Ilse De Witte
‘Gun de gewone belegger ook nog iets’
AI is dé beleggershype van het moment, maar enkel de happy few mogen meedoen.
Sinds de lancering van ChatGPT door OpenAI in november 2022 zijn beleggers in de rapportering van beursgenoteerde bedrijven frenetiek op zoek gegaan naar sprokkeltjes nieuws over AI-investeringen. Beleggers zoals u en ik missen de boot van generatieve AI, omdat er geen beloftevolle bedrijven uit de niche van OpenAI naar de beurs komen. Het is dé beleggershype van het moment, maar enkel de happy few mogen meedoen.
OpenAI haalde zopas 6,6 miljard dollar op bij de bigtechbedrijven Microsoft en Nvidia en een handvol grote beleggers, in een kapitaalronde die de pionier in generatieve kunstmatige intelligentie (AI) waardeert op 157 miljard dollar. De waardering van OpenAI verdubbelde haast in minder dan een jaar. Het is nu een van de meest waardevolle start-ups ter wereld.
OpenAI kan moeiteloos miljarden losweken bij private investeerders, en nog bijkomende eisen stellen ook. De investeerders in OpenAI mogen geen geld meer stoppen in rivalen als xAI van Elon Musk of Anthropic. Waarom zou zo’n bedrijf ooit aandelen aan het brede publiek aanbieden? Een beursgang kost handenvol geld en beursgenoteerde bedrijven moeten aan duizend-en-één bijkomende verplichtingen voldoen.
Toen Google (vandaag Alphabet) in 2004 naar de beurs kwam, had het voordien amper 25 miljoen dollar opgehaald bij private beleggers. De voorbije twintig jaar konden we meesurfen op het succes van het internetbedrijf. Dankzij aandelensplitsingen is de instapdrempel, of de prijs van één aandeel Alphabet, laag gebleven. Als GPTSearch ooit de rol van Google als populairste zoekmachine overneemt, zal een gigantische herverdeling van rijkdom plaatsvinden van de grote massa kleine beleggers naar een exclusief clubje van steenrijke beleggers.
Veel goedbedoelde regels ter bescherming van de kleine belegger schieten hun doel voorbij. In 1998 kwam Corona, het huidige Lotus Bakeries, naar de beurs met een prospectus van 40 pagina’s mét prentjes. Vandaag moeten bedrijven een financiële bijsluiter van honderden pagina’s maken voor zo’n beursintroductie, waarin ze alle mogelijke slechtst denkbare scenario’s voor beleggers moeten schetsen. De beleggers worden geacht het prospectus vol met juridische hocus pocus van a tot z te lezen. Zeg nu zelf: wie leest dat document volledig?
En hoezo zijn beleidsmakers strenger voor beursgenoteerde bedrijven voor zaken zoals duurzaamheid en diversiteit? Nu er steeds minder bedrijven op de beurs noteren, slagen wetgevers met regelneverij voor beursgenoteerde bedrijven een slag in het water.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier