel maakte in het vierde kwartaal een nog grotere sprong: van 0,88 naar 5,16 dollar per aandeel. De analisten hadden gemiddeld op 4,60 dollar gerekend, dus scoorde Nvidia 12,1 procent beter dan de consensus. Dat betekent ook dat het bedrijf in het vorige boekjaar 12,96 dollar winst per aandeel boekte. Dat was het jaar voordien 3,34 dollar per aandeel.
En de aandeelhouders kunnen ook een vreugdesprongetje maken over de vooruitzichten voor het lopende kwartaal. Het management geeft aan te mikken op een omzet van 24 miljard dollar, alweer een kleine 10 procent beter dan de analisten gemiddeld hadden verwacht. Het kan dan ook niet anders dan dat de groepsomzet in het lopende boekjaar boven 100 miljard dollar zal gaan. Volgens CEO Jensen Huang staat artificiële intelligentie (AI) voor een doorbraak en stijgt de vraag wereldwijd in alle sectoren en regio’s.
Hyperfocus op AI
Er zijn alleen maar superlatieven van toepassing op Nvidia. De vraag is natuurlijk in welke mate al dat goede nieuws al niet in de koers verrekend zit. Nvidia is uitgegroeid tot hét symbool van de absolute dominantie van de Amerikaanse techsupercaps op de beurs.
Dat verklaart ook waarom die techaandelen de klap van 2022 te boven zijn gekomen en de waarderingen zelfs nog hoger zijn opgelopen dan voordien, ondanks de hogere rente. Alles draait om de nieuwe beursreligie van het moment: AI. De huizenhoge verwachtingen daarrond sinds de lancering van ChatGPT zijn typisch, maar historisch bekeken eerder verrassend. De naam artificial intelligence werd immers al bedacht door John McCarthy aan de Stanford University in 1956, toen de computerwetenschap nog in haar kinderschoenen stond.
Je zou dan ook kunnen stellen dat we plots heel hard van stapel lopen over iets wat al heel lang bestaat. Maar dat de technologie nu pas echt kan doorbreken, heeft te maken met de noodzaak aan rekenkracht en big data om AI-systemen echt te doen presteren. Die zijn er nu wel en we willen dus ook niet de indruk wekken dat de verwachtingen rond de mogelijkheden van AI overtrokken zijn. De waarheid is wel dat het nog vele kanten uit kan en dat we eigenlijk nog niet echt weten wat wanneer mogelijk zal zijn met die technologie.
Gevaarlijk
De extreme aandacht voor het internet in de jaren negentig bleek achteraf volkomen terecht. Een kwarteeuw later kunnen we onomwonden stellen dat het internet de wereld inderdaad onomkeerbaar heeft veranderd. De kans is reëel dat de komst van AI tot een vergelijkbare conclusie zal leiden.
Alleen laten beleggers zich daar opnieuw heel hard door meeslepen, net zoals gebeurde voor het uiteenspatten van de internetzeepbel rond de eeuwwisseling. Aan het einde van een langdurige haussemarkt verschijnt vaak één fenomeen dat de markt schijnbaar nodig heeft om nog eens helemaal los te gaan en de waarderingen naar nog nieuwe, extreem hoge toppen te tillen.
Wie begin 2000 aandelen van Microsoftkocht, omdat het er ook toen allemaal fantastisch uitzag, zat begin 2009 nog altijd op 69 procent koersverlies.
Te hard vooruitgelopen
De enorme aandacht voor AI moet ook een waarschuwing zijn dat we wellicht gevaarlijk dicht bij het einde van de megagolf zijn gekomen, die na de bankencrisis in het voorjaar van 2009, te midden van grote onzekerheid en verslagenheid, is begonnen.
Het wordt spannend of Nvidia een nieuwe recordkoers kan laten optekenen in de sessie na de publicatie van de indrukwekkende kwartaalresultaten. Want in de dagen voor de publicatie was het aandeel wel van de intraday-piek van 746 dollar (739 dollar als hoogste slotkoers) naar 675 dollar teruggevallen. Er is een 10 procent hogere koers nodig om een nieuwe piek te laten optekenen. De essentie is echter dat het aandeel vrijwel maal zeven is gedaan in vijftien maanden tijd, dus veel harder is omhooggeschoten dan de omzet- en winstevolutie toelaat.
Tegenover een verwachte omzet van iets boven 100 miljard dollar dit jaar staat wel meer dan 1.700 miljard dollar beurswaarde. Dat zijn extreme waarderingen, waarin veel extra groei van de komende jaren al is verrekend. In die optiek is de koersontwikkeling van Nvidia de voorbije jaren exemplarisch voor de overdrijvingsfase waarin de beurzen zitten.
Het delirium rond Nvidia is een kanarie in de koolmijn: het ultieme bewijs van overdrijving. Houd daarom de verdere koersontwikkeling van dit aandeel in de gaten. Loopt het de komende dagen toch niet van een leien dakje om een nieuwe recordkoers te bereiken of die aan te houden – we zagen de voorbije weken datzelfde fenomeen ook al bij Meta – dan is dit opnieuw een waarschuwing dat de koersen te hard zijn vooruitgelopen en de waardering te extreem is geworden.
Lees ook:
Trends op Instagram
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier