Danny Reweghs

‘Elon Musk, het mag hier stoppen’

Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Heeft Musk de goedkeuring van de bonus gevraagd of geëist? Stemden de aandeelhouders ‘ja’ uit aanhoudende blinde adoratie of uit schrik?

Je moet toch maar doen. Aan je aandeelhouders een hallucinant en extravagant hoge bonus van 56 miljard dollar voorleggen, die een rechter eigenlijk al had afgeschoten, en nog de goedkeuring krijgen ook. Het zegt alles over Elon Musk. Een grote visionair, een ambitieuze lefgozer en doorzetter, maar ook een bluffer en een manipulator. Geen uitdaging is hem te straf of hij gaat die aan. Musk, de alleskunner en allesdurver.

Maar daarvoor zijn voor hem alle middelen geoorloofd. Heeft hij de goedkeuring van de bonus gevraagd of eigenlijk geëist? Stemden de aandeelhouders ‘ja’ uit aanhoudende blinde adoratie of uit schrik? Hij had ermee gedreigd zijn plannen met artificiële intelligentie elders, buiten Tesla Motors, verder te ontplooien als hij zijn zin niet kreeg. Dat zou pijnlijk zijn voor de aandeelhouders van een bedrijf waarvan de waardering dichter aanleunt bij dat van een AI-roboticabedrijf, dan bij een autoconstructeur. Zijn enorme fanbasis en de extreme cultus rond zijn persoon durft hij ook schaamteloos te misbruiken om zijn wil door te drijven.

De goedkeuring van de bonus zegt ook heel veel over de stand van de financiële markten. Zo’n gigantisch bedrag kun je alleen maar claimen van beleggers die de afgelopen jaren fantastisch hebben geboerd en met hun hoofd in de wolken leven. Zonder zich ervan bewust te zijn geven ze het waarschuwingssignaal dat er weer sprake is van opperste beurseuforie, waar hebzucht steeds extremere vormen aanneemt. Zotter moet en zal het wellicht niet meer worden.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content