Danny Reweghs

‘Goed begonnen is in 2024 nog niet half gewonnen’

Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

We zijn de eerste drie maanden van 2024 moeiteloos doorgekomen. Dat lijkt achteraf bekeken vanzelfsprekend, maar dat was het niet. Laten we niet vergeten dat de centrale bankiers in 2022 en ’23 ongezien snel de basisrente hebben opgetrokken, om weer enigszins greep te krijgen op de inflatie. Maar de wereldeconomie lijdt niet echt. Een diepe recessie? Geen sprake van.

Vooral de Amerikaanse economie blijkt probleemloos 4 à 5 procent rente aan te kunnen. De economische rapporten blijven in de VS onverminderd zegebulletins. Vooral die over de arbeidsmarkt, die al vijf maanden sterker presteert dan verwacht. Ook Europa houdt al bij al goed stand. Bijgevolg springen de meeste belangrijke beursindexen – maar helaas niet de Bel-20 – van record naar record. Onbevreesd de rest van het jaar tegemoet. Terecht?

Helaas is het eerste kwartaal niet het meest bepalende van dit jaar. Eerder de amuse, of in het beste geval het voorgerecht. Het spannendste, spectaculairste en meest bepalende deel van het jaar moet nog komen. Dat worden in de eerste plaats de verwachte renteverlagingen door de belangrijkste centrale banken. Dat zijn voor ons de Europese Centrale Bank en de Amerikaanse Federal Reserve. Maar het blijft wachten op de eerste stap. Want dat is de keerzijde van de sterke economie en arbeidsmarkt. Vooral Fed-voorzitter Jerome Powell heeft argumenten om zich nog niet helemaal comfortabel te voelen bij een snelle renteverlaging.

Maar 2024 is vooral een cruciaal verkiezingsjaar in de westerse wereld. Voor ons Belgen zelfs met alles erop en eraan: Europees, federaal, regionaal in juni en in het najaar lokaal. Maar de moeder van alle verkiezingen vindt pas in november plaats: dan kiezen de Amerikanen een nieuwe president.

Laat ons hopen dat er een schokgolf komt die leidt tot bezinning.

Het spannendste, het spectaculairste, het meest bepalende van 2024 staat ons dus nog te wachten. Dat is niet noodzakelijk hetzelfde als ‘het beste moet nog komen’. Het begint meer en meer te dagen dat het aantal renteverlagingen in de VS gelimiteerd zal zijn. Eind vorig jaar werden er nog een half dozijn vooropgesteld door de markt, de Fed hield het bij drie, en nu evolueert de consensus naar slechts twee verlagingen. Als het dat wordt, kan de ‘dure’ beurs van Wall Street dan overeind blijven?

Peilingen zijn maar peilingen. Maar voorlopig wijzen ze voor België allemaal in dezelfde richting. De klassieke partijen zullen achteruitgaan ten voordele van de extremen, zowel op rechts als op links. Is een snelle vorming van een stevige regering die gaat voor een krachtdadig beleid dan realistisch? Nederland koos ook voor volop voor Geert Wilders, waardoor onze Noorderburen nog altijd geen zicht hebben op een regering. De Verenigde Staten lijkt politiek gezien al jaren stil te staan: dezelfde presidentskandidaten, dezelfde nek-aan-nekrace, dezelfde dreiging van chaos.

Verkramping, stilstand en instabiliteit. Daar moeten we voor vrezen. Laat ons hopen dat er een schokgolf komt die leidt tot bezinning zodat we uiteindelijk toch de noodzakelijke hervormingen krijgen. Een voldragen fiscale en pensioenhervorming, een realistisch plan om het begrotingstekort aan te pakken, om de tewerkstellingsgraad verder op te trekken, om het industrieel en landbouwbeleid intelligent te koppelen aan de klimaattransitie,…. En zo kunnen we nog even doorgaan.

Dromen zijn bedrog? Of zullen de financiële markten politici dwingen tot actie? Wat er ook van zij, we zijn helemaal klaar om al de belangrijke gebeurtenissen die er dit jaar nog zitten aan te komen van diepgaande analyses te voorzien, en aan te geven wat de gevolgen zijn voor uw bedrijf, uw zaak, uw portemonnee, uw beleggingen…

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content